"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Κομματικοί Διοικητές Νοσοκομείων κολλημένοι στην καρέκλα, με στόχο αποζημιώσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

nosokomeio1
Από τη μια οι αργοί ρυθμοί της γραφειοκρατίας όπου έχει εμπλακεί η νέα κυβέρνηση, από την άλλη η επιμονή των εν ενεργεία διοικητών των νοσοκομείων να παραμείνουν στις θέσεις τους, προκαλούν περαιτέρω καθυστέρηση στην τοποθέτηση των διαδόχων τους.Προβληματικά εξελίσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων και στη Θεσσαλία, καθώς οι ευρισκόμενοι υπ΄ ατμόν διοικητές εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς πρόκειται για κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποτελούν επιλογές των προηγούμενων υπουργών.Μόνο έναςΗ κατάσταση εξελίσσεται έως και γραφική αφού οι παλιοί διοικητές αρνούνται να παραιτηθούν, προφανώς πιστεύοντας ότι ορίστηκαν αξιοκρατικά. Στην πράξη βέβαια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιδιώκουν να «τους παραιτήσουν» ώστε να διεκδικήσουν παχυλές αποζημιώσεις. Από το σύνολο των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων της περιοχής, ουσιαστικά έχει παραιτηθεί μόνο ο Θαν. Μητσιός του Πανεπιστημιακού της Λάρισας.
panepistimiako_larisa
Έγγραφη παραίτηση δεν έχει υποβάλει κατά τα φαινόμενα κανείς άλλος, ούτε καν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λαζ. Μακρής, παρότι το υπουργείο έχει ορίσει ήδη τον διάδοχό του.Σε αμηχανία και υπό πίεση βρίσκεται ο νέος διοικητής Νέστορας Αντωνίου. Η σχετική απόφαση του υπουργού Παν. Κουρουμπλή έχει μεν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, πριν 3 εβδομάδες, όχι όμως και στο ΦΕΚ και άρα δεν έχει επισημοποιηθεί ώστε να μπορούν οι νέοι ΥΠΕάρχες να αναλάβουν καθήκοντα. Οι οποίοι δεν έχουν επίσης περάσει ακόμη και από την προβλεπόμενη εξέταση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.Έτσι ο Ν. Αντωνίου, έχει προχωρήσει μεν σε κάποιες ενημερωτικές συναντήσεις, επισκεπτόμενος διακριτικά τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του, όμως καθημερινά πρέπει να βρίσκεται στη δουλειά του, στις διοικητικές υπηρεσίες του ΓΝΛ αντιμετωπίζοντας φόρτο εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ταυτόχρονα δέχεται διαρκώς αιτήματα αλλά και «αιτήματα» για διεκπεραίωση, από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα. Αντιθέτως, ο Λαζ. Μακρής παραμένει φυσικά στην ΥΠΕ, με δικαίωμα υπογραφής. Και παρά το αυτονόητο της εντολής του υπουργείου να διεκπεραιώνει αυτό το διάστημα τα απολύτως απαραίτητα, προέκυψαν διαμαρτυρίες για υπογραφή αποσπάσεων ημετέρων σε ευνοϊκές θέσεις.ΆΚΟΠΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑΟι ΥΠΕάρχες που είχε τοποθετήσει η απελθούσα κυβέρνηση είχαν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Π. Κουρουμπλή, προφορικά όμως. Έγγραφες παραιτήσεις δεν φαίνεται να υπήρξαν. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι διοικητές των νοσοκομείων. Αρκετοί εξ αυτών μπορεί να δέχονται, στα λόγια, ότι η θέση τους είναι πολιτική και η παραμονή σ΄ αυτή εξαρτάται από τη θέληση του εκάστοτε υπουργού. Όμως στο παρασκήνιο άλλα λέγονται και ταυτόχρονα γίνονται ακριβείς υπολογισμοί για το ύψος των αποζημιώσεων που θα διεκδικηθούν δικαστικώς. Πιθανόν να έχουν υπογραφεί και συμφωνητικά με δικηγόρους, άγνωστο όμως αν το ποσοστό αμοιβής τους ξεπερνά το 12%.Υπάρχουν στην περιοχή διοικητές και υποδιοικητές με συμβάσεις που λήγουν το 2016 ακόμη και το 2017, οπότε ορισμένοι υπολογίζουν να ενθυλακώσουν, άκοπα και αξιοκρατικά, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ. Αναζητώντας τεχνογνωσία από προκατόχους τους, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προ δεκαετίας είχαν ακολουθήσει τη δικαστική οδό όταν τους απομάκρυνε η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε αναλάβει το 2004.Πληροφορίες από τον χώρο της Υγείας αναφέρουν ότι οι αναπληρωτές του Θαν. Μητσιού δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του και δεν έχουν παραιτηθεί. Ούτε η Βολιώτισσα Εύη Αδαμάκη, ούτε ο Καρδιτσιώτης Θοδ. Κουτσιανάς που έχει την ευθύνη του ΓΝΛ. Ο Θαν. Μητσιός δηλώνει ότι αδημονεί να οριστεί αντικαταστάτης του ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει από το Πανεπιστημιακό και να επαναλειτουργήσει το ιατρείο του.
nosokomeio2
Παραίτηση φαίνεται ότι δεν έχουν υποβάλει εγγράφως ούτε οι Λαρισαίοι διοικητές των νοσοκομείων Βόλου και Τρικάλων Κ. Καραμπάτσας και Γ. Σουφλιάς.ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗΠεριμένοντας πιθανή νομοθετική ρύθμιση, που θα λύσει τα χέρια του υπουργού Υγείας ώστε να μπορέσει να τοποθετήσει νέους διοικητές, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τον τρόπο επιλογής τους. Με κυρίαρχη άποψη εκείνη που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια προκήρυξη για τις θέσεις και μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος να ακολουθήσει επιλογή με βάση αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με το κομματικό κόσκινο.Την ίδια στιγμή, ο εν αναμονή διοικητής ΥΠΕ Νεστ. Αντωνίου έχει προχωρήσει σε άτυπες συναντήσεις εργασίας με τους δύο υποδιοικητές του. Τη δημοτική σύμβουλο Λάρισας Αγγέλα Βαγενά και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πύλης Μιχάλη Βενιζέλο. Οι τρεις τους, που γνωρίζονται από το παρελθόν, ευελπιστούν ότι θα αναπτυχθεί συλλογική σχέση συνεργασίας μεταξύ τους. Αν και η νομοθεσία προβλέπει σαφή υπεροχή του διοικητή. Ο οποίος, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κατανομή αρμοδιοτήτων, ωστόσο θεωρείται μάλλον αυτονόητο ότι ο Μ. Βενιζέλος θα αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των 33 Κ. Υ. της υγειονομικής περιφέρειας.
Σωτ. Ζαχαριάς-EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης