"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι δομές στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την στιγμή που τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
δείχνουν ότι 762 γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά στην Ελλάδα οι δομές στήριξης τους απειλούνται με λουκέτο, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νέο ΕΣΠΑ ή στον προϋπολογισμό του Κράτους.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας πραγματοποιεί εκστρατεία με τίτλο «16 εβδομάδες δράσεων για να μην κλείσουν οι δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών» από τις 10 Δεκέμβρη, συλλέγοντας διαδικτυακές υπογραφές κατά του κλεισίματος των δομών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας είναι και η δημοσίευση ανώνυμων μαρτυριών από γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας στην Ελλάδα.

«Είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν οι δομές»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, δήλωσε στο in.gr πως εφόσον οι δομές στήριξης δεν έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο νέο ΕΣΠΑ ή στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο έτος θα κλείσουν. «Απλώς αποφεύγουν να ανακοινώσουν την διακοπή» τονίζει.

«Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που η χώρα μας κατάφερε να εκπληρώσει ένα κομμάτι των υποχρεώσεων για προστασία και στήριξη των θυμάτων, φτιάχνοντας αυτές τις δομές σε 13 περιφέρειες ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα για δύο χρόνια και ετοιμάζεται να τις κλείσει» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ποιος ο λόγος, λοιπόν, να φτιαχτούν αυτές οι δομές, αφού δεν είχαν σκοπό να τις διατηρήσουν; Αφήστε που είναι και ευρωπαϊκή μας υποχρέωση, βάση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχουμε υπογράψει, αλλά δεν την επικυρώνουμε» ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε καταθέσει επίσημο ερώτημα στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι με τις δομές στήριξης και εδώ και 20 μέρες απάντηση δεν έχουμε λάβει».

Τι απαντά το Υπουργείο

Η γγ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, Βάσω Κόλλια, διαψεύδει μιλώντας στο in.grτο ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών, αφού η χρηματοδότησή τους θα πραγματοποιηθεί από τα 13 περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).

Αρχικά διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα που υπήρξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, είναι πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού, δεν μπορούσε να κάνει δεκτή την συνέχιση των δομών. Εμείς, ήμασταν σε επαφή με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου οι δομές να μπουν μέσα στα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα».

«Τελικά, αποφασίστηκε η κατανομή των πόρων χρηματοδότησης της λειτουργίας του δικτύου υποστήριξης στο νέο ΕΣΠΑ να γίνει μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων και του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» τόνισε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «χρηματοδότηση θα υπάρξει, οι δομές έχουν καλυφθεί. Η ΕΕ -και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα- δεν συνεχίζει να καλύπτει τη λειτουργία δομών, λέγοντάς πως ”θα σου φτιάξω εγώ τις δομές, αλλά εσύ ως χώρα είσαι υποχρεωμένη να τις συνεχίσεις”, κάτι που είναι λογικό».

Σοκάρουν τα στοιχεία της έρευνας του FRΑ

«Η ίδια η οικογένεια μου έριχνε το βάρος της οικογενειακής ηρεμίας σ’ εμένα, αυτός κατά τα δικά τους δεδομένα ήταν άντρας και δεν πείραζε που φερόταν κακοποιητικά, εγώ να μην μίλαγα» αναφέρει μία ανώνυμη μαρτυρία και προσθέτει πως «η αστυνομία τηρούσε αδιάφορη στάση και οι δικηγόροι που με είχαν δει με αίματα και μώλωπες, δεν μου έδειξαν κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσω την κατάσταση»

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) είναι η πρώτη που έχει διεξαχθεί σε αντιπροσωπευτικό πανελλήνιο δείγμα γυναικών ηλικίας 18 έως 74 ετών, οι οποίες κατοικούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους, με τον συνολικό αριθμό τους να υπολογίζεται στα 3.974.604, σύμφωνα με την τελευταία Απογραφή του 2011.

Από αυτόν τον συνολικό αριθμό οι 278.222 γυναίκες κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά. Όσον αφορά τους τύπους βίας, όλες κακοποιήθηκαν σωματικά (198.730 από τον σύντροφό τους και 79.492 από άλλο άτομο), ενώ 79.492 από τις ίδιες γυναίκες κακοποιήθηκαν και σεξουαλικά. Όλες από τον σύντροφό τους και οι μισές και από άλλο άτομο.

Τα νούμερα δείχνουν ότι κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες (οι 653 από τον σύντροφό τους), εκ των οποίων οι 218 κακοποιούνται και σεξουαλικά από τον σύντροφό τους και/ή από άλλο άτομο.

Αυτό που ενδείκνυται να προστεθεί είναι πως τα νούμερα που προαναφέρθηκαν αποτελούν μία συντηρητική εκτίμηση του μεγέθους της κακοποίησης των γυναικών στην Ελλάδα, αφού στους υπολογισμούς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν και οι  γυναίκες που επέλεξαν να μην αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα βίας, για κοινωνικούς ή προσωπικούς λόγους.

Τέλος, το δείγμα εξαιρεί τις ηλικιακές ομάδες γυναικών 75 έως 100+ και 0 έως 17 ετών, οι οποίες σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 υπολογίζονται στις 1.538.459 γυναίκες.


Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης