"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

“Κυκλοφορώ στην πόλη με ασφάλεια σαν πεζός ή ποδηλάτης”

lafarm

Σχετικά άρθρα

epal

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων με υπεύθυνους τους καθηγητές Χ. Ευσταθίου και Β. Μαντζάνα υλοποιούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα “Κυκλοφορώ στην πόλη με ασφάλεια σαν πεζός ή ποδηλάτης”. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές έχουν ως σκοπό την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα πεζοδρόμια και στους ποδηλατοδρόμους των Τρικάλων, την σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και την αναζήτηση λύσεων.
Αρχικά οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό τη συλλογή και επεξεργασία υλικού. Οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών τους περπάτησαν σε κεντρικούς πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους των Τρικάλων, όπως Κονδύλη, Παλαιού Δεσποτικού, Ιουλιέτας Αδάμ και Ασκληπιού, για τον έλεγχο της κατάστασης τους και τη συλλογή υλικού.
Despotiko

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας εντοπίστηκαν οι παραλήψεις στην κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και έγινε συζήτηση για τις κακές συνήθειες των συμπολιτών μας που παρκάρουν παράνομα εμποδίζοντας την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων.
Στην συνέχεια, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τους υπεύθυνους του ποδηλατικού Συλλόγου Κρόνος cycling club και κανόνισαν την παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα προβολών του σχολείου. Από τους ειδικούς οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη βοήθεια που προσφέρει η ποδηλασία στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επίσης αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με υπέρβαρους και παχύσαρκους νέους στην Ευρώπη και πόσο το ποδήλατο θα μπορούσε να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Ένα άλλο θέμα στο οποίο έγινε αναφορά, είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων και τον ποδηλατοδρόμων και πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν όταν δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές.
Προβλήθηκαν βίντεο με ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμια με μία Ευρωπαϊκή πόλη που έχει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό ποδηλάτων και το καλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων παγκοσμίως, το Άμστερνταμ. Το βίντεο εστίασε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετώπισε το Άμστερνταμ πριν φτάσει στην τωρινή του κατάσταση.
troxaia
Παλιότερα η πόλη αντιμετώπιζε πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς και ποδηλάτες, αλλά κυρίως παιδία. Το γεγονός αυτό έγινε η αιτία που ξεσήκωσε τους κατοίκους του Άμστερνταμ, οι οποίοι κατέβηκαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας πιο ασφαλείς δρόμους. Οι φωνές τους εισακούστηκαν και έτσι το Άμστερνταμ μπορεί πλέον να καμαρώνει για το επίτευγμά του.
Ακόμη, οι ειδικοί εξήγησαν ποιός είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που απαιτείται όταν κινούμαστε με το ποδήλατο και που πρέπει να δίνεται η μεγαλύτερη προσοχή στον δρόμο.
Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις στους ειδικούς και έγινε συζήτηση σε όλα τα θέματα που θίχτηκαν.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Έφη Παλάτου, ειδική συνεργάτιδα του συλλόγου, τον κ Ηλία Ζιντζόβα και τον κ. Μιχάλη Ταμανάκια, προπονητές, καθώς και τους αθλητές του συλλόγου, Κ. Ευσταθίου και Γ. Παπούλια.
Ελπίζουμε ότι το με το πρόγραμμά μας θα καταφέρουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε οι δρόμοι μας να γίνουν πιο ασφαλείς για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης