"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Κομισιόν: Προθεσμία δύο μηνών για συμμόρφωση της Ελλάδας με τον κανονισμό για τις περιοχές NATURA και το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδαλόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, το σχέδιο εξακολουθεί να μην έχει αναθεωρηθεί ή υποβληθεί στη δέουσα εκτίμηση, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Επιτροπή, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην Ευρώπη εκτός από της περιοχές Natura δεν βάζουν ανεμογεννήτριες πάνω από τα 600 μέτρα.Στην Ελλάδα έχουν βάλει σε πολύ μεγαλύτερα ύψη κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.Εχουν ξεσκίσει στην κυριολεξία τις βουνοκορφές ισοπεδώνοντας καί τσιμεντώνοντάς της, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους.Ολα αυτά εκτός των άλλων να “βοηθήσουν” την Γερμανική βιομηχανία να πουλήσει τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες,πράγμα πού δεν μπορεί να κάνει αλλού.Ολα αυτά στό όνομα της “πράσινης” ανάπτυξης που μόνο τέτοια δεν είναι.Τεράστια φυσική και ανεπανόρθωτη καταστροφή,οικολογική επιβάρυνση από τα μή ανακυκλώσιμα πτερύγια μετά το πέρας της 20ετούς ζωής τους.Τα σιδερένια κουφάρια θα μένουν γιά πάντα εκεί μολύνοντας μέ τα λάδια πού θα διαχέονται, τον υδροφόρο ορίζοντα.Αυτά και πολλά άλλα γιά μια μορφή ενέργειας που σε λίγα χρόνια θα έχει ξεπεραστεί από την σύντηξη υδρογόνου.Η καταστροφή θα είναι όμως γιά πάντα εκεί,η καταστροφή των βουνών πού αριθμούν 33 εκατομύρια έτη ζωής.Ειναι χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στις ζωές των παιδιών μας καί επόμενων γενιών να τα παραδώσουμε όπως πάντα ήταν.Ψηλά,περήφανα,απάτητα,ορμητήριο των πολεμιστών τού Εθνους απέναντι στον κάθε εισβολέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης