"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

«Μαντρόσκυλο των προσφύγων…»

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Η Τουρκία έγινε μια χώρα στην οποία δύσκολα μπορεί να ζήσει κανείς». Ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος Ραγίπ Ντουράν δεν έκανε σχήμα λόγου. Ο ίδιος και πολλοί συμπατριώτες του εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζουν στην Ελλάδα και αλλού, είτε για να αποφύγουν μια πιθανή σύλληψη με κατηγορίες προσχηματικές ή κατασκευασμένες είτε διότι δεν μπορούσαν να δουλέψουν είτε γιατί δεν άντεχαν το κλίμα φόβου και ανελευθερίας που επιδεινώνεται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η πρώτη εφημερίδα στην Τουρκία εκδόθηκε το 1831 και ελεγχόταν από το Παλάτι. Τώρα πλέον δεν υπάρχει Παλάτι, δεν υπάρχει Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά υπάρχει ο “Ερντογάν ο Α”. Δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι και δικάζονται ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων επειδή απλώς έχουν αρθρογραφήσει εναντίον του Ερντογάν», σημείωσε ο κ. Ντουράν την Τρίτη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Διεθνούς Αμνηστίας, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, με θέμα «Θεμελιώδη δικαιώματα, διώξεις και ελευθερία του λόγου στην Τουρκία σήμερα».

Εκτός λογικής

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κλείσιμο δεκάδων ΜΜΕ, οι συλλήψεις εκατοντάδων δημοσιογράφων και υπερασπιστών δικαιωμάτων, οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι διώξεις της αντιπολίτευσης. Είναι ο ίδιος ο λόγος της εξουσίας, που αντιστρατεύεται τη λογική και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να μετατρέψει κάθε στέρεο έδαφος σε κινούμενη άμμο που καταπίνει όσους επιχειρούν να αντισταθούν.

Η στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα των δικαιωμάτων αποκαλύπτει την αυθαιρεσία της εξουσίας, σημείωσε η κοινωνική ανθρωπολόγος Ειρήνη Αβραμοπούλου.

Αφορμή η καθολική απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεων στην Αγκυρα, απόφαση που ανακοινώθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Τρανς Θύματα, πολλά από τα οποία έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία.

Η κ. Αβραμοπούλου ανέλυσε τη διαστροφική και παράλογη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση που επικαλείται το επιχείρημα ότι μπορεί οι εκδηλώσεις να προκαλέσουν μέρος της κοινωνίας και να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Επαναπροωθήσεις

Η πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Κλειώ Παπαπαντολέων στάθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα με το τουρκικό κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, σημειώνοντας ότι σήμερα παρατηρείται κρίση και σε αυτούς τους δεσμούς.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να έγινε ασπίδα προστασίας στους Τούρκους που ζητούν διεθνή προστασία, απαγορεύοντας την έκδοσή τους, ανακύπτουν όμως προβλήματα με τις γνωστές επιχειρήσεις επαναπροώθησης Τούρκων πολιτών στον Εβρο όπως και με το προσφυγικό.

«Βάλαμε την Τουρκία να κάνει το μαντρόσκυλο των προσφύγων (όπως κάνουμε και με ασύνταχτα κράτη όπως η Λιβύη) με αντάλλαγμα τη δική μας ανοχή, τη δική μας αναγνώριση ότι αυτή η αυταρχική χώρα που απαξιώνει συστηματικά τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα και τους πιο βασικούς πολιτειακούς κανόνες, όπως αυτόν της διάκρισης των εξουσιών, μπορεί να είναι για οποιονδήποτε ασφαλής», σημείωσε η κ. Παπαπαντολέων.

Διεθνής Αμνηστία

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην εν εξελίξει δίκη των 10 στελεχών του τουρκικού τμήματος της οργάνωσης. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις για το Κουρδικό και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου, όπου υποτίθεται ότι συζητούσαν τη διενέργεια διαδήλωσης που θα δημιουργούσε χάος στην Τουρκία.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται επιστολή της οργάνωσης στη Νότια Κορέα, από την οποία ζητούσε να σταματήσει την εξαγωγή δακρυγόνων στην Τουρκία, επειδή χρησιμοποιούνταν εναντίον διαδηλωτών, και η ενέργεια ερευνήτριας για θέματα ισότητας φύλων να ζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκή πρεσβεία. Δικάζεται επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της οργάνωσης για συμμετοχή στους γκιουλενιστές, με το επιχείρημα ότι είχε στο κινητό του ύποπτη εφαρμογή, κάτι που δεν αποδείχτηκε.

Ο κ. Σακελλαρίδης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στον φετινό Μαραθώνιο Επιστολών της Διεθνούς Αμνηστίας με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις των υπερασπιστών δικαιωμάτων.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης