"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

… και φέτος το μάθημα αρχίζει  με το  α όπως  “αλληλεγγύη” και “ανακύκλωση”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

Τούτες τις μέρες, πριν πέντε χρόνια, ως Δίκτυο “αλληλεγγύη για όλους”, οργανώσαμε την πρώτη μας δράση με σύνθημα “παιδεία για όλους’’, με σκοπό τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, καινούργιων ή μεταχειρισμένων σε καλή κατάσταση, για τα παιδιά που βρίσκονταν σε ανάγκη. Ήταν μια πρωτοφανής κίνηση για τα δεδομένα της πόλης μας, γιατί πρωτοφανείς ήταν και οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώναμε ως άτομα, ως κοινωνία και ως χώρα.

Πέντε χρόνια μετά, πιστοί στο ραντεβού μας με τα παιδιά στην αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς, προχωράμε σε μια ακόμη δράση με διαφορετικό αυτή τη φορά περιεχόμενο. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης αλλά η σκυτάλη για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών έχει ήδη αναληφθεί από άλλους φορείς και συλλογικότητες και εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Στόχος του Δικτύου είναι η φωτεινή δράση, με τη στήριξη παιδαγωγών και εμψυχωτών, ν’ αποτελέσει ένα υπαίθριο εργαστήριο δημιουργικότητας για τα παιδιά για:

  • δημιουργία νέων, χρήσιμων μικροκατασκευών από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (όπως υφάσματα, κουμπιά, νήματα, χαρτιά, μικρόκουτα κ.ά,) και
  • κατασκευή ‘’κούκλας’’, οποιασδήποτε μορφής.

Γιατί η ανακύκλωση και η επανάχρηση υλικών  δεν μπορεί να είναι εφήμερη τάση και ευαισθησία μιας εποχής, αλλά καθημερινή συνήθεια και τρόπος ζωής. Αυτό διδασκόμαστε από τη φύση και αυτό οφείλουμε να καθιερώσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις μας.

Επίσης, η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε ως το ξεκίνημα της νέας καμπάνιας του Δικτύου για περιορισμό στη χρήση της πλαστικής σακούλας με τη διάθεση της ‘’πάνινης τσάντας’’ πολλαπλών χρήσεων, σε συμβολική τιμή.

Παράλληλα, για όσους το επιθυμούν, θα υπάρξει συγκέντρωση σχολικών ειδών, λογοτεχνικών βιβλίων και επιτραπέζιων κύρια παιχνιδιών (ή και ανταλλαγή αυτών) ώστε να προωθηθούν σε παιδιά που έχουν ανάγκη ή να ενισχυθούν βιβλιοθήκες και πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, όπως ήδη έγινε και στο παρελθόν.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν θέλουμε να υποκαταστήσει υπάρχοντες θεσμούς επιφορτισμένους με τα παραπάνω καθήκοντα. Συμβολίζει όμως την πίστη μας στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε.

Καλούμε λοιπόν, όσους αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να συμμετάσχουν ενεργά, έχοντας μαζί τους ‘’άχρηστα’’ υλικά, ώστε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με μήνυμα αλληλεγγύης προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, συσφίγγοντας έτσι τις σχέσεις μας μέσα από τις ανάγκες της κοινωνίας και οργανώνοντας τη συλλογική αντιμετώπισή τους.

Το βιωματικό εργαστήριο και η συγκέντρωση των σχολικών ειδών και παιχνιδιών θα γίνει:        

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου

11 πρωί – 1 μεσημέρι

στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Ασκληπιού

 

Τρίκαλα, Οκτώβριος 2017

Δίκτυοαλληλεγγύη για όλους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης