"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Λάρισα : Τρία λουκέτα την ημέρα στην αγορά

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Βαρύς είναι ο απολογισμός και για το 2015 ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο στο ν. Λάρισας. Οι απώλειες του επιχειρηματικού δυναμικού από τα μητρώα τους Επιμελητηρίου την τελευταία διετία συνεχίζονται ανησυχητικά καθώς στις 1.225 επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη δραστηριότητα το 2014 προστέθηκαν άλλες 1.109 που έκλεισαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των λουκέτων σε 2.334 συνολικά στη διετία.

Η πορεία της τοπικής αγοράς στο διάστημα αυτό είναι τραγική καθώς κάθε μέρα επί της ουσίας, μπαίνουν και τρία “λουκέτα” βυθίζοντας στη δίνη της αβεβαιότητας την επιχειρηματικότητα.

Η επενδυτική «άπνοια» ακόμη και όταν πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης, απόρροια του ζοφερού οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ιδιαίτερα εμφανής καθώς το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, που παγιώθηκε πρόπερσι, συνεχίστηκε και το 2015 με εντυπωσιακούς ρυθμούς, καθώς υπήρξαν 762 νέες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή έκλεισαν 1.109. Το 2014, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας ιδρύθηκαν 807 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.225.

Η γενική εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και βάσει των μεταβολών που επήλθαν, καταδεικνύει πρωτίστως σημαντική μείωση της επιχειρηματικότητας ως προς τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση πάντα με τον αριθμό των διαγραφών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι ακόμη περισσότερες καθώς αρκετές επιχειρήσεις διακόπτουν τη λειτουργία τους χωρίς να ενημερώνουν εγκαίρως το Επιμελητήριο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι τόσο το 2014 όσο και το 2015, παρατηρείται το εξής φαινόμενο, που δείχνει την αιμορραγία της αγοράς: Για κάθε μία επιχείρηση που ανοίγει, σχεδόν δύο παλιές κλείνουν… Την ίδια στιγμή η νέα επιχειρηματικότητα, δηλαδή το άνοιγμα το νέων επιχειρήσεων συνεχίζει να μειώνεται καθώς το 2014 λειτούργησαν 807 νέες επιχειρήσεις και πέρυσι 762.

Συμπερασματικά εντός του 2015 προστέθηκαν άλλα 1.225 “λουκέτα” ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό Λάρισας μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή καθώς αδυνατεί να βρει σημείο ισορροπίας, συνεχίζοντας να καταγράφει απώλειες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς τρείς είναι οι λόγοι για την απροθυμία επιχειρηματικής δράσης αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των “λουκέτων” πέρυσι. Πρώτον η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, δεύτερο η υπερφορολόγηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και τρίτον η ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση της ρευστότητας λόγω και των ισχυρών κραδασμών από τα capital controls. Οι δύο αυτοί λόγοι καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για την ώρα τις επενδύσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μέχρι τώρα ιδρύονταν, έστω και αν είχαν μικρή διάρκεια ζωής, ελλείψει ύπαρξης άλλης απασχόλησης.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι περισσότερες εγγραφές – διαγραφές στο μητρώο Επιμελητηρίου, αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις, σε κάδους του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αναδεικνύει την ευκαιριακή επιχειρηματικότητα, η οποία με τον καιρό επισκιάζεται από την οικονομική αστάθεια και αδυνατεί να σταθεί και να εδραιωθεί.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου δείχνουν επίσης πως ιδρύθηκε μια μόνο βιομηχανική εταιρία, ενώ σε ψηλά επίπεδα διατηρούνται τα «λουκέτα» και στους τρείς σημαντικούς κλάδους της επιχειρηματικότητας. Στον Εμπορικό κλάδο 262 επιχειρήσεις άνοιξαν και 377 έκλεισαν. Το ισοζύγιο δηλαδή είναι αρνητικό κατά 115 επιχειρήσεις. Στον κλάδο της Μεταποίησης, 101 άνοιξαν και 287 διέκοψαν τη λειτουργία τους, συνεπώς και εδώ το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 186 επιχειρήσεις, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών 354 επιχειρήσεις άνοιξαν και 445 έβαλαν “λουκέτο”, διευρύνοντας το αρνητικό ισοζύγιο κατά 91 επιχειρήσεις.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός τόσο των ατομικών όσο και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ), γνωστών ως εταιριών του ενός ευρώ (καθώς δεν απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο), μιας και στο 2015 ιδρύθηκαν συνολικά 53 και μ΄΄ονο δύο διέκοψαν τη λειτουργία τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Ποιες λοιπόν πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιστροφή του κλίματος μέσα στο 2016; Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημ. Αδάμ θεωρεί ότι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης πρέπει να μπουν:

* Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις και να επιστρέψει το κόστος του χρήματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

* Η χαλάρωση των φοροεισπρακτικών μέτρων. Πρέπει να πάψει η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε χρονιά να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Χωρίς ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

* Η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, που έχει παγώσει εδώ και πολλούς μήνες. Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με νέα κίνητρα για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και νέα εργαλεία για τη στήριξη της μικρομεσαίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης