"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Κώστας Σκρέκας : «Οι πολίτες θα επιλέξουν τη σταθερότητα κι όχι το χάος»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ως μια σημαντική μάχη για να αποφύγει η χώρα την περιπέτεια στην οποία θέλει να την βάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Tρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος σε συνέντευξη του σήμερα στον Πρωινό Λόγο και στην συνάδελφο Ευαγγελία Σωτηρίου , μιλά για τον εκβιασμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον ανασταλτικό παράγοντα που είναι η πολιτική αβεβαιότητα για να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, αλλά και για την αλλαγή φιλοσοφίας που επιχειρείται ώστε ο επιχειρηματίας να μην αντιμετωπίζεται ως πιθανός παραβάτης.
Σπεύδει δε να χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα πρόκληση το Υπουργείο Ανάπτυξης που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως του αρέσει ο βαθμός δυσκολίας που έχει το συγκεκριμένο υπουργείο, απαντά με νόημα για το τι γίνεται με τον Ε65 αναφέροντας πως “τα καλύτερα τα φυλάμε για τη συνέχεια”, ενώ δεν βιάζεται να απαντήσει σε εκείνους που προδιαγράφουν ότι η Νέα Δημοκρατία στο Νομό Τρικάλων κινδυνεύει να μείνει χωρίς βουλευτή.

– «Δεν με έλκουν τα σίγουρα, δε φοβάμαι τα δύσκολα. Πολλές φορές μέσα από τα δύσκολα έρχεται και η αναγνώριση και η μεγάλη επιτυχία», ήταν μια δήλωση σας την εποχή που ήσασταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Είναι εφικτή αυτή σας η θεώρηση να πραγματωθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Πράγματι τώρα που μου το θυμίσατε βλέπω πόσο προφητικό ήταν. Αλλά ήταν η αλήθεια. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Και μου αρέσουν και οι προκλήσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι το κατεξοχήν παραγωγικό Υπουργείο και διαχειρίζεται ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Οπότε ναι πιστεύω ότι μέσα από τα «δύσκολα» του Υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει η αναγνώριση και η επιτυχία.

-Έναν μήνα στο Υπουργείο Ανάπτυξης , ποιες είναι οι πρώτες εμπειρίες που έχετε αποκομίσει στο πιο δύσκολο υπουργείο- μετά το Οικονομικών- στην εποχή της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Βλέπουμε επενδυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είναι πραγματικά μια τεράστια και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα πρόκληση.

– Τόσο στην ομιλία σας στο Φόρουμ επενδυτών στην Νέα Υόρκη, όσο και σε εκείνη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Αθήνα. απευθύνατε κάλεσμα για επενδύσεις. Θεωρείτε πως οι ξένοι βλέπουν τώρα, πια την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό;

Στη Νέα Υόρκη έζησα από πρώτο χέρι την αντίφαση που χαρακτηρίζει την Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Από τη μια οι κατεξοχήν άνθρωποι της αγοράς, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις προοπτικές της Ελλάδας και να χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Από την άλλη ο ανασταλτικός παράγοντας που λέγεται πολιτική αβεβαιότητα και προεδρική εκλογή και κρατά μακριά τους επενδυτές από τη χώρα, με καίρια την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιλέγει την δημαγωγία και τα ευχάριστα λόγια αντί της αλήθειας και του ρεαλισμού. Η απάντησή μου λοιπόν είναι ότι ναι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Δυστυχώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εκβιασμό στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλεί τον τρόμο όχι μόνο στους επενδυτές αλλά και στις αγορές και τους πολίτες.

– Πώς όμως μπορεί η Ελλάδα να παρέχει σε ξένους αλλά και σε εγχώριους επιχειρηματίες, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με έναν ΦΠΑ στο 23%, με φόρους επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα και σ’ ένα ρευστό πολιτικό πλαίσιο όλα αυτά;

Για αυτό ακριβώς εργάζεται σκληρά ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή μας. Δημιουργούμε ένα σταθερό πλαίσιο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές και μειώνουμε τη γραφειοκρατία. Η πρώτη ανακοίνωση μου ως υπουργός αφορούσε στην κατάργηση της άδειας λειτουργίας για 897 επαγγέλματα. Ακολούθησε η κατάργηση των πιστοποιητικών της πυροσβεστικής για 1039 επαγγέλματα. Και σας διαβεβαιώνω συνεχίζουμε. Αλλάζουμε τη φιλοσοφία και δεν αντιμετωπίζουμε τον επιχειρηματία εκ των προτέρων ως πιθανό παραβάτη. Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και του μη μισθολογικού κόστους στα οποία αναφέρεστε , θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

– Ποιες θεωρείται πως είναι οι καθοριστικές μεταρρυθμίσεις -αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη ?

Η ανάπτυξη δε θα έρθει με συνταγές του παρελθόντος και δανεικά αλλά με επενδύσεις. Και οι επενδυτές ζητούν ασφάλεια και σταθερότητα. Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα εάν δεν έχει εγγυήσεις ότι αυτό που ισχύει σήμερα με τη μία κυβέρνηση, δε θα αλλάξει αύριο. Η μείωση της γραφειοκρατίας παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ελκυστική φορολογία. Και πρέπει να σας πω ότι η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Προ ημερών ανακοινώθηκε επίσημα ότι φέτος μέχρι τον Οκτώβριο, δημιουργήθηκαν 17.714 νέες επιχειρήσεις και 159.729 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία άρχισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να πέφτει, αργά αλλά σταθερά από το 29% στο 25,7%. Και η μείωση συνεχίζεται.

– Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οποίων έχετε χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους, υπάρχει τελικώς εξασφαλισμένη συμφωνία με τις τράπεζες;

Με τη ρύθμιση αυτή σώζουμε επιχειρήσεις που επιβιώνουν μέσα στην κρίση και κινδυνεύουν να κλείσουν. Τους δίνουμε μια βαθιά ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία. Ταυτόχρονα διασώζουμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν. Η ρύθμιση αυτή προχωρά κανονικά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εφαρμογής.

– Ποιοι τομείς προβλέπεται να βοηθηθούν περισσότερο με το νέο ΕΣΠΑ,που αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ξεκινά από το νέο έτος, μιας και η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η διαχείριση του προγράμματος επιστρέφει στις περιφέρειες, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα;

Με το νέο ΕΣΠΑ θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια πάνω από 26 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ένα πρώτο δείγμα φάνηκε προ ημερών, όταν ανακοινώσαμε δύο νέα προγράμματα συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από ανέργους.

-Τι γίνεται τελικώς με τον Ε65 και ποια έργα του νομού Τρικάλων θα θέλατε να προωθήσετε μέσα από το Υπουργικό πόστο που κατέχετε;

Μαζί με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανακοινώσαμε την ένταξη του έργου του βορείου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 στα μεγάλα έργα. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Τρικάλων και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Το έργο αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Κι αυτή είναι μόνο ξ αρχή. Τα καλύτερα τα φυλάμε για τη συνέχεια. Μην ξεχνάτε ότι είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο ανάπτυξης ηγείται ένας Τρικαλινός.

– Σας βάζουν σε σκέψεις αυτές οι εκτιμήσεις που ακούγονται ό,τι δηλαδή η Ν.Δ στο Νομό Τρικάλων κινδυνεύει στο τέλος να μη βγάλει ούτε έναν βουλευτή;

Αυτή τη στιγμή, δίνουμε μια σημαντική μάχη για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφύγει η χώρα την περιπέτεια στην οποία θέλει να τη βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Εάν τελικά ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγήσει σε εκλογές, είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα επιλέξουν την σταθερότητα και όχι το χάος. Αλλά μη βιάζεστε έχουμε ακόμα πολύ πολιτικό χρόνο μπροστά μας.

Ευαγγελία Σωτηρίου
εφημεριδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης