"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Κώστας Σαμαράς:«Με κρατάνε όμηρο παράνομα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

«Με κρατάνε όμηρο παράνομα, ενώ θα έπρεπε να έχω ήδη αποφυλακιστεί», καταγγέλλει στο NEWS 24/7 ο βαρυποινίτης και συνεργός των αδελφών Παλαιοκώστα, Κώστας Σαμαράς ή «Πεταλούδας», που το βιβλίο του «Καταζητείται», για το χρονικό, μεταξύ άλλων, των πέντε θρυλικών αποδράσεών του (ήθελε  να το γυρίσει ταινία και ο Παντελής Βούλγαρης), επανεκδίδεται από  το «Οξύ».

«Ζητώ δημοσίως να  επέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως ανώτερο θεσμικό όργανο, και να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του δίνονται από το άρθρο 31 του κώδικα ποινικής δικονομίας και να τραβήξει το αυτί όσων είναι υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη κράτησή μου. Ασκώντας διώξεις και φροντίζοντας για τη νόμιμη αποφυλάκισή μου. Αλλιώς να παραιτηθεί!

Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ΄το ’85, προσθέτει  θυμωμένος, σε μια συνέντευξη που έγινε σταδιακά σε τρεις δόσεις. Τηλεφωνικά και δια ζώσης. Από το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και τις  Φυλακές Χαλκίδας,όπου ο Σαμαράς πρόσφατα μεταφέρθηκε.

Πόσο καιρό θα έπρεπε να έχεις αποφυλακιστεί;

Εδώ και ενάμισι 2 μήνες.

Πού πατάνε και συνεχίζουν να σε κρατάνε;

Υπάρχουν νόμοι που έχουν μια ελαστικότητα στην ερμηνεία τους. Αλλά εδώ

δεν υπάρχει ζήτημα ερμηνείας. Φυλακή βγάζεις για συγκεκριμένους λόγους. Εγώ τις ποινές τις στερητικές της ελευθερίας τις έχω εκτίσει όλες. Όλες! Κι αυτή τη στιγμή εκτίω κι αυτές που έχουν μετατραπεί σε χρηματικές. Στην καλύτερη εκδοχή έπρεπε να έχω βγει, από τη δεύτερη μετατροπή ποινής που έκανα, από τις 7 Νοεμβρίου του ’17.

Στη χειρότερη…;

Πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Εκκρεμούν αναπάντητα ερωτήμα για τους λόγους κράτησής μου και  προς τη Διοίκηση του Ψυχιατρείου και προς την Εισαγγελεία Πειραιά, ειδικά στον εισαγγελέα Εκπαίδευσης .Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4-5 αιτήματα και συγκεκριμένες αναφορές μου.

Υπάρχουν τα έγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σου;

Υπάρχουν τα πάντα.

Το  υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενημερωμένο;

Με την πρώτη αναφορά που έκανα από 22 Νοεμβρίου έχει γίνει κοινοποίηση και στο γενικό γραμματέα και στους αρμοδιους εισαγγελείς και στον Πειραιά, και το σώμα Ελέγχου και Επιθεώρησης στο υπουργείο, που όμως μου  δήλωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του !

Συμπεριφέρεσαι σα να είσαι νομικός. Ισχύει ότι συντάσσεις ολομόναχος τις  προσφυγές;

Αναγκάστηκα, λόγω αδυναμίας να μπορώ να διορίσω συνήγορο ενός επιπέδου, να ασχοληθώ μόνος με την νομική επιστήμη. Μελετάω πάνω από ενάμισι χρόνο συστηματικά ό,τι σχετίζεται με τα νομικά θέματα που με απασχολούν. Αν έβαζα κι εγώ  ένα μεγαλόσχημο δικηγόρο μπορεί και να ‘χα καθαρίσει, παρόλο που δεν έχω σε καμία εκτίμηση το δικηγορικό σώμα.  Το νομικό κατεστημένο είναι αυτό που έχει κάψει την Ελλάδα!

Έχεις κάνει μηνύσεις  κατά εισαγγελέων και δικαστών;

Ναι, υπάρχουν μηνύσεις  που έχω κάνει, ασχέτως της μη τωρινής αποφυλάκισής μου,  αρχές του ’16 και το ΄17. Είναι δυο μηνυτήριες αναφορές στα  μέρη μου, Τρίκαλα και Καρδίτσα, γιατί προσπαθούσαν να μου φορτώσουνε κατηγορίες αδικημάτων από το 2010 και 2011 ,πριν την ανάκριση της αναστολής μου, που έγινε αρχές του ’12. Και μου βγάλανε ανακριτικές διαδικασίες το ‘16 και το 17. Πήρα τα κατηγορητήρια και τις δικογραφίες  και εντόπισα ότι με παράνομα στοιχεία προσπαθούσαν να μου φορτώσουν κλοπές και ληστείες ,χωρίς βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία.Βγήκαν  6 βουλεύματα από το συμβούλιο Εφετών της Λάρισας, σύμφωνα με τα οποία  παραπέμπονται για προκαταρκτικές  εξετάσεις  καμιά εικοσαριά δικαστές και 5 εισαγγελείς από Τρίκαλα και Καρδίτσα. Υπάρχουν έγγραφα και γι’αυτά. ‘Εκανα κι άλλη μια μήνυση σε δικαστές και εισαγγελείς στις 2 Ιανουαρίου.

Φοβούνται ότι βγαίνοντας θα ξαναρχίσεις τις τρέλες, επειδή έχεις θυμώσει .Γι’αυτό δεν αποφυλακίζεσαι ;Ή σε εκδικούνται για τις προσφυγές εναντίον τους; 

‘Εχω θυμώσει!  Αλλά άμα ήτανε να κάνω καμιά τρέλα δεν θα την έκανα εδώ μέσα; Όσο και να θέλουνε ενδεχομένως με το τιποτένιο μυαλό τους να με πιέσουν για να ξεφύγω, δεν θα τους κάνω τη χάρη. Θα αποφυλακιστώ νόμιμα.

Δεν σε φοβούνται ;

Ήμουνα 8 χρόνια στην κοινωνία, έδινα 3 φορές το μήνα παρών στο αρμόδιο τμήμα. ‘Εχω πάρει βεβαιώσεις από τα τμήματα Αιγαλέου και Τρικάλων για όλα τα παρών που έχω δώσει και για ένα παρών βρήκε πάτημα ο τότε διοικητής  στα Τρίκαλα, τέλος του 2011 , και μου κατέστρεψε τη ζωή. Για ένα παρών δικαιολογημένο από γιατρό.  Γι’αυτό το παρών ξαναμπήκα μέσα.Τα δικαιολογητικά που είχα δώσει στην ασφάλεια στα Τρίκαλα 10 μέρες μετά δεν τα’χαν στείλει στην εισαγγελία στον Πειραιά!

Όπως τα περιγράφεις είναι σα να ‘χει εξυφανθεί  σκευωρία σε βάρος σου.

Ε, υπάρχει ένα όνομα , ένα παρελθόν από πίσω, έχω σχετιστεί και με άλλα άτομα που έχουν δημιουργήσει μια ταραχή στο χώρο αυτό, και βεβαίως  πάντα υπάρχουν άτομα και πρόσωπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Το περιστατικό στα Jumbo στο Μοσχάτο, το 2012, που είχες ζωστεί με ψεύτικα εκρηκτικά, συνέβη ,όπως γράψανε, για ερωτικούς λόγους;

Εντάξει, υπήρχε ένα θέμα προσωπικό εκείνη την εποχή…

‘Ησουνα ερωτευμένος;

Μη θες να παίζεις  με τις λέξεις. Εγώ πάντα είμαι ερωτευμένος με οτιδήποτε είναι ερωτεύσιμο. Και με τη ζωή και με τη γυναίκα και με τη φύση…Η έλλειψη της γυναίκας 21 χρόνια στις φυλακές είναι κάτι που δεν τους το συγχωράω.

Εικοσιένα  χρόνια σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Μια ζωή. Σωφρονίστηκες, τελικά; 

Εγώ έχω σωφρονιστεί από μόνος μου, εσωτερικά. Και θέλω να με αφήσουμε να βγω με τα νόμιμα δεδομένα.

Οι φυλακές σε κάνανε, πάντως, καλλιτέχνη, συγγραφέα ,νομικό  και φαντομά.

Κατ’ανάγκη. Το ψάχνω σε βάθος να συσχετίζω πράγματα, για να βρω αδύναμα σημεία. Βοηθάω κι άλλους μέσα στη φυλακή. Μακάρι ν’αποφυλακιστεί συγκρατούμενος  που υπάρχει περίπτωσην α ‘χει βγαλει άδικα και 20 χρόνια. Αν το καταφέρω ,μετά θα ανοίξω γραφείο (γέλια).

Πώς σκοπεύεις να  συνεχίσεις τη ζωή σου βγαίνοντας;

Θα ασχοληθώ με τα καλλιτεχνικά, τη συγγραφή, έχω και την άδεια της λαϊκής αγοράς.

Το πρώτο  πράγμα που θα κάνεις μετά την αποφυλάκισή σου ποιο είναι;

Δεν έχω μπει σε τέτοια διαδικασία. Από το 2012 τη βγάζω στο ένα πόδι. Κι αν δεν υπήρχε θέμα να βρεθώ κοντά στους δικούς μου ανθρώπους, τη μάνα μου και τη γυναίκα μου την Όλγα,  αν ήμουνα δηλαδή μόνος μου, δεν θα με ένοιαζε , δεν θα με τσίγκλαγε να βγω.

Τι σου λείπει απ’έξω ; 

Να βγω να πάω να κάτσω στην παραλία, στο λιμάνι του Πειραιά, και να είναι ελεύθερο το οπτικό πεδίο μου.

Γιατι ήσουν στη ψυχιατρική  του Κορυδαλλού. Φαίνεσαι σώας τα φρένας. Δεν είσαι;

‘Ετσι δείχνω!’Ενας ξάδελφός μου λεει ότι είμαι Ντοκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ.Ο καθένας έχει τα τα ψυχολογικά προβληματά του.

Κατάθλιψη πέρασες;

Όχι, ευτυχώς . Προσπαθώ να χρησιμοποιώ πάντα δημιουργικά το χρόνο της κράτησης.

Παρακολουθείς την επικαιρότητα; 

Ναι. Κι έχω την εντύπωση ότι προσπαθούν αυτοί που κυβερνάνε. Κι έχουν αρχίσει να  βγάζουν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση.

Θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ;

‘Εχω ψηφίσει 2 φορές  ΣΥΡΙΖΑ.  Ποιον να ψηφίσω ,δηλαδή; Τον Μητσοτάκη με τα 50 ακίνητα, που ο πατέρας του έκανε συλλογή αρχαιοτήτων από αρχαιοκάπηλους;

Εγκρίνεις τις «παρεμβάσεις» του Ρουβίκωνα, που όσο πάει και πυκνώνουν;

Είμαι  υπέρ της κοινωνικής αντίδρασης μέσα από ομάδες .Μακάρι να υπήρχαν  κοινωνικές ομάδες που να έχουν το δικαίωμα να  μπαίνουν σε χώρους όπως οι φυλακές , ο στρατός και τα τρελάδικα και να κάνουν έλεγχο, μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα.

Σε ποιο Θεό πιστεύεις;

Στον εαυτό μου!

Ποιος είναι ο Κώστας Σαμαράς

Ο Κώστας Σαμαράς, από τους πιο γνωστούς ληστές στην νεότερη ιστορία της χώρας, γνωστός κι ως  «Πεταλούδας», εξαιτίας  των πέντε  πετυχημένων αποδράσεών του, έχει εκτίσει 21 χρόνια  κράτησης σε φυλακές της επικράτειας, με ποινές  τη  διάρρηξη  και τη ληστεία γραφεων επιχειρήσεων, καταστημάτων με μουσικά όργανα, κοσμηματοπωλείων και , με συνεργούς τον Βασίλη και τον Νίκο Παλαιοκώστα, τραπεζών κωμοπόλεων της Ελλάδας. Από το 2004 ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους , τους οποίους είχε παραβιάσει. Το 2012, η αστυνομία τον εντόπισε στα Jumbo, στο Μοσχάτο , με  εκρηκτικά μαϊμού και τον συνέλαβε.

Έχει κάνει σπουδές Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών στα ΤΕΙ, και μάλιστα πραγματοποίησε και έκθεση στη γενέθλια πόλη των Τρικάλων. Ως ντράμερ  συμμετείχε σε ροκ συγκροτήματα. Κάποια στιγμή διατηριύσε μπάρ στα Τρίκαλα. Την περίοδο των περιοριστικών όρων  εργαζόταν  ως πωλητής στη λαϊκή αγορά . Το 2015 παντρεύτηκε,στις φυλακές, την Όλγα Κουκούλη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, στο βιβλίο του «Καταζητείται», που  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999 (από τις εκδόσεις «Οξύ) και χαρακτηρίστηκε «γκαγκστερικό μυθιστόρημα, εφάμιλλο των καλύτερων δειγμάτων του είδους» («Το Βήμα») και «έργο ενός ιδιόρρυθμου ποιητή, με τον οποίο είμαι πλήρως αλληλέγγυος» (Ηλ. Πετρόπουλος, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), ο Κώστας Σαμαράς «έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σ’ ένα έντονο φλερτ με τον κίνδυνο και την παραβατικότητα, διαπνεόμενος από αντιεξουσιαστική ιδεολογία -που είχε οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο. Το 2004 αποφυλακίστηκε με πολυετή αναστολή, έχοντας εκτίσει, συνολικά, δεκαέξι χρόνια ποινής, ανάμεσα σε πέντε αποδράσεις και μετά από εξήντα έξι δικαστικές αποφάσεις και είκοσι, συνολικά, χρόνια εμπλοκής με την παρανομία και το Σωφρονιστικό σύστημα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης