"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού – Αρχίζουν τα έργα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής και εν μέσωσφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ησύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρία Lamda Development.

Τη σύμβαση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τη σύμβαση (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ), κυριάρχησε η καχυποψία και οι αιχμές για τη συνολική στάση των κομμάτων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το κόμμα που όντας αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησε λυσαλέα την επένδυση, όταν όμως πέρασε στη κυβέρνηση την έφερε κανονικά στη Βουλή. Χαρακτηριστικές προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν οι γλαφυρές αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη περί «άγριου τρολαρίσματος» της κυβέρνησης. « Ο πρωθυπουργός έκανε το μεγάλο δώρο να ξεφτιλίσει την αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν αλλά ψηφίζουν το νομοσχέδιο. « Το κάνετε τσάμπα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: « Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. ευρώ δάνεια και εσείς για 5.000 ευρώ».

« Σε σχέση με τους συναδέλφους μου του ΣΥΡΙΖΑ, μου αρέσει η ομιλία σας, είσαστε ζωηρός, ευφράδης, ανάβεται τα αίματα όταν μιλάτε και σας παρακολουθούμε όλοι», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνοντας πως με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά αποδέχθηκε την ηγεμονία της Αριστεράς. Αναγνώρισε ωστόσο πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαστικό συμβιβασμό, κάνοντας λόγο για αναγνωρισμένη ήττα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται “δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού” και στο περιεχόμενό του έχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες. Είναι σταθερές οι αξίες μας σε αυτό το δρόμο. Άρα όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε για το τέλος της «παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έλεγε ψέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση εδώ και χρόνια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του τόνισε πως είναι «έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλέψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».

«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε:

Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης.

 

Τσακαλώτος: «Μην παίρνετε θάρρος»

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ανοιχτό την ήττα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευσης με Θεσμούς και δανειστές, συνέστησε όμως στην αντιπολίτευση να μην υιοθετεί τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για τη κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Βλέπω ότι η αντιπολίτευση έχει πάρει πολύ θάρρος. Να σας προειδοποιήσω. Είναι να λάθος να κάνετε τη στρατηγική σας με αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες ότι καταρρέει η κυβέρνηση” και ότι δεν θα γίνει διαπραγμάτευση, ότι τα προαπαιτούμενα είναι στον αέρα», είπε και πρόσθεσε: . «Πολύ γρήγορα θα διαψευσθείτε γι’ αυτό».

Ακόμα, ο υπουργός των Οικονομικών αναφέρθηκε στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα πως εκεί θα γίνει απολογισμός τόσο για όσα πήγαν όσο και για εκείνα που δεν πήγαν καλά.

 

 

Πηγή: newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης