"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Κώστας Σκρέκας – Έντονος προβληματισμός με τη μετονομασία της ΣΜΥ στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη φημολογούμενη μετονομασία του στρατοπέδου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση: 

Η υπόθεση της μετονομασίας του στρατοπέδου που εδρεύει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στη κοινωνία των Τρικάλων. Τα κίνητρα σε κάθε περίπτωση και κατά γενική ομολογία όσων επεδίωκαν και επιδιώκουν τη μετονομασία είναι ιδεολογικοπολιτικά με σαφή και γνωστό προσανατολισμό. Αυτό έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση αλλά και τη διχογνωμία του τρικαλινού λαού με την αφύπνιση ιστορικών στιγμών οδυνηρών που έχουν αφεθεί στη λήθη του παρελθόντος. Η πόλη αναστατώνεται και οι έριδες και οι εντάσεις εύκολα λαμβάνουν χώρα στην ανακίνηση τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων όπου η ημιμάθεια κρίνεται πολλάκις πιο επικίνδυνη από την αμάθεια.

•             Επειδή κρίνουμε ότι είναι πολιτικά και κοινωνικά εξαιρετικά επιζήμια η αναμόχλευση παθών με αμφιλεγόμενα κίνητρα και επίφοβη  αιτία διχαστικού διλήμματος στην κοινωνία της πόλης μας που προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές της και να προχωρήσει ενωμένη ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές για το καλό όλων, και

•             Επειδή αναρωτιόμαστε για τους σκοπούς που εξυπηρετώνται – κυρίως μικροπολιτικά συμφέροντα- δεδομένης της ιστορικής στιγμής για τη χώρα μας, και

•             Επειδή αναλογιζόμαστε και τις επιπτώσεις στο στράτευμα και στους σπουδαστές της ίδιας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, και

•             Επειδή κρίνουμε άσκοπη και πρωτίστως επιζήμια τη μετονομασία χωρίς προγενέστερη σοβαρή και ενδελεχή διερεύνηση προς κάθε κατεύθυνση (ιστορική, πολιτική, κοινωνική, κ.ο.κ.),

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.            Έχει διενεργηθεί από την πλευρά του Υπουργείου έρευνα πολιτική και κοινωνική πριν προωθηθεί η ενέργεια της μετονομασίας; 2.            Έχει συσταθεί διεπιστημονική υπερκομματική επιτροπή ιστορικών και στρατιωτικών επιστημόνων εγνωσμένου επιστημονικού κύρους ώστε το πόρισμά τους να είναι επιστημονικά ορθό και πολιτικά ευρέως αποδεκτό από την κοινωνία της πόλης;

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλλαγή του ονόματος του Στρατοπέδου της Σ.Μ.Υ.
    Αρχικά η αλλαγή του ονόματος κρίνετε επιβεβλημένη γιατί η πολιτεία, ο βίος και κυρίως ο πατριωτισμός του στρατηγού Καβράκου δεν είναι καθαρές υποθέσεις. Προς τούτο θα πρότεινα τα ακόλουθα:
    1)Tο Στρατόπεδο που της Σ.Μ.Υ. να μετονομαστεί σε «ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΗΡΩΩΝ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731» προς τιμήν των στρατιωτών της ευρύτερης περιοχής του Νομού μας που πολέμησαν εκεί και οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στο χώρο του εν λόγω στρατοπέδου.
    2) Να αναρτηθεί πλάκα στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων ηρώων μας, νεκρών και ζωντανών και το χωριό της καταγωγής των καθώς και του επικεφαλής των Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά και των λοιπών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
    3) Σε ειδικά διακεκριμένη πλάκα να αναγράφετε κείμενο στο οποίο θα τονίζεται ο αντιφασιστικός χαρακτήρας του πολέμου. του 1940.
    Αυτό θα είναι μια ελάχιστη τιμή σε εκείνα τα παιδιά του Λαού μας που μεγαλωμένα μέσα στη φτώχεια του μεσοπολέμου, σχεδόν ξυπόλυτα και με κατώτερο οπλισμό σταμάτησαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι κάνοντας τον ποιητή να γράψει «Έλληνες μέσα τα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο»
    Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με αυτή την πρόταση.
    Ωστόσο θα ήθελα την άποψη των πολιτικών καθώς και κάθε υπευθύνου για την πρόταση αυτή.

    Δικαιόπολης

  2. Ο Στρατηγός Καβράκος βρήκε φρικτό θάνατο με ανείπωτα βασανιστήρια στα χέρια της ΟΠΛΑ,του πλέον δολοφονικού χεριού τότε τον Δεκέμβριο 1945 του ΚΚΕ,το οποίο είχε ήδη στασιάσει εναντίον του Κράτους. Ανθέλληνες, κομμουνιστές τον βασάνισαν και τον σκοτώσανε.

    Ο Στρατηγός Χ.Καβράκος ,όπως φαίνεται στο βιογραφικό του έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13,στην Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41. Πολέμησε για την πατρίδα 3 δεκαετίες. Τιμήθηκε για την πολεμική του δράση με όλες τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές.
    Αυτά σε συνδυασμό με την τρικαλινής καταγωγή του δικαιολογούν την απόδοση του ονόματός του στο στρατόπεδο της πόλης μας.
    Κατηγορούν τον άνδρα οι κατήγοροί του οτι ως στρατιωτικός διοικητής Τρικάλων την 2 Φεβ. 1925 διέταξε πυρ με αποτέλεσμα τον

    θάνατο 7 ατόμων και τον τραυματισμό 25 στα πλαίσια μιας -κατ’αρχήν-αγροτικής εξέγερσης τότε.

    Ξεχνούν όμως να αναφέρουν οτι δημοσιεύματα της εποχής(εφημερίς Θάρρος 1925)και αστυνομικές αναφορές αποκάλυψαν οτι η εξέγερση ουδόλως ήτο καθαρώς αγροτική,ήτο πολιτική και κατευθύνετο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος,το οποίο υπακούοντας στις διαταγές της Μόσχας και της Εργατικής Διεθνούς Κομιντέρν του Λένιν τότε,προσπαθούσε και στην Ελλάδα να δημιουργήσει εξεγέρσεις και εργατική επανάσταση και οι αγροτικές εξεγέρσεις προσέφεραν ευκαιρίες αναταραχής.

    Η ανεξέλεγκτη κατάσταση,η απειλή κατά της ζωής του τότε Νομάρχη και του προσωπικού της Νομαρχίας και κυρίως μια πέτρα διαδηλωτών που έσπασε τα δόντια ενός στρατιώτη ήταν το φυτίλι του πυρός εναντίον των απειλούντων την τάξη και ασφάλεια πολιτών και στρατιωτών,δεδομένου οτι ,όπως έγραψε και ο Τύπος την επαύριον των γεγονότων πολλοί κομμουνιστές »εξεκένωσαν τα περίστροφά των» τις τρομερές εκείνες ώρες.

    Ο ανθρώπινος παράγων και το ανίκητο συναίσθημα της άμυνας πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψιν για να εξηγηθούν τα γεγονότα εκείνης της τρομερής ημέρας.Εκείνες τις εποχές τα κράτη της Ευρώπης ήταν αυστηρά απέναντι στους βανδάλους και ταραχοποιούς,δεν τους χά’ι’δευαν όπως κάνουμε τώρα.

    Το πυρ λοιπόν ήταν πράξη αυτοάμυνας και σύμφωνο με τα δεδομένα της εποχής κατά την οποία »το φάντασμα του Κομμουνισμού ίπτατο πάνω από την Ευρώπη» και ουδόλως ήτο εγκληματική και αυθαίρετη πράξη του Καβράκου,ο οποίος πριν τα πυρά έκανε ό’τι μπορούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα,πλην εις μάτην.

  3. Βαφτίσαμε ένα μνημείο 731 . Να πούμε όλα τα Τρίκαλα τις οδούς 731 και το κάστρο να το πούμε μιας και σε λόφο ύψωμα 731.
    Οι αριστεριστές θέλουν να τα αλλάζουν όλα όπως τους συμφέρει. Θέλουν να αλλάξουν ονόματα σε πλατείες , οδούς, στρατόπεδα.
    Μπορείς να προτείνεις και ένα πιο μακρόσυρτο όνομα ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΟΡΑΣ Α ή Β.
    Αλλά μην μαλώσετε αν είναι για τον Α ή για τον Β γράψτε πατήρ και υιός.

  4. μη τα χωνετε στο δικαιοπολις.
    σκεφτειται να ειναι κανενας παππους της εποχης του μουσολινι. θα μας μεινει στο τοπο με αυτα που του λετε.
    πρωτη φορα βλεπω τρικαλινο να μην θελει να δωθει ονομα σε τρικαλινο στρατηγο.

  5. Ας το ονομάζουν : Στρατόπεδο Ληθαίου .
    Εδώ θέλουν να τα ξεχάσουμε όλα: Μνημόνια, Τρόικες, φτωχοποίηση, ανεργία…κτλ.

  6. Ο Στρατηγός ο Καβράκος σας πείραξε;
    Ο Αλέξης που τα ξεπούλησε όλα;
    Αν ο Στρατηγός παρέδωσε τα κλειδιά στους Γερμανούς κατακτητές ο Αλέξης έδωσε και την…κλειδαριά μαζί!

  7. 1. Αγαπητοί μου Φίλοι «Καρβουνιάρηδες»
    Απαντώ στα σχόλια σας. με λίγα λόγια για τα έργα του «ήρωα στρατηγού Καβράκου»
    -Στις 21 Ιουνίου του 1910 ως Λοχίας κατέθεσε ως ψευδομάρτυρας στο κακουργιοδικείο Λαμίας για το θάνατο του αγρότη Απόστολου Μπατάλα, ενός παιδιού 19 χρονών στην εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ.
    -Στις 2 Φεβρουαρίου του 1925 διατάσει πυρ εναντίον της διαδήλωσης των αγροτών στα Τρίκαλα. Νεκροί 7 αγρότες, τραυματίες πάνω από 25.
    -Το 1935 ως στρατοδίκης, καταδικάζει σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα.
    -Στις 27 Απριλίου του 1941, την πλέον αποφράδα μέρα της νεώτερης μας ιστορίας, όταν οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των ναζί έμπαιναν στην Αθήνα, τον τελευταίο εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών Κων/νο Σταυρόπουλο να αναγγέλλει το τόσο συγκλονιστικό και παράλληλα πατριωτικό μήνυμα προς τον Ελληνικό Λαό, ο Καβράκος παραδίνει χαμογελώντας και με χαρά την Αθήνα στους ναζί. Μετά από δύο μέρες ως πειθήνιο όργανο των Γερμανών κατακτητών εκδίδει διαταγή προς τους Ευέλπιδες να μην πολεμήσουν εναντίον των Γερμανών, εκείνοι την αγνοούν και με κάθε μέσο φεύγουν για την Κρήτη συνεχίζοντας τον αγώνα.
    -Στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ως Γενικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, συμβάλει τα μέγιστα για τη συγκέντρωση τροφίμων και κυρίως σταριού για τις ανάγκες των ναζί κατακτητών, οδηγώντας στην πείνα και στο θάνατο χιλιάδων Ελλήνων το φοβερό χειμώνα του 1941-1942.
    Μετά από αυτά τα ολίγα θέλει και στρατόπεδο;
    .
    Για τους πραγματικούς ήρωες του 731, όσα στρατόπεδα και όσους δρόμους και πλατείες να ονομάσουμε είναι πράγματι λίγα για να τιμηθούν.

    • Με τον όρο «καρβουνιάρηδες» ειλικρινά δεν θέλω να σας υποτιμήσω αλλά από την άκρως φιλειρηνική κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς από την οποία δανείστηκα τον τίτλο,ο Δικαιόπολης, ο οποίος εκφράζει τη δίκαια πολιτική, είχε ως αντιπάλους τους καρβουνάρηδες.

    Δικαιόπολης

  8. Ξεφυσαω με παραπονο οταν βλεπω τα σχολια. Ο ενας εχει nickname βερμαχτ, ο αλλος μπλεκει μνημονια κτλ, στον αλλο αρκει σαν κριτηριο απλα του οτι ηταν Τρικαλινος, την πεφτουν στον Δικαοπολης που τους κανει και δωρεα μαθημα ιστοριας…
    Σε μια αδοκιμη συλλογιστοκή πορεια αν Εθνικον ειναι το αληθες,
    τοτε και ο μεγαλυτερος εχθρος της χωρας ειναι ημιμαθεια και η ανοησια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης