"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Κωδικός 180: Τα “ναι”, τα “όχι” και τα “ίσως”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φωτιά έχουν πάρει τα κομματικά επιτελεία και τα δημοσιογραφικά γραφεία μετά την ανακοίνωση επίσπευσης της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Βεβαίως, ήταν κάτι που πολλοί ανέμεναν, ωστόσο οι περισσσότεροι το τοποθετούσαν αμέσως μετά τις γιορτές και όχι τόσο γρήγορα.

Έτσι, του αρχικού αιφνιδιασμού ακολούθησε ο υπολογισμός και μπορεί αρχικά τα κουκιά να είναι μάλλον συγκεκριμένα, ωστόσο μέχρι το τέλος της αναμέτρησης δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Η δεξαμενή που μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλη από αυτή των 24 ανεξαρτήτων βουλευτών, από τους οποίους κάποιοι ήδη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν ψηφίζουν Πρόεδρο, άλλοι καλοβλέπουν την εκλογή, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που είναι ακόμα προβληματισμένοι για τη στάση που θα κρατήσουν εν τέλει.
Υπό τους τωρινούς συσχετισμούς, η κυβέρνηση διεκδικεί να προσθέσει στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περίπου 17 με 18 από τους 24 ανεξάρτητους.
Ο αριθμός των 180 δεν συμπληρώνεται, συνεπώς καθίσταται αναγκαίος ο προσεταιρισμός βουλευτών από τους 12 των ΑΝΕΛ και από τους 10 της ΔΗΜΑΡ.

Πιο αναλυτικά:

Υπάρχουν 12 βουλευτές που δεν αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα επιλέξει η κυβέρνηση.
Ανάμεσά τους είναι ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος άλλωστε ψήφισε “παρών” στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Επίσης, δεδομένη πλέον μπορεί να θεωρείται και η Κατερίνα Μάρκου που την Κυριακή ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού και φλερτάρει με το Ποτάμι.
Από την άλλη, η ανεξάρτητη βουλευτής, Μίκα Ιατρίδη (πρώην ΑΝΕΛ) είναι σε αυτή την κατηγορία βουλευτών, αφού έχει δηλώσει πως πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός του Προέδρου.
Επίσης, ο Χρήστος Αηδόνης είναι ένας βουλευτής που φλερτάρει με την εκλογή Προέδρου, καθώς είναι στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου και έχει δηλώσει πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα.
Πολύ πιθανόν να ψηφίσει θεωρείται και ο Βασίλης Οικονόμου, ενώ ο Γιάννης Κουράκος έχει δηλώσει πως περιμένει να δει το υποψήφιο πρόσωπο.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μελάς δηλώνει πως θα αποφασίσει ανάλογα με το συμφέρον της χώρας, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος δεν θεωρείται δεδομένος, ενώ δεν αποκλείεται να συνταχθεί με τις “Ριζες” του Τ. Μπαλτάκου.

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος έχει επίσης δηλώσει πως είναι πιθανό να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συχνές αναφορές στην εθνική συνεννόηση έχουν κάνει οι δύο βουλευτές, Μουτσινάς και Κασαπίδης, που θεωρούνται πιθανοί, ενώ δύσκολα μπορεί κάποιος να αποκρυπτογραφήσει τη στάση των κ.κ. Νταβρή και Πολύδωρα, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα το σκεφτεί δύο φορές εάν είναι ο 180ος βουλευτής.
Τη στάση του στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προανήγγειλε με σύντομη δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης. «Πιστόλι στον κρόταφο τρία όχι» δήλωσε.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα, κ. Ψύρρας και Ν. Τσούκαλης είναι μεταξύ αυτών που υπέγραψαν κείμενο για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές την άνοιξη.
Η Έλενα Κουντουρά διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο.
Ο Π. Τατσόπουλος, αν και πνέει μένεα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται κοντά στο Ποτάμι, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος με το οποίο εξελέγη.
Κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι: Ο. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μ. Μπόλαρης.

Η ονοματολογία

Λέγεται ότι τα ονόματα που πέφτουν νωρίτερα στο τραπέζι καίγονται. Επειδή ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι και τόσο… κανονικές, ουδείς αποκλείει το ό,τιδήποτε.
Άρα, παραθέτουμε ένα μπουκέτο ονομάτων που έχουν ακουστεί ή ακόμα και εξεταστεί από το Μαξίμου:

  • Ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας
  • Ο νυν επίτροπος Δ, Αβραμόπουλος
  • Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
  • Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
  • Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης
  • Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλους
  • Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος
  • Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος
  • Ο προέδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλης Σκουρής.


* Είχε κυκλοφορήσει και το όνομα του Κ. Καραμανλή, πληροφορία που διαψεύστηκε μετ’ επαίνων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης