"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

ΙΧήδες εναντίον ταξιτζήδων!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ήδη λειτουργεί σε εκατοντάδες πόλεις. Τι κάνει; Δίνει τη δυνατότητα στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης και σε πολίτες μη επαγγελματίες οδηγούς να μεταφέρουν πολίτες έναντι κάποιου ποσού το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους είναι μικρότερο από αυτό των επαγγελματιών. Δηλαδή κάνει τους πολίτες ταξιτζήδες στη θέση των… ταξιτζήδων.

Η κίνηση αυτή προέρχεται από μια εταιρία που έχει έδρα στην Αμερική και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια εφαρμογή που ονομάζεται Uber (όπως και η ομώνυμη εταιρία) και θα δίνει τη δυνατότητα «συνεργασίας» με τα έξυπνα κινητά και tablets.

Πριν λίγα 24ωρα «χτύπησε» και την πόρτα της Λάρισας όπως και άλλων ελληνικών πόλεων αφού πρώτα συμπληρώθηκε το απαιτούμενο ενδιαφέρον στην Αθήνα. Μάλιστα σύμφωνα με τη σχετική πλατφόρμα εγγραφής νέων οδηγών που αφορά στη Λάρισα δίνονται 100 θέσεις ενδιαφερόμενων οδηγών εκ των οποίων κενές οι 86, καθώς οι 14 έχουν συμπληρωθεί.

Φυσικά και παραμένει άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε όλη την Ελλάδα καθώς τα νομικά εμπόδια δείχνουν να είναι πολλά, ενώ οι αντιδράσεις ήδη ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα από τους συνδικαλιστές.

Η «Ε» επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Ταξί Λάρισας κ. Αναστάσιο Γιαννακόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τίθενται πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια του πολίτη. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Δηλαδή ποιος θα ελέγχει την ικανότητα του οδηγού και το αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κανόνες και νόμοι που ορίζουν τους οδηγούς ταξί στην Ελλάδα και θα πρέπει να τους σεβαστούν. Δεν είναι ούτε ασφαλές, αλλά ούτε νόμιμο. Εμείς θα κάνουμε όταν χρειαστεί αυτό που πρέπει».

*Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας υπάρχουν για τα ελληνικά δεδομένα τρεις κατηγορίες με την πρώτη να σηκώνει θύελλα αντιδράσεων:

– uberX: Οποιοσδήποτε κάτοχος διπλώματος οδήγησης και προσωπικής ασφάλειας, ηλικίας άνω των 21 ετών, με οποιοδήποτε τετράθυρο όχημα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σε καλή κατάσταση.

– UberBLACK: Οποιοσδήποτε σωφέρ με επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και προσωπική ασφάλιστική κάλυψη, με όχημα τύπου μαύρου sedan ή SUV που μπορεί να φιλοξενήσει από 4 έως 6 επιβάτες.

– UberTaxi: Οποιοσδήποτε οδηγός με άδεια από τις δημόσιες αρχές για οδήγηση ταξί και κάτοχος σχετικού οχήματος.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αξίζει να τονίσουμε πως ήδη σε κάποιες χώρες οι αντιδράσεις είναι έντονες. Πριν από ένα μήνα περίπου περίπου 1.500 οδηγοί ταξί διαμαρτυρήθηκαν στη Μαδρίτη ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εταιρίας. Το καλοκαίρι 10.000 ταξιτζήδες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της Uber από το Λονδίνο έως το Μιλάνο, ενώ στις αρχές της χρονιάς στο Παρίσι αυτοκινητιστές ταξί επιτέθηκαν σε οδηγό που εργαζόταν για αυτή.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με πρόσφατο έγγραφο όπως ανέφερε χθες η «Καθημερινή» το υπουργείο Υποδομών υπενθυμίζει ποιες είναι οι κατηγορίες οχημάτων που μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες. Πρόκειται για Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα (ταξί) και τα λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης. Παράλληλα, η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τη δυνατότητα μίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό, με ελάχιστη σύμβαση έξι ωρών από εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και εταιρίες ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο έγγραφο του υπουργείου Υποδομών «οποιαδήποτε μεταφορά επιβατών με κόμιστρο πραγματοποιείται με άλλα μέσα, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι σύννομη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους τους επιβάτες, καθώς ούτε τα οχήματα, ούτε οι οδηγοί έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες».

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης