"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Κατερίνα Παπακώστα: “Κανένα Ζώο Αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”, τοποθετήθηκε η Τρικαλινή Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης εκ βάθρων, ενός πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες διατάξεις του Νομοσχεδίου, τις οποίες υπογράμμισε στην ομιλία της η Βουλευτής, είναι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το ζώο συντροφιάς στην ηλικία που υιοθετείται. Εάν δεν το στειρώσει μετά από επιλογή του, υποχρεούται να στείλει δείγμα γενετικού υλικού DNA, ώστε να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Επιπλέον, στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται η τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, να μην το εγκαταλείπει και να μην το κακομεταχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Επιπρόσθετα, το νεοσύστατο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με τα υπομητρώα τα οποία θα διαθέτει, τάχιστα και αξιόπιστα θα φανερώνει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμό των αδεσπότων που διαχειρίζεται κάθε δήμος, τον αριθμό των ζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

Τέλος, ένα ακόμη βασικό σημείο του Νομοσχεδίου, όπως ανέφερε η κα. Παπακώστα είναι ότι μέσω του νέου προγράμματος «Άργος» χρηματοδοτούνται οι δήμοι, για την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, δηλαδή για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ή την κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων, τη δημιουργία καταφυγίων και κτηνιατρείων.

Η Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας: «οι αξίες και η ηθική διαφαίνονται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν φωνή, αλλά έχουν ζωή και δικαιώματα σ’ αυτή… Γιατί εκείνα ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να σκέπτονται, έχουν όμως την δυνατότητα να υποφέρουν…»

Ολόκληρο το video της Βουλευτή.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ευζωία των σκύλων σε βάρος των ανθρώπων Ελλάδα 2021……

    Πολύ καλή ήταν η τοποθέτηση της βουλευτού του Νομού μας κας Παπακώστα στην ομιλία της στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, καθότι αυτή παρείχε μια σαφή και λογική διευθέτηση του ζητήματος σε κάποια καίρια σημεία.
    Πέραν τούτων όμως, από μια πρώτη ματιά το νομοσχέδιο, με τίτλο «ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΓΟΣ» αφορά την ευζωία των ζώων συντροφιάς, κυρίως των σκύλων, άσχετα αν αυτή γίνεται σε βάρος της ευζωίας των ανθρώπων. Μερικές παρατηρήσεις σε ορισμένα άρθρα του το δείχνουν αυτό:
    1) Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σαφώς στα προβλήματα της ηχορύπανσης και των θορύβων από τα γαυγίσματα των σκύλων, κυρίως στα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Τι μας νοιάζει αν ξυπνούν τους κατοίκους- ανθρώπους- των άλλων διαμερισμάτων, τα σκυλιά να είναι καλά και να ευ-ζούν.
    2) Στο άρθρο 19 αναφέρεται ότι η πρόσβαση στη θάλασσα των σκύλων, σε μη οργανωμένες παραλίες είναι ελεύθερη και με λουρί στον εγγύς των παράλιο και αμμώδη χώρο, όπου τα προσφιλή τετράποδα αφήνουν τα κακούλια τους ή τα τσισάκια τους. Καμία μέριμνα για την καθαριότητα του χώρου. Τι μας νοιάζει αν εκεί θα ξαπλώσουν λουόμενοι ή θα παίξουν παιδιά. Τα σκυλιά να περνάνε καλά.
    3) Στους χώρους της εστίασης ή σε άλλους δημόσιους χώρους, θέατρα κινηματογράφους κλπ τι γίνεται, μπορούν να εισέρχονται με τους συνοδούς των;
    4) Αν σκύλος, η αγέλη σκύλων επιτεθεί σε άνθρωπο και ο άνθρωπος αμυνόμενος χτυπήσει θανάσιμα σκύλο τι γίνεται. Αλλοίμονο στον άνθρωπο. 10 χρόνια φυλακή χωρίς εξαγορά και 30000 πρόστιμο.
    5) Αν σκύλος κατασπαράξει άνθρωπο ο ιδιοκτήτης του τιμωρείτε με 5 χρόνια φυλακή εξαγοράσιμη προς 36500 χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι κατά την Ελληνική νομοθεσία η τιμή του τετημημένου όντος που είναι η κορωνίδα της δημιουργίας.
    «Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, κυκλοφόρησε και η είδηση της απόφασης του δικαστηρίου, όπου δύο σκυλιά κατακρεούργησαν ένα πεντάχρονο, με τη χαροκαμένη μάνα να καταγγέλλει, πως οι ευαίσθητοι ζωόφιλοι δεν ζήτησαν ούτε ένα συγνώμη, για αυτούς τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη αξία αφού τα αποκαλούν και παιδιά.»

    Τελικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ως κοινωνία δεν πάμε καθόλου καλά…

    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης