"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Λαρισαίος δημόσιος υπάλληλος με «νοθευμένο» πτυχίο

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Τα αποτελέσματα των ελέγχων για πλαστά ή και «πειραγμένα» πτυχία στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2013 και μετά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στα δικαστήρια της Λάρισας.

Πιο πρόσφατη η περίπτωση ενός 50χρονου που όπως αποδείχθηκε είχε «πειράξει» κατά μια μονάδα τον βαθμό απολυτηρίου Λυκείου και κατάφερε να διοριστεί σε νοσοκομείο, όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια. Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας ωστόσο τον τιμώρησε με 6 χρόνια κάθειρξης, ενώ από πέρυσι σταμάτησε να εργάζεται.

Η ιστορία όπως έγινε γνωστή στο δικαστήριο, έχει ως εξής: Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ο 18χρονος τότε Λαρισαίος αποφοίτησε από το Τεχνικό Λύκειο της εποχής στην πόλη. Στο πτυχίο του υπήρχε κανονικά ο βαθμός 17 και 4/13. Όμως αυτό δεν του έφτανε και σύμφωνα με όσα κατηγορούνταν τον άλλαξε σε 18 και 4/13 προσθέτοντας μια μονάδα. Με το καινούριο του πτυχίο κατέθεσε τα χαρτιά του σε νοσοκομείο της πόλης με σκοπό να προσληφθεί και σύμφωνα με τις κατηγορίες «είχε σκοπό να παραπλανήσει τις αρμόδιες αρχές». Όπως και το πέτυχε, καθώς διορίστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια και συνέχιζε να δουλεύει εκεί μέχρι πρόσφατα. Συνολικά μάλιστα το ποσό των μικτών αποδοχών που του κατεβλήθη ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ για όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, κατηγορούνταν ότι το 2013 την περίοδο της επικαιροποίησης του προσωπικού μητρώου από το Νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν κατέθεσε πάλι το εν λόγω πτυχίο με τη νοθευμένη του μορφή.

Ο κατηγορούμενους κατά τη διάρκεια της απολογίας του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Το πτυχίο μου το είχα σε κορνίζα στο γραφείο μου, στη δουλειά μου. Όμως χρειάστηκε να κάνω μετακόμιση και πάνω στη μετακόμιση χάθηκε. Αυτό το πτυχίο μου το έδωσαν από το σχολείο μου και έτσι το κατέθεσα» κάτι όμως που όπως αποδείχθηκε δεν έπεισε την έδρα.

Ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της «πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ περιουσιακού οφέλους άνω των 150.000 ευρώ και αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών, ενώ η έφεση που ασκήθηκε είχε αναστέλλουσα ισχύ.

*Γύρω από το θέμα των πλαστών πτυχίων στο δημόσιο γίνεται μεγάλη συζήτηση ως προς το μέγεθος. Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, τότε ως αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διέψευδε την ύπαρξη «χιλιάδων πλαστών πτυχίων» στο Δημόσιο και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016 εντοπίστηκαν συνολικά 493 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, δηλαδή, όπως επισήμανε, το 0,08% των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βερναρδάκης, το 2013 απολύθηκαν από το Δημόσιο 46 υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, το 2014 243 υπάλληλοι, το 2015 156 υπάλληλοι και μέχρι τον Απρίλιο του 2016 48 υπάλληλοι.

*Στη Λάρισα πριν από λίγο διάστημα είχε εκδικαστεί μια ακόμα ανάλογη υπόθεση. Μια καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς είχε αλλάξει το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης