"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Κορτώ με πολλά ερωτικά, κωμικά και ανατρεπτικά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δεν θα μπορούσε να μην είναι ο ίδιος. Ο Αύγουστος Κορτώ κατά κόσμον, Πέτρος Χατζόπουλος από γεννεσημιού του, παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Ερως Ανίκατε μάσαν» το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2015 στον «Μανδραγόρα». Και η παρουσία του ήταν όπως αναμενόταν, αυτή που αναμενόταν. Δηλαδή, με χιούμορ, με χτύπημα στην υποκρισία και τον καθωσπρεπισμό, με απόψεις (που εκφράζονται, και δεν μένουν μέσα στο μυαλό) για πλήθος Ελλήνων συγγραφέων – υπερεκτιμημένων και μη (η πρώιμη φασίστρια Πηνελόπη Δέλτα και ο αγέλαστος Παπαδιαμάντης – απόψεις που πολλοί έχουν, αλλά ελάχιστοι λένε δημοσίως…)
Κυρίως, θέλησε να παρουσιάσει στους τρικαλινούς που κατέκλυσαν τη μουσική σκηνή της πόλης, γιατί έγραψε κάτι κωμικό. Γιατί, δηλαδή, ξέφυγε από μια τυπική συγγραφή και ασχολήθηκε με ένα είδος που είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο και λίγοι ασχολούνται μαζί του.
Η απάντηση είναι απλή. Επειδή είναι πολύ δύσκολο…
Με αναφορές από την αρχαιότητα (τραγωδία – κωμωδία) στο σήμερα, ο Αύγουστος Κορτώ εξήγησε ότι όντως, είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς κάτι, που θα οδηγήσει έστω σε μειδίαμα. Με ταλέντο σαφές, ίσως ελαφρώς αλλαγμένος λένε ορισμένοι από όσοι τον παρακολουθούσαν από παλιά, ο Κορτώ είναι μια παρουσία που συνεπαίρνει – κριτικά πάντα. Σε συνδυασμό με τα θέματα που προσεγγίζει, ένα σαφώς πολύπλευρο background σε επίπεδο «γραμμάτων» και γνώσεων, ο ακροατής ή αναγνώστης, κατανοεί ότι ο Κορτώ περιτριγυρίζει ζητήματα που μας αφορούν. Ασχολείται με αυτά και αφήνει στον αναγνώστη να σκεφτεί. Ειδικά σε θέματα όπως το φαγητό, που εκθειάζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Ελληνας βρίσκει πτυχές της παραδοσιακής νεοελληνικής «παράδοσης».
Η παρουσίαση έγινε από τη Ρόρη Μάτη, η οποία σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στα όσα αποκόμισε από τρία βιβλία τού συγγραφέα, μαζί με μια προσεκτική επιλογή αποσπασμάτων, τα οποία απολαύσαμε με έξοχη σχεδόν απαγγελία από την Αντονέλλα Χήρα, και με ενθουσιασμό από την ανάγνωση του Αρτέμη Αρκουμάνη. Μια γενική παρουσίαση που διοργάνωσε σωστά το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, είχε επιτυχία και σίγουρα, έκανε πολλούς/ες να αναρωτηθούν και για τον έρωτα, τη μάνα, την αγάπη: διότι στις αφηγήσεις εμπλέκονται η γνωστή Κατερίνα, ο ίδιος ο Κορτώ αναφέρθηκε στα όσα αφορούν την αγάπη. Και η συζήτηση απασχόλησε πολλούς, για ώρες.

Θανάσης Μιχαλάκης

korto6 korto1 korto2 korto3 korto5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης