"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Κίνηση Πολιτών “ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”: Τα Μετέωρα δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Οι εξελίξεις σε σχέση με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και τις απαγορέυσεις εντός του χώρου των Μετεώρων

Πρώτα να γνωριστούμε: η κίνηση πολιτών Μετέωρα για Όλους είμαστε πολίτες της περιοχής που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, εργαζόμαστε και θέλουμε να συνεχίσουμε την ζωή μας και των παιδιών μας ελεύθερα, όπως μεγαλώσαμε, κάτω από τους βράχους  των Μετέωρων. Η κίνηση μας συγκροτήθηκε την Άνοιξη του 2014 προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το ανεκδιήγητο για αρχαιολογική υπηρεσία κείμενο προτάσεων της 19ης ΕΒΑ Τρικάλων, προς τον Δήμο Καλαμπάκας.

Εκφράζουμε τις απόψεις και την αντίθεσή μας στην οργανωμένη προσπάθεια είτε με νόμους του κράτους είτε με άλλες ενέργειες εκφυλισμού του χώρου των Μετεώρων και μετατροπής του σε ένα ιδιότυπο άβατο όπου θα καλλιεργείται μόνο το φρούτο του μαζικού θρησκευτικού τουρισμού. Ως τώρα έχουμε συλλέξει την ενυπόγραφη συμπαράσταση 700 συμπολιτών μας (τις τελευταίες δύο εβδομάδες) και 6700 ηλεκτρονικές υπογραφές συμπαράστασης  μέσω διαδικτύου (από το 2014).

Αν ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα ως έχει:

Απομακρύνει τους μικροπωλητές εκτός του χώρου των Μετεώρων. Αυτό σημαίνει την οικονομική καταστροφή τους. 17 τουλάχιστον οικογένειες που ζούνε δεκαετίες τώρα από αυτή τη δραστηριότητα. Ποιόν ενοχλούν και γιατί;

Απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση! Ένας τεράστιος κλάδος εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων βρίσκει τείχος και δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται και ενοχοποιείται η προβολή του τόπου μας! Επίσης θίγεται ένα από τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου που είναι η ελευθερία της έκφρασης. Μετέωρα = Μοναστήρια λοιπόν θα είναι το μήνυμα και σε εικόνα!

Καμία δραστηριότητα δεν γίνονταν σε βράχους που υφίστανται εν λειτουργεία μονές, αυτή είναι μια συμφωνία που τειρείται από τα πρώτα χρόνια της αναρρίχησης στην περιοχή και τα τελευταία από ολους τους αθλητές των άλλων αθλημάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Παρόμοια παραδείγματα άσκησης τέτοιων αθλημάτων  είναι γνωστά σε ολόκληρη την υφήλιο ακόμα και σε μνημεία της UNESCO χωρίς να δημιουργούνται αντιδράσεις.

Η απαγόρευση της αναρρίχησης στα Μετέωρα δίνει την χαριστική βολή στην ολοκληρωτική διαστρέβλωση της ταυτότητας και του χαρακτήρα των Μετεώρων που ξεκίνησε από τον νόμο περί ιερότητας του χώρου και στη συνέχεια με θέσπιση της αδόμητης ζώνης Α και Β. Με το παρών Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οι αναρριχητές εκδιώκονται από τα Μετέωρα! Αυτό σημαίνει εξαφάνιση του εναλλακτικού τουρισμού, που παγκοσμίως είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και ποιοτικότερη μορφή τουρισμού.

Οδηγούμαστε ξεκάθαρα σε πλήγμα της οικονομίας του τόπου αλλά ας σκεφτούμε το εξής: Πρέπει το καθόλα σεβαστό θρησκευτικό συναίσθημα και επιλογή ζωής να χρειάζεται ειδικούς νόμους ώστε να προστατευτεί εκδιώχνοντας όσους κάθε φορά δεν ταιριάζουν στα κριτήρια κάποιων μοναχών; Και αν τα κριτήρια αυτά είναι τόσο αυστηρά γιατί δεν τα εφαρμόζουν πρώτα στο εαυτό τους αλλά επιτρέπουν το καθημερινό «πανηγύρι» χιλιάδων θρησκοτουριστών των λίγων ωρών και των εκατομμυρίων ευρώ που δε καταγράφονται από κανένα κρατικό ταμείο; Και αν οι κρατικές υπηρεσίες είναι τόσο ευαίσθητες στους τραυματισμούς των βράχων από τις έτσι κι αλλιώς αόρατες ασφάλειες (ακόμα γελάνε οι γεωλόγοι) τι έχουν να πουν για τις αυθαιρεσίες και τους τόνους μπάζα που πέφτουν αδιακρίτως βρωμίζοντας αυτόν τον πανέμορφο τόπο; Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν τόσα χρόνια και πάντα να επικρατεί ο νόμος του οικονομικά ισχυρού! Αλλά ως εδώ και μη παρέκει! Για πρώτη φορά στη ιστορία του τόπου μας θα είναι ποινικό αδίκημα ν’ ανέβεις στην Αϊά, στο Άλσο, στο Μόδι και τους άλλους μεγάλους βράχους επειδή σε κάποιο σημείο του βράχου υπάρχουν κάποια υπολείμματα κάποιας σκήτης ή κάποιου μοναστηριού (λίγες πέτρες εδώ κάποια κεραμίδια παραπέρα). Τόσα χρόνια οι αναρριχητές και οι ντόπιου δε τα σεβόταν; Είναι ο βράχος ιερός; Είναι ο βράχος μετόχι; Ξαναγυρνάμε στον μεσαίωνα;

Επίσης παρακολουθούμε έκπληκτοι τον δικαστικό αγώνα Μονής των Μετεώρων να ιδιοποιηθεί το δάσος της Βλαχάβας και της Αύρας! Λες και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του χωριού έχουν λιγότερες ανάγκες από τις Μονές!

Και από την άλλη οι αρχές του τόπου και η Κυβέρνηση που στη καλύτερη «αγρό αγοράζουν» αλλά στη ουσία υπονομεύουν χρόνο με το χρόνο τις ζωές και τις ελευθερίες μας.

Καμία εκλεγμένη αρχή σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή Περιφέρειας δεν προκάλεσε καμία διαβούλευση ως όφειλε αγνοώντας ακόμα και τις γραπτές προτάσεις 13 φορέων και συλλόγων τις πόλης μας αλλά και δύο  αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας! Τουναντίον υπέκρυπταν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στα συρτάρια τους τουλάχιστο τρεις μήνες! Εμείς το μάθαμε 3 ημέρες πριν την ψήφιση γνωμοδότησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας (ΝΔ)  με τη τσόντα της Χρυσής Αυγής.

Η αγανάκτησή μας κορυφώθηκε όταν ανακαλύψαμε σχετική («προσωπική» είπε αλλά με τη σφραγίδα του Δήμου μας) αλληλογραφία του Δημάρχου Καλαμπάκας προς την Αρχαιολογία Τρικάλων από τον Οκτώβριο του 2014 και την αδιαφορία του για τα συμφέροντα του τόπου αφού δεν παρέστη σε επίσημη πρόσκληση του ΚΑΣ το 2015 λέγοντας ανερυθρίαστα: «Εγώ δε πάω απρόσκλητος σε γάμο» εννοώντας ότι δε καλέστηκε γραπτώς (κάτι που αποκαλύφθηκε ότι δεν ισχύει)! Έτσι η προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων «τελειοποίησε» τις προτάσεις της αγνοώντας φυσικά τις προτάσεις των 13 φορέων της πόλης μας. Τώρα όλοι αυτοί ζητάνε διαβούλευση! «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» δηλαδή!

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού που ευαγγελίζεται και αυτή διαβούλευση να ανακαλέσει άμεσα στο σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος σαν ελάχιστη πράξη έναρξής της. Έτσι κι αλλιώς εμείς συνεχίζουμε!

 

Τα Μετέωρα δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

Να ακυρωθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος!

Κίνηση Πολιτών “ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολλά στοιχεία του άρθρου περιέχουν ανακρίβειες! Ας είμαστε ειλικρινείς σε ορισμένα θέματα. Όχι, οι αναρριχητές δεν σέβονται πάντα! Γι’ αυτό από τους βράχους που φιλοξενούσαν ασκηταριά ερειπωμένα έκαναν φτερά τα περισσότερα κειμήλια. Και ακόμη, ναι, ανεβαίνουν σε κατοικημένους βράχους. Ανήμερα Ανάστασης 2017! έπεσε από ύψος 20 μέτρων αναρριχητής που ανέβαινε στην Μονή Βαρλαάμ, κατοικημένη και λειτουργούσα…

  2. Ακόμα, οι ίδιες οι Μονές για την προστασία των μικροπωλητών, πρότειναν αντί της τριετούς άδειας του π.δ., να λήξουν οι υπάρχουσες άδειες στην ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ των πωλητών. Ώστε να μην χάσουν την εργασία τους. Πρόβλημα του π.δ. πλέον το τί θα διαλέξει.
    Άλλο. Δεν απαγορεύεται η αναρρίχηση στα Μετέωρα… Σε 26 από τα 150 βράχια που κάνουν για αναρρίχηση (δεν υπολογίζονται τα χιλιάδες μικρότερα)! Οπότε δεν εκδιώκονται, περιορίζονται. Λογικά. Διότι οι πέτρες και τα κεραμίδια που λέει το άρθρο, είναι αρχαιολογικά ερείπια. Ευτυχώς που τα σέβονται τόσο τα απομεινάρια, ώστε να τα χαρακτηρίζουν πέτρες! Γι’ αυτό και απαγορεύεται αναρρίχηση στην Ακρόπολη, παρόλο που πέτρες είναι κι εκεί. Και κανένας δεν έκανε θόρυβο. Είναι αυτονόητο πως όταν υπάρχουν απομεινάρια πολιτισμού, σεβόμαστε.
    Ναι, οι βράχοι είναι ιεροί λόγω των εκατοντάδων ασκητών που έζησαν αγιασμένα σε αυτούς ποτίζοντάς τους με ιδρώτα και δάκρυα… Γι’ αυτό διαφέρουν τα Μετέωρα από ένα GRAND CANYON. Λόγω του μοναχισμού. Άρα, δραστηριότητες που να το σέβονται, με τρόπο που να το σέβονται. Αναρρίχηση στους υπόλοιπους 124 βράχους.

  3. Και η σπόντα για τα εκατομμύρια, επειδή επαναλαμβάνω μιλάμε χωρίς να ξέρουμε, ή να έχουμε ψάξει:
    1) Τα έσοδα από τα εισιτήρια και λοιπούς πόρους των Μονών καταγράφονται όπως σε κάθε ΝΠΔΔ,
    2) ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ κανονικά και είναι ανά πάσα στιγμή ελέγξιμα από όποια αρχή,
    3) διότι οι Μονές ελέγχονται από τη ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ, τους εκκλησιαστικούς οικονομικούς ελεγκτές της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και δεν γίνεται να υπάρξει ούτε ευρώ λάθος από τα καταγεγραμμένα, διότι η τοπική Μητρόπολη κάνει εξονυχιστικό έλεγχο μηνιαίως και ετησίως και πολλές φορές στέλνει πίσω στις Μονές ερώτηση για εξακρίβωση ασαφών στοιχείων (το ξέρω ο ίδιος αυτό). Και το καλύτερο:
    4) η διαχείριση. Δεν μπορεί ποτέ κανείς να φανταστεί τον προορισμό των εσόδων. Διότι δεν επιζητούν το μπράβο οι Μονές, δεν φωνάζουν παντού το έργο τους. Εκτελούν το καθήκον τους. Ποιός δεν ωφελήθηκε; Τα Μοναστήρια αναστηλώθηκαν, προστατεύονται (φυλάσσουν τα κειμήλια και τα αναδεικνύουν), πληρώνουν μόνα τους τις αρχαιολογικές συντηρήσεις (το κράτος δεν δύναται), αναστήλωσαν και 3 διαλυμένες Μονές (όπως την Υπαπαντή), δημιούργησαν βατά μονοπάτια με πέτρα (δρόμος μετά Αγ. Νικ. Αναπαυσά – Μονή Βαρλαάμ), ενισχύουν το έργο των κρατικών φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, καινούργιο ασθενοφόρο στο Κ.Υγείας), βοηθούν οικογένειες, νέους, φοιτητές, ασθενείς και χίλιους δυο άλλους στα οικονομικά τους προβλήματα…
    Ευχαριστώ για τον χώρο στα σχόλια. Θα ήθελα πριν δημιουργούμε κινήματα και φασαρίες, να ψάχνουμε επαρκώς. Και αν κρίνουμε πως αξίζει ένα κίνημα να το κάνουμε ορθώς, χωρίς υπερβολές και παραπληροφόρηση… Ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

  4. ΧΑΡΙΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ μην μιλας για παραπληροφορηση γιατι με αυτα που λες εισαι εσυ η ιδια η παραπληροφορηση.

  5. ενισχύουν το έργο των κρατικών φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, καινούργιο ασθενοφόρο στο Κ.Υγείας), βοηθούν οικογένειες, νέους, φοιτητές, ασθενείς και χίλιους δυο άλλους στα οικονομικά τους προβλήματα…ξέχασες αστυνομία και δήμο Καλαμπάκας.
    Έλα πες και άλλα τετοια Χαρίση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης