"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Κρεμάστρες με φαγητό στους τοίχους της Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Αν το χρειάζεσαι, παρ΄ το»…

Αυτό το μήνυμα που γράφτηκε σε μια κρεμάστρα στο Ιράν και στην οποία ήταν κρεμασμένα αχρείαστα ρούχα πολιτών ως μέρος ενός πρότζεκτ με την ονομασία «ο τοίχος της καλοσύνης», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάποιους Λαρισαίους.

«Είπαμε πολύ απλά να το προσαρμόσουμε στη δική μας καθημερινότητα. Τι ψάχνουν οι άνθρωποι στους κάδους;» μας ρωτάει ο Δημήτρης, ένας εκ των εμπνευστών, χωρίς φυσικά να περιμένει απάντηση καθώς τη δίνει μόνος του, «ένα πιάτο φαγητό και απλά εμείς είπαμε να ντύσουμε τη διαδικασία με αξιοπρέπεια».

Όλοι τους νέα παιδιά, με φιλότιμο. «Βασικός στόχος της ομάδας μας είναι να φύγουν οι σακούλες με το καθαρό φαγητό από τους κάδους σκουπιδιών και να τοποθετούνται σε ένα πιο ασφαλές και αξιοπρεπές μέρος που αυτό είναι οι κρεμάστρες. Βασική επιδίωξή μας είναι επίσης, να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότεροι γείτονες ώστε να στηρίξουν και να συνδράμουν» συμπληρώνει από την πλευρά του ο Σάκης, που δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα της προσφοράς.

Και έτσι ξεκίνησαν. Μια ομάδα περίπου είκοσι συμπολιτών μας άρχισε να τοποθετεί κρεμάστρες σε διάφορους τοίχους της Λάρισας, αρχικά στις γειτονιές των ενεργών μελών της με στόχο να διαδοθεί η ιδέα και στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθούν κρεμάστρες για «καθαρό φαγητό» σε κάθε γωνιά της πόλης και γιατί όχι και σε…άλλες πόλεις.

Η ιδέα άρχισε να γίνεται πράξη πριν από λίγες ημέρες και ήδη έχει διαδοθεί αρκετά. Αν ρωτάτε για τον τρόπο μια λέξη μπορεί να δώσει την απάντηση: facebook. Η δύναμη του διαδικτύου όταν χρησιμοποιείται σωστά γίνεται ένα σπουδαίο εργαλείο και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους έδωσε πολλά αβαντάζ.

Αν γράψει κάποιος «Ο τοίχος της καλοσύνης» τότε θα βρει ό,τι χρειάζεται για να προσφέρει.

«Βρείτε έναν τοίχο στη γειτονιά σας και στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας και κάποιο μέλος της ομάδας σύντομα θα περάσει και θα κρεμάσει στη γειτονιά σας ακόμη μια κρεμάστρα για καθαρό φαγητό. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο σημείο στη γειτονιά σας, μπορείτε να κρεμάσετε μια σακουλίτσα με καθαρό φαγητό σε κάποια άλλη κρεμάστρα και να διαδώσετε την ιδέα σε φίλους σας, σε γείτονές σας, ώστε καμία κρεμάστρα και κανένας τοίχος της καλοσύνης να μην μείνει χωρίς καθαρό φαγητό» λένε δύο μέλη της ομάδας στην «Ε».

«Βρεθήκαμε αμέσως πολλοί εθελοντές και ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις. Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα οργανωνόμαστε και θα δυναμώνουμε. Θέλουμε τη βοήθεια όλων για να υπάρχει αξιοπρέπεια στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας» τονίζουν χαρακτηριστικά και σημειώνουν πως «δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια. Εμείς θέλουμε οι αδύναμες ομάδες να νιώσουν λίγο καλύτερα».

Σαν ακούμε όλα αυτά έρχονται στο νου μας οι εικόνες από το Reuters που αποτύπωναν με μελανά χρώματα την προσπάθεια κυρίως συνταξιούχων να προλάβουν να πάρουν κάτι από τα δωρεάν τρόφιμα στους πάγκους της Λαϊκής στον Κολωνό.

Ευκαιρία να κρεμάσουμε την… αξιοπρέπεια ψηλά. Σημεία υπάρχουν πολλά στη Λάρισα. Ψάξτε τα.

ΕΝΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ

Τα σημεία με τις κρεμάστρες

Μέχρι στιγμής σε όλη τη Λάρισα υπάρχουν εννιά σημεία όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κρεμάσουν καθαρό φαγητό για όσους έχουν ανάγκη. Αυτά είναι τα εξής:

– Αγνώστου Στρατιώτη (Άγιος Αντώνιος – Στρατιωτικό Νοσοκομείο)

– Κουμουνδούρου 84 (πριν την Καραθάνου)

– Φαρμακίδου (έναντι Νικόδημου)

– Ροΐδου 5 (εκκλησάκι Αγ. Αθανασίου)

– Κολοκοτρώνη (παλιό Αλαχού)

– Παλαιολόγου (όπισθεν Σταθμού ΟΣΕ)

– Τσιμισκή 85 (πιλοτή πολυκατοικίας)

– Σεφέρη (Καθολική εκκλησία)

– Υψηλάντου και Κανάρη (έναντι φούρνου).

www.eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης