"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Μέρκελ: «Είμαι υπεύθυνη για όλα – Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ήταν μία ιστορική ομιλία που προκάλεσε πολιτικό σεισμό σε Βερολίνο και δονήσεις που φθάνουν στις Βρυξέλλες.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Γερμανία η ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι θα εγκαταλείψει ύστερα από 18 χρόνια την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.Κι όμως! Η frau Μέρκελ, η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, μπαίνει στο πολιτικό «περιθώριο».

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση με το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του κόμματός της ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Από το καλοκαίρι, όπως είπε στους δημοσιογράφους, είχε λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών.Τελικά όμως σήμερα άδραξε την ευκαιρία…

Μπορεί να αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος CDU ένα μήνα πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους,ωστόσο, θα παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας έως το 2021, όταν θα ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία θητεία της.

«Είμαι για όλα υπεύθυνη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα αφού όμως είχαν διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ οι πληροφορίες περί αποχώρησής της από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

«Το αποτέλεσμα στην Έσση ήταν πικρό και απογοητευτικό.Το CDU δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες»,υπογράμμισε. H Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι η τελευταία της θητεία στην Καγκελαρία.

«Το 2021, δεν θα βάλω υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Επιπλέον, δεν επιδιώκω νέο πολιτικό αξίωμα», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε επίσης ότι η γενική γραμματέας του κόμματος CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.
«Αυτό είναι μία “φάση ανοίγματος” του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών», τόνισε.

Από την πλευρά της, η ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες και εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό έπλεξε το εγκώμιο στη Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Η Άνγκελα Μέρκελ έχει διαμορφώσει το κόμμα της επί 18 χρόνια. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα», πρόσθεσε η Νάλες.
Νωρίτερα, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για την απόφαση της Μέρκελ.
«Είναι κρίμα που παραιτείται η Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος… Λέω ρητά, είναι κρίμα».

Επί 18 χρόνια στην ηγεσία του CDU

Η Μέρκελ εξελέγη στις 10 Απριλίου του 2000 πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής  Λαικής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Mε την αποχώρησή της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο

“Είναι καιρός να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο”, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. “Δεν γεννήθηκα καγκελάριος. Ως εκ τούτου, δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. Επιπλέον, δεν επιδιώκω νέο πολιτικό αξίωμα»… «Η εικόνα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό έχει βαθύτερες αιτίες από το θέμα της επικοινωνίας».

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο ήταν ραγδαίες μόλις ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης, σύμφωνα με τα οποία, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ισοψήφησαν στην δεύτερη θέση με τους Πράσινους με ποσοστό 19,8%. Χτες, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι το SPD ερχόταν δεύτερο με τους Πράσινους να ακολουθούν στην τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν πρώτη δύναμη στην Έσση με ποσοστό 27%, ωστόσο το γεγονός ότι το κόμμα απέσπασε έντεκα μονάδες λιγότερες από το 2013, ήταν αποκαρδιωτικό για την ηγέτιδα του κόμματος.
«Oι «γυμνοί» αριθμοί του αποτελέσματος των εκλογών είναι εξαιρετικά απογοητευτικοί και πικροί»,επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο γερμανικό κρατίδιο. «Το CDU δεν μπόρεσε να πείσει επαρκώς τους πολίτες», προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ ήταν αναμφισβήτητα το πρώτο θύμα του εκλογικού αποτελέσματος στην Έσση. Ωστόσο, έχοντας αναλάβει πλήρως την ευθύνη, έσπευσε να ανακοινώσει δύο από τους τρεις πιθανούς διαδόχους της.

Υποψηφιότητες για τη διαδοχή

Τα ονόματα που ακούγονται για να διαδεχτούν τη Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών είναι μέχρι στιγμής τρία:Φρίντριχ Μερτς ,Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και Γενς Σπαν. Η παλιά «καραβάνα» των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς ακούγεται ως φαβορί για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.
Αν και στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε καμία αναφορά στον Μερτς, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της «Χριστιανικής Ένωσης» (CDU/CSU) έχει τις «ευλογίες» πρωτοκλασάτων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Ωστόσο, η Μέρκελ επιβεβαίωσε τις υποψηφιότητες δύο ονομάτων: της γενικής γραμματέας του κόμματος του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης