"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

ΚΟΥΡΕΤΑΣ-ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ: ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου από τις Εκδόσεις Αρμός, που προέκυψε από μία εξόχως ενδιαφέρουσα συνεργασία του γευσιγνώστη και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και του καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας, Δημήτρη Κουρέτα.
Μία πρώτη παρουσίαση έγινε πριν από λίγες ημέρες στον Δήμο Αλίμου «Με το πηρούνι χτίζουμε την υγεία μας».
«Το φαγητό στην Ελλάδα ήταν πάντα κοινωνικό γεγονός, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που είναι βιολογικό γεγονός. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε ένα βιβλίο στο οποίο ο καθηγητής θα αναλύει επιστημονικά τα βασικά Ελληνικά τρόφιμα και πως αυτά επιδρούν στην υγεία μας και εγώ να μαγειρεύω αυτά με αυθεντικό, απλό τρόπο, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η κυρίαρχη γεύση του υλικού μέσα στο πιάτο. Παντρέψαμε λοιπόν τις δύο ειδικότητές μας και φιλοδοξούμε το αποτέλεσμα να αναδείξει την συνεισφορά των Ελληνικών τροφίμων στην υγιεινή διατροφή, αλλά και να αναδείξει την προστιθέμενη αξία καθαρά παραδοσιακών συνταγών που ίσως έχουν ξεχαστεί. Είκοσι (20) πολύ κοινά Ελληνικά τρόφιμα (ελαιόλαδο, κρασί, ντομάτα, τυρί φέτα, σταφίδα, φασόλια, τσάι του βουνού, σαρδέλα, σύκα, παξιμάδια, κλπ.) είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Ο καθηγητής εξηγεί την επίδραση στην υγεία και πόσο αυτά μπορούν να καλύψουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες ενός ανθρώπου σήμερα, ενώ εγώ μαγειρεύω με αυτά και δίνω συνταγές. Τα επιστημονικά βιβλία είναι – πολλές φορές – δύσκολα αναγνώσιμα. Αυτό το βιβλίο είναι εκλαϊκευμένο, διαβάζεται ευχάριστα και στην εκδήλωση της 18ης Μαρτίου θα παρουσιάσω ένα ιστορικό της ελληνικής διατροφής από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι σήμερα, το οποίο θα συνοδεύεται με Power Point που δείχνει πως μαγειρεύανε, πως τρώγανε, τι υλικά χρησιμοποιούσαν και τι πίνανε οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης στην Ελισάβετ Μιτσού (Δείτε ΕΔΩ)
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Κουρέτας οργώνει τον πλανήτη με ομιλίες και παρουσιάσεις της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Πανεπιστήμιο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Πρόσφατα βρέθηκε στη Βαλτιμόρη σε αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τοξικολογίας.
Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας επίσημο μέλος εδώ και λίγες ημέρες του Συμβουλίου της Κομισιόν (EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL FOR HEALTH AND FOOD SAFETY), δεν σταματά να ερευνά, να εμπνέει και να μεταφέρει τις γνώσεις του στην κοινωνία. Διότι η πραγματική αλλαγή, μόνο με δουλειά έρχεται.
Διαβάστε τι πιστεύει ο καθηγητής Κουρέτας για το θέμα με την φέτα:
«Με αφορμή τη συζήτηση για τη φέτα άκουσα διάφορες κραυγές από “σωτήρες” της Ελληνικής παραγωγής, με επιχειρήματα ότι η φέτα είναι η εθνική μας ταυτότητα στις εξαγωγές. Την άποψή μου για την υπόθεση φέτα την κατέθεσα πριν λίγες μέρες, επομένως δεν έχει νόημα να ξαναπώ τα ίδια. Όμως, στο βωμό του λαϊκισμού λέγονται πολλές ανακρίβειες. Για να δούμε μερικά στοιχεία χρήσιμα. Η Ελλάδα παραμένει με τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών. Εισάγουμε προϊόντα αξίας 45 δις., και εξάγουμε αξίας 26 δις. Από αυτά που εξάγουμε, τα 6,5 δις., είναι τρόφιμα, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος, αν σκεφτείτε ότι περίπου 9 δις., των εξαγωγών μας είναι ορυκτέλαια (εισάγουμε αργό πετρέλαιο και το κάνουμε ορυκτέλαιο), όχι κάτι σημαντικό δηλαδή για την παραγωγή μας. Από τα 6,5 δις., που εξάγουμε, τα φρούτα έχουν μεγάλο μερίδιο και η φέτα περίπου 240 εκατ., (άλλη τόση φέτα τρώμε εντός της χώρας). Δηλαδή, η φέτα είναι το 4% των εξαγωγών μας στα τρόφιμα ή το 0,9% των συνολικών μας εξαγωγών. Τα ψάρια που εξάγουμε είναι κοντά στο 1 δις.,, αλλά κανείς δεν μιλάει για τις εισαγόμενες ιχθυοτροφές και την ανυπαρξία πολιτικής να φτιάξουμε δικές μας ιχθυοτροφές που μας κοστίζουν πάνω από 350 εκατ., οι εισαγόμενες. Επίσης -και κρατήστε το αυτό – εισάγουμε τρόφιμα αξίας 5 δις., από τα οποία τα 2,7 είναι τυροκομικά – γαλακτοκομικά. Εδώ είναι η μεγάλη συζήτηση που αποφεύγουμε να την κάνουμε γιατί ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία είμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο και φωνασκούμε για τη φέτα μόνο. Άντε και με μεγάλη προσπάθεια να φτιάξουμε και άλλη φέτα. Καλό είναι αυτό. Μην ξεχνάμε, όμως, τους άλλους τομείς που έχουμε τεράστιο πρόβλημα και μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Ας φάμε, λοιπόν, τη φέτα εδώ όλη και ας μην εξάγουμε αν πρόκειται να μάθουμε να τρώμε Ελληνικά που τόσο θέλουμε μερικοί. Θα μας συνέφερε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που δεν την λένε γιατί απλά δεν την ξέρουν. Έχουμε μάθει να τρώμε σανό από τους “σωτήρες” μας. Γιατί αν δεν μάθουμε εμείς να τρώμε Ελληνικά, πώς θέλουμε να κάνουμε τους ξένους να φάνε Ελληνικά;» 
killbadfood.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης