"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.9 C
Trikala

Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Πού και πότε η αίτηση το 2023 – Δικαιούχοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» για εργαζόμενους πήρε παράταση για αιτήσεις μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου και σειρά θα πάρει για την υποβολή αιτήσεων πρώτα ο Κοινωνικός Τουρισμός 2023 για 25.000 συνταξιούχους και στη συνέχεια ο «Τουρισμός για Όλους 2023». Τα προγράμματα δίνουν voucher δωρεάν ή πιο φθηνών διακοπών σε όσους πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται κάθε φορά.

Για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023 για συνταξιούχους διαβάστε τις αναλυτικές λεπτομέρειες του ΦΕΚ παρακάτω. Υπενθυμίζεται ότι την αίτησή σας μπορείτε να την κάνετε, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες, μέσω του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Σημειώνεται επίσης, πως το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος που θα οριστεί για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εξαίρεση:

  • τα νησιά Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.
  • της Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων 2023: Οι δικαιούχοι αναλυτικά

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010.
Μάλιστα, έχει προστεθεί μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

  • τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η
    01.01.2023,
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω
    με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών,
  • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 για συνταξιούχους: Ποιοι ΔΕΝ είναι δικαιούχοι

  • οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας,
  • οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού που τους επεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα περιόδου 2023- 2024 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 και στην παρ. 1 του άρθρ. 15 της υπ’ αρ. 62412/04.07.2022 (Β΄ 3492) κοινής υπουργικής απόφασης.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023 για συνταξιούχους: Τι καλύπτει το voucher διακοπών

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:

  • μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα
  • μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή.

Στα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και του νομού Έβρου δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή.

Από εκεί και πέρα, το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων 2023: Πώς κάνετε αίτηση

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς την ΔΥΠΑ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
  • Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
  • Στην αίτηση συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοι-χεία που απαιτούνται για την εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής του άρθρου 2 και τη μοριοδότηση του άρθρου 8, καθώς και τα στοιχεία των ωφελούμενων μελών και ανήλικων τέκνων, ωφελούμενων και μη, προκειμένου για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τη μοριοδότηση των δικαιούχων.
  • Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες αιτήσεις που υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στοιχείων ή μελών ή η διόρθωσή τους.
  • Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν και υπόκειται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3230/2004 (Α’ 44). Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
  • Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς την ΔΥΠΑ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.
  • Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα ή αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει είτε αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα είτε μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης