"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.9 C
Trikala

Καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ από τα νοσοκομεία!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια προεκλογική της δέσμευση και απαίτηση ολόκηρης της κοινωνίας – πλην ελάχιστων υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού – υλοποίησε χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Ενα μέτρο που είχε επιβληθεί από τον Κώστα Μητσοτάκη το… 1991 (υπουργός η Μαριέττα Γιαννάκου και αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Σούρλας, αλλά μέρι να αναλάβει το υπουργείο Υγείαας της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης ο Ανδρές Λοβέρδος, δεν το είχε εφαρμόσει κανείς. Αυτό το απίθανο χαράτσι που υπερασπίστηκαν με σθένος πολιτικοί όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης ή σκληροπυρηνικοί νεοφιλελεύθεροι υποστηρικτές της τρόικας και των μνημονίων, δεν υπάρχει πια!
Με απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, το “εισιτήριο” κατταργήθηκε.

Όπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση “Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων” στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης “Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες”, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Η εξαγγελία είχε γίνει στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής» (15.2.2015) ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε αυτή είχε δηλώσει ότι «το πεντάευρο είναι ώριμο να καταργηθεί», πλην όμως παραδεχόταν ότι η «τελευταία πράξη» θα παιχτεί στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου έχει την ευθύνη του χειρισμού και της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δύο ημέρες μετά, σε συνέντευξή του στον Βήμα FM ο υπουργός είχε ανακοινώσει: «Είναι έτοιμη η απόφαση».
Ο κ. Κουρουμπλής είχε δηλώσει παράλληλα ότι θα προχωρήσει και στην κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων σε όσους έχουν ΑΜΚΑ, ενώ είχε σημειώσει πως «σε ό,τι αφορά τους τουρίστες θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της Ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι πέντε ευρώ. Θα είναι υψηλότερο».
 Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ανέφερε τα εξής:
Το 1991 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κων. Μητσοτάκης, υπουργός Υγείας η Μαριέτα Γιαννάκου και αναπλ. Υπουργός ο Γιώργος Σούρλας.

Στις 28 Ιουνίου του 1991 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρώτη υπουργική Απόφαση που επέβαλε εισιτήριο 1000 δραχμών για την είσοδο των ασθενών στα Νοσοκομεία. Η απόφαση ελάχιστα εφαρμόστηκε, μέχρι την έλευση του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. Τότε, εν μέσω μνημονίων και ανθρωπιστικής κρίσης, άρχισε πογκρόμ καταδίωξης των ασθενών για να εισπραχτεί το 5ευρω. Μάλιστα ορισμένοι Διοικητές το αύξησαν αυθαίρετα ακόμη και στα 20 ευρω!

Έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς, αποκλείοντας τα Ταμεία των Νοσοκομείων και ενημερώνοντας τους ασθενείς πως δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν για τρίτη φορά υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της γενικής φορολογίας.

Και ήγγικε το πλήρωμα του χρόνου, την 1η Απριλίου 2015 να καταργηθεί νομοθετικά το πεντάευρο.

Χαιρόμαστε ειλικρινά όταν οι αγώνες και οι προσδοκίες μας δικαιώνονται, έστω σε ζητήματα μικρού κόστους αλλά μεγάλης ηθικής και πολιτικής αξίας.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης