"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

«Καρφώνει» Σόιμπλε η κυβέρνηση: Έφυγε, για να μας φορτώσει το αδιέξοδο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Varoufakis

Κυβερνητικές πηγές ρίχνουν στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ την ευθύνη για την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε κοινή ανακοίνωση – «Αν κάποιος έφυγε, για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δεν ειναι δική μας ευθύνη» – Δείτε το τελικό σχέδιο που απορρίφθηκε

Το παρασκήνιο πίσω από την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για την Ελλάδα αποκαλύπτουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το κείμενο που παρουσιάζουν οι Financial Times ως το τελικό κείμενο του ανακοινωθέντος, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ, δεν ήταν το οριστικό κείμενο, αλλά ένα από τα -πολλά- προσχέδια που κατατέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε αυτό γινόταν αναφορά σε «επέκταση και τροποποίηση» του τρέχοντος προγράμματος -μια διατύπωση, απέναντι στην οποία η ελληνική πλευρά ήταν θετικά διακείμενη, δίχως ωστόσο να μιλήσει για συμφωνία.

Το κείμενο αυτό, ωστόσο, δεν το δέχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέπεια να ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις και διατυπώσεις. Έτσι, το τελικό κείμενο έφτασε να αναφέρει, μεταξύ άλλων: «… να διερευνήσουμε τις πιθανότητες παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Η στάση των κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη ως προς αυτή τη διατύπωση, ήταν εξ αρχής αρνητική και για το λόγο αυτό επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επισήμαναν τους φόβους τους για τους κινδύνους που ενέχονταν, εάν υιοθετείτο αυτό το κείμενο ως κοινό ανακοινωθέν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός άκουσε τους προβληματισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών και τους έδωσε το «πράσινο φως» να μην υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν, με αποτέλεσμα αυτό, τελικά, να μην εκδοθεί ποτέ.

«Αν κάποιος έφυγε» λένε ακόμη οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δεν ειναι δική μας ευθύνη».

Αναφέρονται, συγκεκριμένα, στην αποχώρηση του χερ Σόιμπλε από το Eurogroup, αρκετά πριν τη λήξη της συνεδρίασης, αφήνοντας αιχμές ότι με την τακτική που τήρησε ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών, προσπάθησε να φορτώσει το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά.

Απ’ όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στη γερμανική πλευρά, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν «ρήγματα» στο… γερμανικό τείχος, που επιχειρεί να στήσει το Βερολίνο απέναντι στο αίτημα της Αθήνας να αλλάξει ολοκληρωτικά το προγραμμα για την Ελλάδα και να εγκαταλειφθεί πλήρως το Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τις αποστάσεις που πήραν από τον Σόιμπλε οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρόλο που δεν ταυτίστηκαν με τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την ήπια στάση που υιοθέτησαν άλλες χώρες -πλην, φυσικά, των βαλτικών και της Ιβηρικής, που έδειξαν να έχουν επιθετική γραμμή έναντι της Αθήνας.

Πλούσιο παρασκήνιο

Πλούσιο, βέβαια, ήταν το παρασκήνιο κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, που έληξε χωρίς καμία απόφαση ή κοινή δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν και η νέα ελληνική κυβέρνηση στερείται εμπειρίας σε ευρωπαϊκές συνόδους, εκτιμά πως το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και χωρίς διάθεση για ρήξη από την αρχή.

Διαπιστώθηκαν όμως και διαφορετικές γραμμές ως προς τις τοποθετήσεις και τη στρατηγική εμπλοκής της κάθε χώρας.

Πιο αναλυτικά, η Γερμανία δια του υπουργού της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τήρησε από την αρχή σκληρή στάση. Κύριο επιχείρημα και μέλημα της γερμανικής πλευράς ήταν η επέκταση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, κάτι που από τη μεριά του Έλληνα υπουργού, Γιάνη Βαρουφάκη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι στάσεις που τήρησαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα κράτη που είχαν μπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Βάσει κυβερνητικών πηγών, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ αδυνατούσαν να καταλάβουν την κατάσταση και την πολυπλοκότητα του θέματος και της ελληνικής αντίδρασης.

Από την άλλη πλευρά, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία ήταν σαφώς κατά των ελληνικών διεκδικήσεων, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματά τους και χωρίς να θέλουν να αποδεχθούν ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι θέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε υπάρχουν δύο δεδομένα που πρέπει να αναλογιστούν οι υπουργοί. Πρώτα, πως η Ελλάδα έπειτα από τις εκλογές έλαβε λαϊκή εντολή και αυτό είναι κάτι που πρέπει η Ευρώπη να λάβει υπόψη, αλλά και πως η Ελλάδα έχει επίσης υποχρεώσεις που πρέπει να τις διεκπεραιώσει, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ιταλική πλευρά φάνηκε πιο διαλλακτική και πιο κοντά στις ελληνικές γραμμές, δηλώνοντας πως για την Ελλάδα ο βασικός στόχος είναι η παραμονή στην ευρωζώνη, όμως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για την παραμονή και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Οι βασικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά της Ελλάδα, χθες, παρουσιάστηκαν τρεις κύριες διεκδικήσεις ως προς τη μελλοντική μορφή των δεσμεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Αρχικά, καθώς είναι πάγια αντίληψη της ελληνικής πλευράς πως οποιοσδήποτε νέος δανεισμός δεν θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, για να εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ελλάδας, δεν θα ήθελαν να δεχθεί χώρα την επόμενη δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια η Ελλάδα ζήτησε τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομολόγα που της αντιστοιχούν, τα οποία όμως δεν δίνονται ακόμα στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, λόγο ασυμφωνίας ως προς το πρόγραμμά της.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τα 11 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς είναι κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΚΤ για την Ελλάδα, αλλά δεν δόθηκαν ακόμα, καθώς η Αθήνα δεν τα χρειαζόταν.

Κυβερνητικές πηγές επίσης εκτιμούν πως πλέον υφίσταται εμμονή από τους εταίρους για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος και τη διατύπωσή του στο χαρτί. Επίσης, εκτιμούν πως το ζήτημα της διατύπωσης του προγράμματος είναι πλέον θέμα γοήτρου για κάποιες κυβερνήσεις, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν την ελληνική πλευρά να κάνει τις αλλαγές που θεωρεί πως χρειάζεται, για να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της.

Τι συνέβη με τα προσχέδια

Προς το τέλος των χθεσινών συνομιλιών υπήρχαν τέσσερα διαφορετικά προσχέδια κειμένων για την κοινή δήλωση των υπουργών. Υπήρχαν κείμενα που ήταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, μιλώντας για επέκταση και τροποποίηση του προγράμματος, κάτι που κινείται σε «θετική κατεύθυνση» για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το κείμενο, που παραλίγο να είναι και το τελικό -αν δεν υπήρχε ρήξη τελευταίας στιγμής- ήταν αυτό που δημοσίευσαν οι Financial Times, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Το κείμενο αυτό έλεγε πως η Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρώσει επιτυχώς το παρόν πρόγραμμα (to successfully conclude the present program) και δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά, οδηγώντας στη χθεσινή ρήξη, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το τελικό σχέδιο, που απορρίφθηκε, έχει ως εξής:

Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.

On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece’s reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans. If this is successful this will bridge the time for the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February.

Στα ελληνικά

Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τωρινού προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε έναν διάλογο σε βάθος με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μία ευρύτερη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στόχο έχει τη μόνιμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη σαφή δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα ξεκινήσουμε τώρα την τεχνική εργασία σχετικά με μία επιπλέον αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τις αρχές ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης

Αν αυτό επιτύχει τότε θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup ώστε να εργαστούν σε νέες πιθανές συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης