"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Μαθαίνοντας για την ιστορία των Τρικάλων και της εβραϊκής κοινότητας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εξαιρετική επιτυχία για την εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τη εβραίκή κοινότητα των Τρικάλων χθες βράδυ. Στην κατάμεστη από τρικαλινούς αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, ο συμπολίτης φιλόλογος κ. Κ. Μιχαλάκης παρουσίασε το βιβλίο του από τις εκδόσεις ΤΥΠΟΙΣ του συμπολίτη κ. Δημήτρη Σαριγγαλά, με τίτλο «Η εβραϊκή κοινότητα των Τρικάλων 1881 – 1940». Αρχικώς, η συντονίστρια της εκδήλωσης δημοσιογράφος κ Επίδα Κουτσογιάννη, έωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Κοινότητας στα Τρίκαλα κ. Ματαθία Βαρούχ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων προσπαθειών, ειδικά για τη πόλη μας. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε την ανάγκη διεύρυνσης των ιστορικών ερευνών, αλλά και της ουσίας του βιβλίου. Ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ αναφέρθηκε στη σημασία της πόλης των Τρικάλων για την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων και στη σχέση των πολιτών δύο θρησκειών. Η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ρίκα Μπενβενίστε παρουσίασε τις πτυχές του βιβλίου με τη ματιά του επιστήμονα, εξαίροντας τη προσπάθεια.
Ο συγγραφέας ευχαρίστησε την ιστορικό κ. Μαρούλα Κλιάφα και τον δημοσιογράφο κ. Θύμιο Λώλη, για τη συνεισφορά τους στη διατήρηση της ιστορίας των Τρικάλων, ο καθένας από τη σκοπιά του.
Ακολούθησαν ερωτήσεις – παρεμβάσεις για ζητήματα της κοινότητας, με τους τρικαλινούς να παρακολουθούν με ενδιαφέρον για μια άγνωστη εν πολλοίς πτυχή της ιστορίας της πόλης, που ήρθε στο φως – και έγινε αφετηρία – για να προωθήσει τη γνώση.
Η όμορφη εκδήλωση είχε μια παραφωνία. Κάποιοι, σεμια γωνιά, εξοπλισμένοι με κινητά που κινηματογραφούσαν και στυλό – μικρόφωνο κατέγραφαν διάφορες φάσεις και έκαναν μισαλλόδοξες παρεμβάσεις, με ευθείες αντισημιτικές αναφορές, ιστορικά παραποιημένες και άκρως προκλητικές. Η δημοκρατική λειτουργία των εκδηλώσεων και δη της συγκεκριμένης, επέτρεψε τις παρεμβάσεις, με έντονη και ιστορικά τεκμηριωμένη απάντηση, αλλά ήταν ο κόσμος που σχεδόν γιουχάισε μαζικά τα συγκεκριμένα ελάχιστα άτομα που ήταν εντελώς άγνωστα για τα Τρίκαλα. Προσπάθησαν, δε, οι συγκεκριμένοι (φήμες έλεγαν ότι μάλλον ανήκαν σε οπαδούς μιας κίνησης κάποιου που υποστηρίζει ότι έχει βρει 600 δισ. ευρώ) να δημιουργήσουν και επεισόδιο εναντίον της παριστάμενης βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτας Δριτσέλη, κατά την αποχώρησή της, δηλαδή εκτός Δημαρχείου. Αλλά η άμεση παρέμβαση δεκάδων τρικαλινών αποθάρρυνε κάθε πιθανότητα να δημιουργηθεί επεισόδιο και έτσι διατηρήθηκε το κλίμα εντρύφησης στην ιστορία και εναντίωσης σε κορώνες αντισημιτισμού. Η όλη εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και η κ. Μαρούλα Κλιάφα πρότεινε, η οδός Πλούτωνος, κύρια οδός πέριξ της Συναγωγής και της παλαιάς εβραϊκής συνοικίας, να μη μετονομαστεί, αλλά να συμπληρωθεί ως προς την ονομασία της, πιθανώς με το όνομα σε παρένθεση «εβραϊκή συνοικία». Άλλη πρόταση που συζητήθηκε, ήταν η ανέγερση του μνημείου των Εβραίων μαρτύρων (δεκάδες τρικαλινοί μαρτύρησαν στα ναζιστικά κρεματόρια), για το οποίο μνημείο, έχει λάβει παλαιότερα απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Ουσιαστικά, το βιβλίο αυτό – που έγινε ενθουσιωδώς δεκτό και παρακολούθησαν την παρουσίασή του, πολλοί εκπαιδευτικοί, διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης -, αποτελεί την αφορμή για να συζητήσουμε και να μάθουμε θέματα ιστορίας των Τρικάων που αγνοούμε. Ενάντια σε μίση και ανιστόρητες δήθεν πολιτικές εκδοχές.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης