"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Καρδίτσα – Κάλεσμα για συμμετοχή στις ευρωεκλογές – απειλή η άνοδος της ακροδεξιάς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα των πολιτών για συμμετοχή στις ευρωεκλογές απεύθυναν οι ευρωβουλευτές και εκ νέου υποψήφιοι κ. Στέλιος Κούλογλου και κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, μαζί με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές κ.κ. Λυδία Κονιόρδου, Ιωάννα Κοντούλη, Στέργιο Καλπάκη, Μιχάλη Σπου

ρδαλάκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Παυσίλυπο, με θέμα τις Ευρωεκλογές. Σε δηλώσεις του οι συμμετέχοντες ομιλητές μίλησαν για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και τη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένες εκλογές.


Μεταξύ άλλων ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι «κινδυνεύουμε να την πατήσουμε όπως ο βοσκός με το λύκο. Και όταν ήρθε ο λύκος δεν τον πίστευε κανένας. Αυτή τη φορά οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες γιατί υπάρχει άνοδος της ακροδεξίας σημαντική. Και αυτό απειλεί την καθημερινή μας ζωή με δυο τρόπους, πρώτον γιατί η ακροδεξιά δε θέλει την ευρωπαϊκή ένωση, θέλει την επιστροφή στα κράτη-έθνη, άρα διενέξεις, συγκρούσεις η και πολέμους, και δεύτερον η ακροδεξιά σε όλα τα βασικά θέματα της καθημερινότητας παίρνει αρνητικές θέσεις, επιστροφής στο μεσαίωνα. Στην ευρωπαϊκή ένωση αποφασίζεται το 70 τοις εκατό της καθημερινότητάς μας, των ρυθμίσεων που αφορούν την καθημερινή μας ζωή, από το αν τρώμε ή όχι μεταλλαγμένα μέχρι πόσες ώρες δουλεύουμε την εβδομάδα. Και σε όλα αυτά τα θέματα την τελευταία 5ετια η ακροδεξιά πήρε θέσεις επιστροφής στο μεσαίωνα είτε πρόκειται για τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών είτε πρόκειται για το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις».

Η κ. Κούνεβα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει, και ότι ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαϊου ψηφίζει για να στείλει τον εκπρόσωπό του στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για να μπει ένα μεγαλύτερο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων, για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να βγάλουμε την ακροδεξιά και τη δεξιά από το ευρωκοινοβούλιο όσο είναι δυνατόν. Στην επόμενη θητεία ψηφίζεται ο προϋπολογισμός ο οποίος είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, και ο οποίος θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά κοινωνική πολιτική».
Η κ. Κονιόρδου ανέφερε ότι «παρ’ όλες τις αδυναμίες της ευρώπης που τις βλέπουμε αυτή τη στιγμη λόγω των οικονομικών πολιτικών λιτότητας, τις οποίες εχουμε υποστεί και εμεις ως χώρα, η Ευρώπη μας εχει προσφέρει, και οικονομικά και γεωπολιτικά μας εχει προστατέψει. Επομένως, δε θέλουμε να διαλυθεί η Ευρώπη, θέλουμε να παραμείνει αλλά να γυρίσει σελίδα, να είναι μια Ευρώπη δίκαιη και δημοκρατική, χωρις αυταρχισμούς. Ο,τι αποφασίζεται στην Ευρώπη θα ορίζει τις ζωές μας κατά ένα 70 με 80 τοις εκατό, αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Ναι μεν μας φαίνεται κάτι μακρινό, όμως θα το βρούμε μπροστά μας, στο πιάτο μας, στην τσέπη μας, στις δουλειές μας, στην παιδεία. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μπαίνει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσουμε, να είμαστε συνειδητοί στο τι δρόμο θέλουμε. Θέλουμε τον αυταρχισμό, θέλουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν σ αυτήν την κρίση που ζούμε; Διότι οι πολιτικές αυτές είναι όμηρες των μεγάλων συμφερόντων και τα εξυπηρετούν. Από την άλλη η Ευρώπη των πολιτών θα δουλέψει για το καλό της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών και όχι αυτής της ελιτ, η οποία μέσα στα χρόνια της κρίσης εχει ωφεληθεί. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές των ενωμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων, είναι η μοναδική λύση για να δώσουμε μια δημιουργική και προοδευτική κατεύθυνση στην Ευρώπη»

Η κ. Κοντούλη υποστήριξε πως οι ευρωεκλογές δεν είναι μία χαλαρή ψήφος, καλώντας τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την σημασία των εκλογών και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να καταψηφίσουν τις φιλελεύθερες πολιτικές και να στηρίξουν τις φωνές που λένε την αλήθεια.
Ο κ. Καλπάκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι «έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία αλλά και στη συζήτηση που γίνεται μεταξύ των συμπολιτών μας η αντίληψη ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή» ψήφος. Πολλοί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ένα όργανο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, ότι είναι μια λέσχη συζητήσεων η οποία δεν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφασίζει για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νομοθετικών μέτρων της ευρωπαϊκής ενωσης. Και όλες αυτές οι αποφάσεις παίρνονται πλειοψηφικά. Επομένως τίθεται από μόνο του το ερώτημα, ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ποιες δυνάμεις θα εχουν πλειοψηφία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς ενδεχομένως να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους. Την ίδια ώρα εχουμε μια ευρωπαϊκή δεξιά η οποία με τις πολιτικές της εχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σ αυτήν την κατάσταση, σε μια υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών και η οποία στρέφεται όλο και δεξιότερα. Η απάντηση σ αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της αριστεράς, των δυνάμεων της προόδου, των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας, των δυνάμεων της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκφράζονται από την προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Τέλος, σε δηλώσεις του ο κ. Σπουρδαλάκης μεταξύ άλλων είπε ότι «ψηφίζουμε για την Ευρώπη για να λύσουμε και τα ελληνικά προβλήματα, ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια τώρα, ψηφίζουμε στις τρίτες σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία των ευρωεκλογών, είναι οι τρίτες εκλογές εν μέσω παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του τι συνέχει την ελληνική κοινωνία θεσμικά έρχεται και προέρχεται από την Ευρώπη και άρα η συζήτηση πρέπει να είναι για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη η οποία πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα των κοινωνικών της αναφορών, να πάψει να αναπαράγει και να στηρίζεται στις πολιτικές λιτότητας»

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης