"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

«Μαριάν»: Το ταξίδι προς τη Γάζα ξεκίνησε!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το καράβι ΄΄Μαριάν΄΄ των Πρωτοβουλιών “Ένα καράβι για τη Γάζα” της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ταξιδεύει προς τη Μεσόγειο, με προορισμό τη Γάζα. Ξεκινώντας από το Σουηδικό λιμάνι Γκέτεμποργκ, στο πέρασμά του σταματά σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια, αναδείχνοντας την αναγκαιότητα να σταματήσει άμεσα ο παράνομος ισραηλινός αποκλεισμός του Παλαιστινιακού λαού στη λωρίδα της Γάζας.

Η ‘‘Μαριάν’’ είναι ένα ψαροκάικο, και σαν τέτοιο συμβολίζει, αλλά και γνωστοποιεί ταυτόχρονα την σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν οι ψαράδες της Γάζας. Το Ισραηλινό κράτος τους απαγορεύει να αλιεύουν πέρα από τα              6 ναυτικά μίλια (στη δική τους παλαιστινιακή θάλασσα!) και συχνά επιτίθεται στα καίκια τους, τα οποία καταστρέφει ή αρπάζει. Σ’ αυτές τις επιθέσεις, που κάποιες φορές γίνονται και μέσα στα 6 ν.μ., οι Παλαιστίνιοι ψαράδες δεν χάνουν μόνο τα μέσα για την επιβίωση, αλλά μπορεί να χάσουν και την ίδια τους τη ζωή.

Το ψαροκάικο έχει πενταμελές πλήρωμα και μεταφέρει 8 επιβάτες, αλληλέγγυους στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για ελευθερία, οι οποίοι αλλάζουν σε κάθε τμήμα του ταξιδιού. Ταυτόχρονα, κουβαλά ένα περιορισμένο φορτίο, κυρίως ιατρικό εξοπλισμό και ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα δώσουν στην αποκλεισμένη και κατεστραμμένη Γάζα (από την περυσινή ισραηλινή πολεμική επίθεση εναντίον της) μια κάποια δυνατότητα για ανεξάρτητη τοπική παραγωγή ενέργειας. Κανένας δυνάστης δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορέσει ποτέ να φυλακίσει ή να αποκλείσει τον ήλιο!

Η ‘’Μαριάν’’ θα συναντηθεί και θα ενωθεί με άλλα πλοία, ανάμεσά τους και αυτό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα” και μαζί θα σχηματίσουν τον “Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ”, με ρότα την πολιορκούμενη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της από το κράτος του Ισραήλ.

Οι λαοί μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος

στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που υπήρξε ποτέ,

στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή, πάνω από 1.800.000 άνθρωποι, στον κόσμο.

 

Τρικαλινή Ομάδα Στήριξης της Πρωτοβουλίας:

                                                             ‘Ένα καράβι για τη Γάζα’

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης