"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

«Μία ανάσα» από το καταλανικό δημοψήφισμα – Η Μαδρίτη επιμένει ότι δεν θα διεξαχθεί

lafarm

Σχετικά άρθρα

  • Την Κυριακή η διεξαγωγή του πολύκροτου δημοψηφίσματος
  • Οι αντιδράσεις από την ισπανική κυβέρνηση
  • Οι μαζικές διαδηλώσεις
  • Η εκκλήσεις για σύνεση προς την ισπανική πλευρά
  • Η θέση του αθλητικού κόσμου

«Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου είναι πιθανόν να λειτουργούν εκλογικά τμήματα, αναλαμβάνοντας, μαζί με την τοπική κυβέρνηση, ενώπιόν τους «την πλήρη ευθύνη» της οργάνωσης του δημοψηφίσματος. Σήμερα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας»

 

 Εδώ και εβδομάδες, παίζει τη γάτα με το ποντίκι με την κεντρική κυβέρνηση για να κρύψει τις κάλπεςτα ψηφοδέλτια ή το άνοιγμα ιστοσελίδων όπου οι εκλογείς μπορούν να βρουν τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος.

Το «παιχνίδι» αυτό, έχει έρθει ως αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία να έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια και έξι εκατομμύρια φακέλλους, ενώ έχει κατασχέσει εκατοντάδες κάλπες και τις φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή.

Ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, δήλωσε σήμερα, πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει.

Την Πέμπτη, διαδήλωση μαθητών και φοιτητών υπέρ του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε 16.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, 80.000σύμφωνα με τους οργανωτές.

Οι νέοι έδωσαν για σήμερα ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ιστορικό κτίριο στο κέντρο τη πόλης,.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Νοεμβρίου διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.

Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις έρευνες και τις απειλές για κυρώσεις.

Ακόμη και αν ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι διχασμένος ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος.

Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

Δύο ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από τη Μαδρίτη να δείξει σύνεση

«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.

Μία σουρεαλιστική σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, και κατέληξε σε διάλογο κωφών.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, που συμμετείχε επίσης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι επανέλαβε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συγκατοίκηση (μεταξύ Καταλανών) δεν πρέπει να πληγεί, το ίδιο και το κράτος δικαίου και ότι η Κυριακή θα είναι «μία μέρα γιορτής»».

Διαφύλαξη της συμβίωσης

Σε αυτό το σημείο, ο Ζοακίν Φορν, αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην τοπική κυβέρνηση τη Καταλονίας, υπερθεμάτισε: «Το σημαντικότερο από όλα είναι να διαφυλαχθεί η συμβίωση. Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

«Η πλειονότητα των νέων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και αν δεν ήταν , έγινε, αφού είδε τι έχει κάνει η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωνε από την πλευρά της νεαρή διαδηλώτρια, η Άινα Γκονζάλες, 16 ετών, αναφερόμενη στις έρευνες και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων του δημοψηφίσματος, η Καταλανική Κοινωνία των Πολιτών, μία ένωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2014, απηύθυνε έκκληση για «σύνεση και σωφροσύνη», την καταλανική «Seny».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατήγγειλε από την πλευρά της τις πιέσεις επί των δημοσιογράφων και των δύο πλευρών.

Και η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί ότι οι εντάσεις στην Καταλονία, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ, απειλούν με επιπτώσεις επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Θέση για το δημοψήφισμα πήρε και ο αθλητικός κόσμος

Ο αμυντικός της FC Barcelona Ζεράρ Πικέ ζήτησε μία ειρηνική ψηφοφορία. «Ας μη τους δώσουμε κανένα πρόσχημα. Αυτό θέλουν. Και ας τραγουδήσουμε δυνατά #Θα ψηφίσουμε», έγραψε στο Twitter.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος FC Barcelona εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Αποστάσεις από το θέμα κρατάει από την πλευρά της η Εσπανιόλ. Η ομάδα της Βαρκελώνης, εξέφρασε την πρόθεσή της να παραμείνει «στο περιθώριο των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών» που συμβαίνουν στην Καταλονία.

«Το μόνο που θέλουμε, είναι να ψηφίσουμε», δήλωσε με έμφαση ο Καταλανός προπονητής, Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος έχει πάρει πολλές φορές θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Από την άλλη μεριά, την αντίθεσή του με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο άσσος του τένις Ραφαέλ Ναδάλ«Δεν φαντάζομαι μια Ισπανία χωρίς την Καταλονία. Δεν θα ήθελα να το δω αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ναδάλ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης