"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Κράτος υπάρχει…είναι όμως για λίγους…!

lafarm

Σχετικά άρθρα

            Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που δείχνει ο λαός μας από την πρώτη στιγμή στα θύματα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε την Αττική, είναι πράγματι συγκινητικό.
Δεκάδες σωματεία, σύλλογοι, μαζικοί φορείς, Λαϊκές Επιτροπές από όλη τη χώρα απευθύνουν κάλεσμα για συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων κ.λπ., για να διατεθούν στους πληγέντες.
Αυτή η συγκινητική ανταπόκριση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση, για να κρυφτούν οι υποχρεώσεις του κράτους για προστασία και ανακούφιση των πληγέντων.
Ούτε όμως να συγκαλυφθούν οι ευθύνες οι δικές της, όπως και των προηγούμενων, για την τραγωδία.
            Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ με παρεμβάσεις  στη Βουλή, αλλά και με τη δράση των κομμουνιστών σε μαζικούς φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, έχει αναδείξει τα μεγάλα κενά στη θωράκιση των λαϊκών στρωμάτων.
Οι φυσικές καταστροφές “βρίσκουν” την Αττική, τη Θεσσαλία, τα Τρίκαλα, τον κάμπο της Φαρκαδόνας, τα ορεινά της Πύλης και της Καλαμπάκας ανοχύρωτα και τις υποδομές, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών, σε διάλυση.
            Αυτός είναι και ο λόγος που επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες η φράση : «Δεν υπάρχει κράτος…»,
Η αλήθεια είναι όμως ότι κράτος υπάρχει.
Κράτος υπάρχει όταν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εκεί που χρειάζεται να ανοίξουν πεδία κερδοφόρας δράσης, να τους εξασφαλίσει κάθε είδους προστασία, κάθε νομική κάλυψη, κάθε διευκόλυνση, να τους προσφέρει απαλλαγές από φόρους, κονδύλια ενίσχυσης, χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τα συμφέροντά τους.
Κράτος υπάρχει για να φορτώνει ασήκωτους φόρους στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.
Εκεί που δεν υπάρχει κράτος… είναι εκεί που χρειάζεται να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων:
Δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει εργατικές – λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει την προστασία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από φυσικές καταστροφές.
            Το ΚΚΕ έγκαιρα, με κεντρική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 10 Μάη, είχε προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δεν λύθηκε όμως κανένα ουσιαστικό ζήτημα.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Αναπτυξιακά Συνέδρια της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλία  αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας αποδείχτηκαν κούφια λόγια.
Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.
Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.
            Σήμερα με μέτρα – κοροϊδία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυρόπληκτων, να διασκεδάσει τη δίκαιη αγανάκτησή τους και ταυτόχρονα να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη φονική καταστροφή.
            Το ίδιο επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας μαζί με την κυβέρνηση στη Βουλή τα ψίχουλα για τις αποζημιώσεις και την τροπολογία για τα αυθαίρετα, που αφήνει κυριολεκτικά στο απυρόβλητο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.
            Είναι κι αυτό μια απόδειξη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στα μεγάλα και σπουδαία για το κεφάλαιο, ενώ κατά τ’ άλλα «τσακώνονται» για ζητήματα διαχείρισης της πυρκαγιάς και για την «ανικανότητα» των στελεχών της κυβέρνησης.
            Οι αποζημιώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες, αλλά πολύ περισσότερο «φωτογραφίζουν» ότι τώρα ξεκινά ένας τεράστιος Γολγοθάς για όσους έμειναν πίσω να βλέπουν τα συντρίμμια που προκάλεσε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τον ίδιο Γολγοθά βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και νοικοκυριά  στην περιοχή των Τρικάλων που ήρθαν αντιμέτωποι με φυσικά φαινόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως κονδύλι για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής;
Τα 5.000 ευρώ που δίνουν για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο;
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, τους οποίους οδηγούν στην αγκαλιά των τραπεζών;
Τα μέτρα που αφορούν σε …προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για καμένα (!) αυτοκίνητα, ή εκείνα που προβλέπουν προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για έναν χρόνο, ενώ μιλάμε για καμένα σπίτια;
            Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων είναι ο ορισμός των θράσους και της υποκρισίας από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που τις ψήφισαν.
Οχι επειδή δεν υπάρχουν κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει πρωτόκολλα κατεδάφισης για βίλες στις περιοχές που κάηκαν εδώ και τρία χρόνια.
Και όχι μόνο δεν έχει πειράξει ούτε τούβλο απ’ αυτές, αλλά με την τροπολογία της τσουβαλιάζει το αυθαίρετο του μεροκαματιάρη, για το οποίο εισπράττει ΕΝΦΙΑ, με τις βίλες ή τα κτίρια μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τον αιγιαλό ή τον έχουν καταργήσει.
Ακόμα περισσότερο:
Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει πάρει μέτρα και έχει ψηφίσει νόμους για την παραχώρηση δασών, δασικών εκτάσεων, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
            Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκονται οι προτάσεις και τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ, έχοντας καταθέσει και Ερώτηση προς την κυβέρνηση, με την οποία φέρνει στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα συνδικάτων και φορέων της καμένης περιοχής.
Αντίστοιχες προτάσεις έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ για τη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην περιοχή των Τρικάλων.
Το ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στο 100% της συνολικής ζημιάς, καθώς και μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων με πάγωμα χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, πλήρη διαγραφή των τραπεζικών δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κ.ά.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  3/8/2018      

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ,ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΤΕ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ              

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης