"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Κωνσταντίνα Πάλλα «Εκφράζομαι με την απλότητα και την αλήθεια των λαϊκών τραγουδιών»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σας γνωρίσαμε μέσα από τις φιλικές εμφανίσεις σας στα live του Κώστα Λειβαδά σε Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Φέτος, για πρώτη φορά εμφανίζεστε στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Ένας δρόμος με πολλές μουσικές και δύο δισκογραφημένα τραγούδια. Μιλήστε μας για την μέχρι τώρα εμπειρία σας.

Ήταν για μένα μία μεγάλη εμπειρία να βρεθώ δίπλα στον σπουδαίο Κώστα Λειβαδά. Έμαθα πολλά κοντά του και τον ευχαριστώ από καρδιάς για τη γενναιοδωρία του αλλά και τη φιλία του. Η συνάντησή μου στη συνέχεια με εσάς και με τον πολύ καλό μου φίλο και εξαιρετικό συνθέτη, Χάρη Γκατζόφλια, μου χάρισε την πρώτη μου δισκογραφική εμπειρία και ένα εξαιρετικό τραγούδι, «Το παλτό» το οποίο αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Το επόμενο φυσικό βήμα λοιπόν, ήταν να κυκλοφορήσει και ένα δικό μου τραγούδι.

 

Εκτός, από τραγουδίστρια, είστε και δημιουργός. Το πρώτο σας τραγούδι μάλιστα κυκλοφορεί από τη Minos Emi με τον τίτλο «Αν δεν ήσουν εδώ».Είμαι πολύ χαρούμενη που ανήκω στην οικογένεια της Minos Emi και τους ευχαριστώ που πιστεύουν τόσο σε μένα όσο και στα τραγούδια μου.

Το «Αν δεν ήσουν εδώ» κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και έχει χαράξει η δική του πορεία. Είμαι πολύ συγκινημένη που ο κόσμος αγκάλιασε τόσο ζεστά το πρώτο μου τραγούδι. Σε λίγο καιρό θα ολοκληρώσουμε και τον υπόλοιπο δίσκο ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα με δικές μου δημιουργίες.

Τι σας εμπνέει στη δημιουργία;

Με εμπνέει οτιδήποτε μπορεί να χαραχτεί για πάντα στην ψυχή μου. Είτε είναι κάτι τελείως προσωπικό, είτε συμβαίνει στον κόσμο γύρω μου. Από μία ελπίδα αγάπης που μπορεί να φωτίσει την καρδιά μου, μέχρι το χαμόγελο στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Από μία απώλεια μέχρι το μόχθο και την απογοήτευσή. Όλες εκείνες η στιγμές – καλές ή άσχημες – που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί, μου δημιουργούν την ανάγκη να τις κάνω τραγούδια.

Έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για σας αξιόλογοι άνθρωποι του μουσικού στερεώματος, για την αισθαντική και λαϊκή δύναμη στη φωνή σας. Σας ενδιαφέρει το λαϊκό τραγούδι;

Είναι πολύ τιμητικό όταν οι συνάδελφοί σου σε εκτιμούν. Αυτό παράλληλα σου δημιουργεί και ένα αίσθημα ευθύνης στο να εξελίσσεσαι διαρκώς. Κατάγομαι από τα Τρίκαλα και στο πικάπ του σπιτιού πάντα υπήρχαν δίσκοι του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα κ.α., οπότε το να ριζώσει μέσα μου το λαϊκό τραγούδι ήταν αναπόφευκτο. Υπάρχει μια καθαρότητα συναισθημάτων σε αυτά τα τραγούδια. Δεν υπάρχει υπερβολή ούτε ανάγκη να κρυφτεί κάτι. Σε αυτά τα τραγούδια υπάρχει μόνο αλήθεια. Έτσι έμαθα να εκφράζομαι, με αυτή την απλότητα και την αλήθεια των λαϊκών τραγουδιών. Αυτή την αίσθηση την κουβαλάω και σήμερα και τιμάω το λαϊκό τραγούδι με το δικό μου τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στο χθες, αλλά σαν μία μουσικός και τραγουδίστρια του σήμερα.

Τα δικά σας ακούσματα είναι αυτά που έχει ακολουθήσει;

Τα ακούσματά μου δεν περιορίζονται. Από παιδί άκουγα Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα. Σπούδασα και ακούω κλασική μουσική αλλά συγκινούμαι και εκτιμώ εξίσου ένα σόλο του σπουδαίου Πετρολούκα Χαλκιά. Στα φοιτητικά μου χρόνια στην Έδεσσα και στη Θεσσαλονίκη ήρθα σε επαφή με τα δικά μας Χάλκινα αλλά παράλληλα νιώθω την ίδια ανάγκη να ακούσω Miles Davis. Η μουσική δεν έχει σύνορα και έτσι έμαθα να μην έχω και εγώ σύνορα. Γι’ αυτό και τα τραγούδια που γράφω δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο είδος. Η μουσική μου ακολουθεί την καρδιά μου. Κάθε συναίσθημα έχει τον δικό του ήχο.



Επιστρέφοντας στο live της Πέμπτης, 30 Νοεμβρίου. Τι θα ακούσουμε; 

Στη μουσική σκηνή της Σφίγγα θα παρουσιάσω για πρώτη φορά επίσημα όλα τα τραγούδια του δίσκου, λίγο πριν την κυκλοφορία του. Φυσικά τα κομμάτια αυτά θα είναι μέρος ενός προγράμματος με τραγούδια αγαπημένα. Θα ακούσετε το σήμερα να συναντά το χθες. Επίσης θα ακούσετε τρεις από τους κορυφαίους μουσικούς της γενιάς μας, αφού μαζί μου στη σκηνή θα βρίσκονται ο Γιάννης Δίσκος στα πνευστά, ο Δημήτρης Λιόλιος στο μπουζούκι και ο Τάκης Βασιλείου στα κρουστά.

Τα επόμενα σχέδια σας; Πρώτος μεγάλος στόχος είναι η κυκλοφορία του δίσκου μου μέσα στους επόμενους μήνες. Ο δεύτερος στόχος είναι να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ μαζί με τα τραγούδια μου. Και φυσικά ο μόνιμος στόχος είναι η αέναη δημιουργία.


Η Κωνσταντίνα Πάλλα θα παρουσιάσει τα νέα της ακυκλοφόρητα τραγούδια στη μουσική σκηνή Σφίγγα, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Αντωνιάδη (ant.lazaros@gmail.com)

tetragwno.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης