"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Μέρκελ – Μακρόν: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει λύσεις σε μακροχρόνιες διενέξεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο συνάδελφο Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες. Και έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το βλέμμα στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον κ. Μακρόν, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνεται απόψε στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες. Νωρίτερα, πριν τις δηλώσεις, η κυρία Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ζ. Ζάεφ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος είκοσι χρόνια μετά από διενέξεις οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια», και πρόσθεσε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες». Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα-, τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία και.των 2 λαών ήταν κατά της Συμφωνίας, ούτε λέξη;
    Αυτή την Δημοκρατία σας, που αγνοείται λαούς, εκλογές και δημοψηφίσματα πάρτε την. Σας την χαρίζουμε, οι αληθινά δημοκρατικοί πολίτες.

  2. Οι ” αληθινά δημοκρατικοί πολίτες”(sic),που αποτελούν την” συντριπτική πλειοψηφία και των 2 λαών”,είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι(δεν είναι και πολύ κακό στις ημέρες μας),δεν έχουν ιδέα το τι είναι εξωτερική πολιτική,το τι διπλωματία και τι ακριβώς το διεθνές status.Επίσης είναι βαθιά θρησκευόμενοι,χωρίς όμως να γνωρίζουν την καθαρεύουσα,για να καταλαβαίνουν τι διάολο λέει ο παππάς στην Θεία Λειτουργία.Π.χ “τα σα εκ των σων” και “στώμεν καλώς,στώμεν μετά φόβου” είναι κάτι το άγνωστο και συνάμα μαγικό για πολλούς.Κάτι σου λέει, έχει σχέση με το στόμα μας που πρέπει να προσέχουμε.
    Κακά τα ψέματα λεβέντες.Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν χαράσσεται από τον πάσα ένα κάου-μπόυ.Υπάρχουν ειδικά άτομα για την κάθε περίπτωση.
    Ας φανταστούμε το παράδειγμα της Αλάσκας,που το 1867 την …αγόρασαν οι ΗΠΑ από την Ρωσία έναντι 7,2 εκατ.δολαρίων.Φαντάζομαι τι θα γινόταν εάν ρωτούσαν οι υπεύθυνοι τον κάθε ένα πικραμένο αγελαδάρη(cowboy) το τι να κάνουν.Προφανώς να μοιραστεί το ποσό και να το μετατρέψουν σε μπέρμπον στο σαλούν.Όταν μετά βρέθηκε πετρέλαιο και χρυσός στην Αλάσκα οι άσχετοι εποίησαν μούγκαν εις την στρούγκαν.Το αυτό, ας ποιούν λοιπόν και οι δικοί μας άσχετοι,που αρέσκονται σε ξενικά ονόματα,αλλά δεν γνωρίζουν τη κλίση του ρήματος αγνοώ.
    Δεν παριστάνω τον ειδήμονα,αλλά η περιοχή που ανήκει γεωγραφικώς(εάν έχεις πατήσει το πόδι σου στο μάθημα)στην Μακεδονία και έτυχε να κατοικείται από Σλάβους και Αλβανούς έπρεπε να “αγοραστεί” παντί τω τρόπω από τον πιο
    …έξυπνο λαό του κόσμου* έναντι πινακίου φακής το 1991.
    *Εμείς είμαστε μην το ξεχάσουμε.Σώσον Κύριε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης