"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Κίνδυνος για τα αρωματικά φυτά στην περιοχή μας – Aπό την Διεύθυνση Δασών Τρικάλων συστάσεις στους πολίτες.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εν όψει του καλοκαιριού, εποχής ωρίμανσης και συλλογής των αρωματικών φυτών από την Διεύθυνση Δασών Τρικάλων γίνονται συγκεκριμένες συστάσεις στους πολίτες.

Αναλυτικά:
Στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α. και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής χλωρίδας.
Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.

Όλο οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.
Συγκεκριμένα: Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού μας.
Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους.
Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού μας ότι τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας έχουν εκδώσει Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις με τις οποίες επιτρέπουν την συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης, υπό
όρους. Συγκεκριμένα ρυθμίζουν το χρόνο, τον τρόπο αλλά και την συνολική ποσότητα κατ΄άτομο.
Α) Από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού και
Β) Μετά τις 10 Αυγούστου έως και τέλους μηνός Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης.
Και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση, για τους λόγους που προαναφέραμε.
Γ) Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ΄άτομο για προσωπική χρήση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στα ορεινά του Νομού μας και που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού όπως : η ρίγανη, τσάι του βουνού, μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, διόσμος κ.α.
Είναι:
α) Για μεν την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμπάκας ½ του κιλού κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 1½ κιλά συνολικά το χρόνο.
β) Για δε την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Τρικάλων 1 κιλό κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 2 κιλά συνολικά το χρόνο, πέραν των παραπάνω ποσοτήτων απαιτείται άδεια της Δασικής Αρχής.
Δ) Όσοι εκ των πολιτών έχουν δημιουργήσει νόμιμες φυτείες αρωματικών ειδών, προς εμπορία θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Δασαρχεία του Νομού προκειμένου να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες συλλογής και διακίνησης των αρωματικών φυτών.
Δυστυχώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι ασυνείδητοι να προβαίνουν σε καταστροφική υπερσυλλογή των συγκεκριμένων βοτάνων τσαγιού και ρίγανης κυρίως, τα οποία θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.
Επειδή ως αρμόδια υπηρεσία έχουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος γνωρίζουμε στο κοινό ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνεχείς ελέγχους και περιπολίες με σκοπό την πάταξη της ανεξέλεγκτης συλλογής και παράνομης εμπορίας και επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.
Στην προσπάθεια μας αυτή ζητάμε και τη συνδρομή των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης