"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Μαχαίρι στις συντάξεις «μια κι έξω» ζήτησε η τρόικα κι έφυγε από την Αθήνα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κόψιμο συντάξεων «εδώ και τώρα» απαίτησαν η Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και οι Κοστέλο, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι από Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ

Κόψιμο συντάξεων μια κι έξω και όχι σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά απαίτησαν οι επικεφαλής των δανειστών, όπως έγινε γνωστό από αξιόπιστες πηγές.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νικολά Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τον ESM και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσέσκο Ντρούντι ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη να δεσμευθεί η Αθήνα ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει μια κι έξω το 2019 ή το 2020 κι όχι σταδιακά σε κάποια χρόνια.

Ζητούν αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς ακαριαία


Aφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς «ακαριαία» στις συντάξεις το 2019 ή το 2020 ζητούν η δανειστές αποκρούοντας το αίτημα  της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή  μεταβατικής περιόδου 3-5 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Μαίρης Λαμπαδίτη, οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται μεταρρύθμιση με μεγάλες απώλειες χωρίς μεταβατική περίοδο.

Στο μέτωπο των εργασιακών οι δανειστές δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω , απαιτώντας να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των μέτρων (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών).

Την ίδια ώρα έκλεισαν ερμητικά κάθε παράθυρο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αίτημα που αποτελούσε «σημαία» για τον Γιώργο Κατρούγκαλο και την Έφη Αχτσιόγλου.

«Όχι» των δανειστών στην επαναφορά των κλαδικών διαπραγματεύσεων


Σε όλα τα κείμενά τους οι δανειστές θεωρούν «κόκκινο πανί» την επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των κλαδικών διαπραγματεύσεων συμβάσεων  που πιστεύουν ότι είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών.

Άγνωστο πότε θα επιστρέψει η Βελκουλέσκου και οι τρεις «σωματοφύλακες»


Με αυτά τα δεδομένα, η είδηση ότι δεν επήλθε συμφωνία προέκυψε σχεδόν νομοτελειακά. Όπως ανακοινώθηκε οι εκπρόσωποι των δανειστών, δηλαδή η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι τρεις… σωματοφύλακες από Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ (Κοστέλο, Τζιαμαρόλι, Ντρούντι) φεύγουν από την Αθήνα αφού αυτός ο κύκλος των συνομιλιών θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.

Συνεργάτης Τσακαλώτου: Ισορροπημένο το πακέτο των νέων μέτρων…


Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα δημοσιονομικό πακέτο που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, δηλαδή από το 2019. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήριζε «ισορροπημένο» το πακέτο των μέτρων που συζητείται να υλοποιηθεί από το 2019.

Όπως εξηγούσε η ίδια κυβερνητική πηγή, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν τρεις σημαντικές διαφορές:

1. Το μέγεθος του πακέτου, με τους δανειστές να αξιώνουν νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

2. Διαφορές στην ισορροπία μέτρων-αντιμέτρων

3. Ασυμφωνία στα εργασιακά.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης