"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Λάρισα – Υπάλληλος ληξιαρχείου «ξέχασε» τον θάνατο της μητέρας της

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να εργάζεται σε ένα τμήμα που έχει άμεση σχέση με την καταγραφή των θανάτων και των γεννήσεων, όμως η ίδια «ξέχασε» να πράξει ό,τι ακριβώς χρειαζόταν και μάλιστα σε περίπτωση που αφορούσε στην ίδια της τη μητέρα. Υπάλληλος του Τμήματος

Ληξιαρχείου του Δήμου Λαρισαίων δεν είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της στο ΙΚΑ, για δέκα συνεχόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η σύνταξη της θανούσας να μπαίνει κανονικά στον λογαριασμό και το ποσό που βγήκε χωρίς λόγο από τα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα να ξεπερνάει τις 77 χιλιάδες ευρώ. Χθες η υπόθεση εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας και η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη χωρίς ελαφρυντικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, η οποία μετατρέπεται ωστόσο προς 5 ευρώ ημερησίως. 
Το θέμα αποκτά και άλλη διάσταση καθώς υπήρξε διαφωνία στην έκθεση ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών προ τεσσάρων ετών με την απόφαση του Δήμου. Η υπάλληλος που εργάζεται κανονικά στον Δήμο έως και σήμερα, κατά τη διάρκεια της απολογίας της ισχυρίστηκε πως ό,τι έκανε το έκανε για τα παιδιά της και υπό το βάρος των οικονομικών αναγκών. 
Η μητέρα της δημοτικής υπαλλήλου φεύγει από τη ζωή το 2001, όμως η ίδια σύμφωνα με το δικαστήριο «ενεργώντας με πρόθεση παρασιώπησε δολίως» από το ΙΚΑ το γεγονός αυτό. Έτσι «παραπλάνησε τα αρμόδια όργανά του» με συνέπεια «το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να μην προβεί εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης» σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ήταν και συνδικαιούχος η δημοτική υπάλληλος. 
Το ύψος της προσκληθείσας ζημιάς ξεπερνάει τις 77 χιλιάδες ευρώ καθώς οι συντάξεις έμπαιναν έως και το 2011. 
Το 2012 κατατίθεται η μήνυση από το ΙΚΑ ενώ λίγο αργότερα το βούλευμα το 2013 εκδίδεται ως παραπεμπτικό. Ο Δήμος Λάρισας τότε αναστέλλει για έναν χρόνο την πειθαρχική διαδικασία εναντίον της, κάτι που σύμφωνα με την Έκθεση Ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών γίνεται χωρίς επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. 
Τον Μάρτιο του 2014 η υπάλληλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία όμως εκδίδεται απόφαση αναστολής της εκτέλεσης της από τον Δήμο κάτι που η έκθεση των Ελεγκτών χαρακτηρίζει πως «κακώς» συνέβη. 
«Το έκανα για τα παιδιά μου και τα έξοδα που ήταν πολλά. Τα είχα ανάγκη τα χρήματα» είπε μεταξύ άλλων στην απολογία της η δημοτική υπάλληλος. 
Η υπεράσπιση ζήτησε ελαφρυντικά (προτέρου έντιμου βίου και ειλικρινής μετάνοιας) όμως το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα.
*Κρίθηκε ένοχη για την πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση με το ύψος της ζημιάς να ξεπερνάει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, μετατρέψιμη χρηματικά προς 5 ευρώ ημερησίως. Επίσης της επιβλήθηκε 3ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

EΛΕΥΘΕΡΙΑ
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης