"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

ΚΕΔΕ: Δεν θα διεκδικήσουμε τέλη πέραν της 5ετίας…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Kαθησυχάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε σχέση με τη διεκδίκηση εκ μέρους των δήμων αναδρομικών τελών για 30 έως και 65 έτη. Για τον κίνδυνο να πληρώσουν υπέρογκα τέλη αναδρομικά προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) με ανακοίνωσή της. Οπως επισήμανε, η αλλαγή σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών (το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί) δίνει το δικαίωμα στους δήμους να διεκδικήσουν τέλη πολλών ετών προς τα πίσω.

«Το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή των οφειλών προς τους δήμους, που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση, με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν ουσιαστικά το απαράγραπτο των οφειλών αυτών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες».

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ διευκρινίζεται ότι ο στόχος ήταν η νομοθεσία να ευθυγραμμιστεί και να τεθεί το όριο της παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους στα πέντε έτη από τη δημιουργία τους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο δήμος οφείλει να έχει κινηθεί ώστε να βεβαιώσει ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης.

Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε τους πολίτες και να τους επιβαρύνουμε με τη χρέωση ποσών για οφειλόμενα δημοτικά τέλη προ πολλών δεκαετιών, εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η ΚΕΔΕ δεν συζήτησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, πολύ περισσότερο δεν ζήτησε τη δυνατότητα να διεκδικεί δημοτικά τέλη προηγούμενων δεκαετιών. Αλλωστε η ΚΕΔΕ επεξεργάστηκε με τα αρμόδια υπουργεία την πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Αν η πρόσφατη νομοθεσία χρήζει διευκρίνισης ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις, είναι κάτι που πρέπει να το δει το αρμόδιο υπουργείο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην «Κ».

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει με επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών ανάκληση της ρύθμισης (άρθρο 39 του νόμου 5027/2023), δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει καθιερώνει ως προς τις κύριες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ:

α) 65ετή παραγραφή για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου, λόγω αναγωγής της παραγραφής τους για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) στον χρόνο κατασκευής του κάθε κτιρίου, και με απώτερο χρονικό όριο, για τα παλαιότερα κτίσματα, το έτος 1958.

β) 30ετή παραγραφή για το ΤΑΠ κτισμάτων και οικοπέδων, λόγω αναγωγής της παραγραφής του στην 1.1.1993, ημέρα έναρξης ισχύος του ν. 2130/1993 περί τέλους ακίνητης περιουσίας.

Πηγή kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης