"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Μίλησα τώρα γιατί ήθελα η μητέρα του Μπεν να μάθει την αλήθεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την «κατάθεση» του μάρτυρα-κλειδί που «έσπασε» τη σιωπή του για την πολύκροτη υπόθεση του Μπεν Νίνταμ και πλέον καθοδηγεί τους Βρετανούς αστυνομικούς, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής». 

 
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα άτομο που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μπάρκα, ο οποίος φέρεται να σκότωσε άθελά του τον Μπεν κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στο χωράφι όπου έχουν επικεντρωθεί σε πρώτο στάδιο οι έρευνες. Ειδικός ερευνητής των βρετανικών Αρχών ανέλαβε να «χτίσει» σχέση εμπιστοσύνης με τον μάρτυρα-κλειδί, ο οποίος έπειτα από τόσα χρόνια αποφάσισε να «ανοίξει το στόμα» του και να πει όσα γνωρίζει.

Φέρεται να πλησίασε τους Βρετανούς αστυνομικούς με διάθεση να παραθέσει στοιχεία και πληροφορίες για τον μικρό Μπεν. «Στην προσωπική επαφή που είχαμε μαζί του, έπειτα από δική του προσέγγιση, ο μάρτυρας κατάθεσε τι είχε συζητήσει με τον οδηγό του εκσκαφέα, Κωνσταντίνο Μπάρκα.

Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν παρών στο τραγικό περιστατικό, αλλά ο ίδιος ο δράστης του είχε διηγηθεί τι συνέβη εκείνη τη μοιραία ημέρα. Μας έχει υποδείξει συγκεκριμένα σημεία που θα έπρεπε να αναζητήσουμε τα ίχνη του Μπεν», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικός που μετέχει στις έρευνες.

 

«Είπε ότι επέλεξε να μιλήσει τώρα γιατί ήθελε η μητέρα του Μπεν να μάθει την αλήθεια. Το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης απεβίωσε πριν από έναν χρόνο φαίνεται να αποτέλεσε τον βασικό λόγο που ο μάρτυρας έσπασε τη σιωπή του τον περασμένο Μάιο», προσθέτει η ίδια πηγή.

Οι μέχρι τώρα έρευνες για ίχνη του μικρού Μπεν στην περιοχή που υποδείχθηκε δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Οι μέχρι τώρα έρευνες για ίχνη του μικρού Μπεν στην περιοχή που υποδείχθηκε δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του Μπεν, το κόστος των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά το 1 εκατ. λίρες, συμμετέχει ενεργά και ένας Ελληνας που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Νότιου Γιορκσάιρ. Είναι ο άνθρωπος που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην επικοινωνία μεταξύ των βρετανικών και ελληνικών αστυνομικών Αρχών γύρω από την υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Μπεν.

Πρόκειται για τον 36χρονο Θανάση Φουρλή, ο οποίος μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την τροπή που έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες μετά την αποκάλυψη ότι το μικρό αγόρι ίσως καταπλακώθηκε από εκσκαφέα σε χωράφι ελάχιστα μέτρα μακριά από το σπίτι όπου έμενε με την οικογένειά του. Με την υπόθεση εξαφάνισης του Μπεν, που έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ασχολείται εδώ και 18 μήνες.

«Οταν ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ξανά προσφέρθηκα να συνδράμω στον νέο κύκλο ερευνών. Εστειλα e-mail στον υπεύθυνο της επιχείρησης λέγοντας ότι εάν θέλουν βοήθεια προσφέρομαι να βοηθήσω γιατί μιλάω την ελληνική γλώσσα και έχοντας εργαστεί στο νησί της Κω γνωρίζω την τοπική κοινωνία. Την επόμενη ημέρα ειδοποίησαν τον προϊστάμενό μου και κάπως έτσι εντάχθηκα στο δυναμικό της συγκεκριμένης επιχείρησης», δηλώνει ο Θ. Φουρλής ως προς το πώς ενεπλάκη με την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης.

Ο Ελληνας αστυνομικός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην Κω. Οπως σημειώνει, «ο ρόλος μου αφορά στην επικοινωνία μεταξύ βρετανικών και ελληνικών αστυνομικών Αρχών, αλλά συμμετέχω και στις έρευνες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος Ελληνας δεν μιλάει αγγλικά, τότε αξιολογώ τις πληροφορίες που προσφέρει. Η αρχική αυτή επαφή είναι σημαντική διότι επαφίεται σε μένα να εξετάσω κατά πόσο μία μαρτυρία συμβάλλει στις έρευνες, καθώς και στο να χτίσω μια καλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και του ατόμου που θέλει να μιλήσει».

«Δεν είναι εύκολο να προετοιμάζεις την οικογένεια του Μπεν για το χειρότερο, όμως έπρεπε να το κάνουμε», λέει ο Θανάσης Φουρλής.
«Δεν είναι εύκολο να προετοιμάζεις την οικογένεια του Μπεν για το χειρότερο, όμως έπρεπε να το κάνουμε», λέει ο Θανάσης Φουρλής.

Σύμφωνα με τον 36χρονο Ελληνα ερευνητή στο Α.Τ. του Νότιου Γιορκσάιρ, η ενασχόληση με την εξαφάνιση του Μπεν, που αγνοείται εδώ και 25 χρόνια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Η εργασία μας είναι δύσκολη πνευματικά και σωματικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λύσουμε το μυστήριο και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε», τονίζει.

Πλέον, για τους οικείους του αγοριού, που όταν χάθηκαν τα ίχνη του ήταν ηλικίας μόλις 21 μηνών, οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός μοιάζουν να σβήνουν. Σύμφωνα με τον Θ. Φουρλή, «τους κρατάμε ενήμερους για ό,τι συμβαίνει. Δεν είναι εύκολο να προετοιμάζεις την οικογένεια του Μπεν για το χειρότερο, όμως έπρεπε να το κάνουμε».

Βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι
Οι μέχρι τώρα έρευνες, πάντως, δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης όλα τα οστά που βρέθηκαν ταυτοποιήθηκαν ως οστά ζώων. Την ίδια ημέρα βρέθηκε και ένα κομμάτι υφάσματος, το οποίο ωστόσο δεν ταιριάζει με τα ρούχα που φορούσε το μικρό αγόρι όταν χάθηκε.

Ο,τι οστά βρέθηκαν τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα επίσης αποδόθηκαν σε σκελετούς ζώων, ενώ την πέμπτη ανακαλύφθηκαν τέσσερις αρχαίοι τάφοι, που χρονολογικά εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 1.500 ετών.

Στο σημείο αυτό σταμάτησαν οι έρευνες και ο χώρος πέρασε στην ευθύνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Την έκτη ημέρα, έπειτα από αντίδραση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, οι εργασίες διεκόπησαν και συνεχίστηκαν αρκετή ώρα αργότερα, μετά από εισαγγελική παρέμβαση, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών, πάντως, βρίσκεται και δεύτερο σημείο έρευνας κοντά στην περιοχή που εθεάθη τελευταία φορά ο Μπεν. Οπως δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» Βρετανοί που επιχειρούν στην Κω, σε περίπτωση που οι εργασίες διακοπούν και πάλι «θα αλλάξουμε πλάνο και θα προχωρήσουμε νωρίτερα στο δεύτερο σκέλος. Η μαρτυρία που είχαμε κρίθηκε ως αξιόπιστη και αναμένουμε να δώσουμε επιτέλους μία οριστική απάντηση για την τύχη του Μπεν στην οικογένειά του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης