"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

ΚΟΥΡΕΤΑΣ: «Έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για την Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Yποψήφιος περιφερειάρχης , καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

«Έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό όραμα, που στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω της σύνδεσης της γνώσης με την παραγωγή» είπε ο κ. Κουρέτας τονίζοντας ότι η Θεσσαλία είναι ένας «γίγαντας» που δυστυχώς κοιμάται.

«Γιατί είναι η Θεσσαλία ένας «κοιμώμενος γίγαντας» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας και εξήγησε τη θέση του παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, αφού «γιατί θέλουμε να μιλούμε με στοιχεία» όπως είπε χαρακτηριστικά:

Η Θεσσαλία – τόνισε-  έχει μια ιδιαιτερότητα. Αντλεί το ΑΕΠ της από τον αγροδιατροφικό τομέα. Το 31% του ΑΕΠ προέρχεται από αυτόν.

Δείτε τώρα τι πρόβλημα έχουμε. Η Σουηδία είναι πρώτη στην ΕΕ των 28 σε ετήσιο εισόδημα  ανά εργαζόμενο στον αγροτικό τομέα με 60.000 ανά εργαζόμενο το έτος. Στην μέση του πίνακα είναι η Ιταλία με την Ισπανία με 40.000 ανά  εργαζόμενο και η Ελλάδα κάπου στο τέλος με 12000 , ενώ η Θεσσαλία στον πάτο των περιφερειών της ΕΕ με 8000/ανά εργαζόμενο το χρόνο.

«Είναι κουτοί οι Θεσσαλοί η ανίκανοι;  Όχι δεν είναι. Απλά κάνουν διαχρονικά λάθος πράγματα. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Πως θα πάρουμε την προστιθέμενη αξία από την γεωργία. Μπορούμε; Εμείς λέμε ναι με πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει και έχει τρείς άξονες βασισμένους σε αυτά τα θέματα» είπε ο κ. Κουρέτας.

Αναλύοντας τους στόχους του προγράμματος του συνδυασμού ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας αναφέρθηκε:

1. Το 17,2% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων ποτών, ο οποίος έχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό επιχειρήσεων μετά το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων.

2. Οι επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων – Ποτών επέτυχαν το 31,7% του Κύκλου των οικονομικών συναλλαγών, και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ακολουθούμενες από αυτές του εμπορίου

3. Οι επιχειρήσεις των κλάδων Τρόφιμα – Ποτά απασχολούν το 21,7% του προσωπικού που εργάζεται στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε αριθμό απασχολουμένων.

«Οι κλάδοι αυτοί έπρεπε να απορροφήσουν 62 εκατ. ευρώ και δυστυχώς απορροφήθηκαν μόλις 2,5 από το ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας. Η Πρωτοβουλία αλλάζει την επόμενη ήμερα τις προτεραιότητες και ξυπνά τον γίγαντα που κοιμάται»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης