"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

ΚΚΕ : 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

lafarm

Σχετικά άρθρα

kke  1

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μάη ,πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών . Η συγκεκριμένη εκδήλωση , που έγινε στο πολύκεντρο του δήμου Τρικκαίων (έναντι της ΔΕΗ) , ήταν ενταγμένη σε μια σειρά εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο νομό των Τρικάλων με σκοπό την ανάδειξη των επίκαιρων διδαγμάτων της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η οποία σφράγισε και το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου το Μάη του 1945.
kke 2
Η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών μας , ανάμεσά τους αρκετοί αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης , αλλά και άλλοι, αρκετά νεότεροι , που ήρθαν με τη δίψα να αναζητήσουν την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στον β’ παγκόσμιο πόλεμο , στην άνοδο και επικράτηση σε ορισμένες χώρες του φασισμού – ναζισμού.
Στο πρόγραμμά περιλαμβάνονταν πολιτική ομιλία από το Σωτήρη Σωτηρόπουλο , γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, προβολή ντοκιμαντέρ , ενώ παρουσιάστηκε αφηγηματικό δρώμενο «επενδυμένο» με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Στην ομιλία του, ο Σ.Σωτηρόπουλος στάθηκε , μεταξύ άλλων , « στην προσπάθεια που γίνεται από τα αστικά επιτελεία να ξαναγραφτεί η Ιστορία με την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, για να καταστραφεί η ιστορική μνήμη, για να «σκοτώσουν» τη δύναμη της ανατρεπτικής πάλης των λαών για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, την κομμουνιστική κοινωνία.»
Υπογράμμισε το χρέος και την ευθύνη των ανθρώπων του μόχθου, όπως και των δασκάλων και των καθηγητών «να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια, να μη διδάσκουν τη συκοφαντία και το ψέμα, αλλά την πραγματική Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα και τη θυσία των λαϊκών ανθρώπων, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών «η αναφορά των κομμουνιστών στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος είναι οξυγόνο για να μένει ζωντανή η συλλογική μνήμη του λαού μας. Είναι ιστορική γνώση, πηγή διδαγμάτων για τις περιπέτειες που περνά σήμερα ο λαός μας, τροφή για την επαναστατική σκέψη, πολύτιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη, επιστημονική, επαναστατική στρατηγική του Κόμματος της εργατικής τάξης».
kke 3
Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι υπεύθυνα δεν ήταν μόνο τα φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, όπως θέλει το σύστημα να παρουσιάζει, αλλά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, φασιστικά ή μη. Άλλωστε, όπως είπε μεταξύ άλλων, « ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι ενισχύθηκαν με όλους τους τρόπους για να ανέβουν στην εξουσία από τα μονοπώλια και των μη φασιστικών κρατών, όπως και από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.» στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι κοινός στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών ήταν η ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.
Όσοναφορά το συσχετισμό της εποχής εκείνης με τη σημερινή τόνισε χαρακτηριστικά: « Ένα χρήσιμο ,λοιπόν, δίδαγμα για το σήμερα είναι ότι όπως και τότε σε μια σημαντική ιστορική περίοδο δεν υπήρξε εθνική ομοψυχία, δεν υπήρξαν κοινοί εθνικοί στόχοι, έτσι και σήμερα στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, δεν μπορούν να υπάρξουν κοινοί στόχοι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κοινοί στόχοι με την αστική τάξη, τους καπιταλιστές. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εθνική προσπάθεια σωτηρίας όπως θέλει να ονομάσει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στην ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου και των καπιταλιστών.
kke 4
Η επιδίωξη να βαφτίζεται πατριωτισμός και εθνική αξιοπρέπεια, καλυμμένη μάλιστα με αριστερό και προοδευτικό περιεχόμενο με αναφορές σε ιστορικές επαναστατικές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, η σημερινή αντιπαράθεση και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη στο φόντο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης ,είναι λαθροχειρία.
Τώρα πλέον μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η πατριωτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν μια διαφημιστική απάτη. Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση οδεύει προς νέο μνημόνιο. Οι μάσκες πλέον πέφτουν! Θα έχουμε νέο χτύπημα σε εργασιακά, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και νέα φορολογικά βάρη. Ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων διαιωνίζοντας έτσι τη φτώχεια για το λαό μας.
Οι κόκκινες γραμμές που λέγανε ξεθώριασαν πολύ γρήγορα, ούτε ροζ δεν είναι πλέον.
Οι κυβερνώντες για να κρύψουν την προσήλωσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου μιλούν ότι σήμερα έχουμε μια νέα κατοχή. Με επιμέλεια συγκαλύπτουν με αυτό τον τρόπο ποια είναι η πραγματική αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθείται. . Η προηγούμενη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος ούτε χθες, ούτε σήμερα εξαναγκάστηκαν από την τρόϊκα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τους κάλεσαν εδώ ως συμμάχους και στηρίγματα. Ως απαραίτητους συνεργάτες τους βλέπει και η σημερινή κυβέρνηση και για τα μάτια του κόσμου τους βαφτίζει «θεσμούς». Έτσι, προς εξυπηρέτηση των «θεσμών» και δανειστών τους παρέδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα και το προπαγάνδιζε , μάλιστα, ως «πατριωτικό καθήκον» . Προς εξυπηρέτηση των Νατοικών «συμμάχων» έδωσε 500 εκ € για εξοπλιστικά προγράμματα. Μήπως είναι «πατριωτικό καθήκον» οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για παράδοση προς χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας μας στο ΝΑΤΟ; Γι αυτό αποτελεί πρόκληση και πράξη βεβήλωσης να εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία ως δικαίωση των αγώνων του ΕΑΜ, όταν συνεχίζει την πολιτική υπεράσπισης της αστικής τάξης και της εξουσίας της, την πρόσδεση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συγκρούστηκαν και ένοπλα με τον ιμπεριαλισμό για το δίκιο του λαού και όχι για να έχουν ανταμοιβή συσσίτια.
kke 5
Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το «φινάλε» της εκδήλωσης με το δρώμενο και το μουσικό πρόγραμμα. Η ομάδα των συντελεστών του , που προσφέρθηκε να στηρίξει την εκδήλωση, είχε ετοιμάσει αντιφασιστικά ποιήματα και κείμενα, καθώς και αντάρτικα – επαναστατικά τραγούδια που γράφτηκαν μέσα στη φωτιά εκείνου του τιτάνιου αγώνα και τραγουδιόταν μέχρι και την πρώτη γραμμή της μάχης..
Επίσης, στο χώρο συνεχίστηκε η έκθεση ιστορικού-αρχειακού υλικού και ανιτιφασιστικού επαναστατικού βιβλίου, που ξεκίνησε πριν 2 μέρες , οι οποίες προσέλκυσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.
Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο νομό Τρικάλων για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης των λαών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:
– στην Καλαμπάκα , την Τρίτη 12 Μάη ( 8:30μμ στην αίθουσα «Νίτσας Λιάπη» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο) με παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ;»από το Χρήστο Κούτσικο, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ
– στη Φαρκαδόνα ,το Σάββατο 16 Μάη, 8:30μμ στην κεντρική πλατεία, με πολιτική ομιλία , προβολή βίντεο και ιστορικό αφηγηματικό δρώμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης