"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

«Μαύρες» προβλέψεις από το ΔΝΤ: Μπαίνουμε σε εποχή αυξημένης οικονομικής αστάθειας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, εκτιμώντας ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 4 τρισ. δολάρια έως το 2026. Μιλώντας σε εκδήλωσε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι «τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται», εξηγώντας ότι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Όπως θα δείτε στην ενημερωμένη μας Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (Outlook) την επόμενη εβδομάδα, θα υποβαθμίσουμε την ανάπτυξη για το επόμενο έτος», είπε η Γκεοργκίεβα. «Και θα επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται».

Ενώ επισήμανε ότι «ακόμη και όταν η ανάπτυξη θα είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι «βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία», καθώς ο κόσμος περνάει από μια περίοδο «σχετικής προβλεψιμότητας – με πλαίσιο βασισμένο σε κανόνες για διεθνή οικονομική συνεργασία, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό» σε μια νέα εποχή αυξημένης οικονομικής αστάθειας.

Και τόνισε: «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές – έναν κόσμο στον οποίο οποιαδήποτε χώρα μπορεί να εκτοπιστεί από την πορεία του πιο εύκολα και πιο συχνά».

Σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα πολλαπλά σοκ από την έναρξη της πανδημίας και μετά έχουν αλλάξει εντελώς την εικόνα της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είχε γίνει πιο επίμονος.

Και τόνισε ότι, με τις υψηλές τιμές της ενέργειας να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει στην Κίνα τα κύματα της πανδημίας Covid-19, την επιβράδυνση της δυναμικής στην οικονομία των ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όλα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Πολλές χώρες βλέπουν ήδη μεγάλες επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες τους και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη ήδη τρεις φορές και οι νέες προβλέψεις είναι 3,2% για το 2022 και 2,9% για το 2023.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι οι μεγάλες χώρες, που αποτελούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, θα δουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης αυτό ή το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ανακοινώθηκαν μία μόλις ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής τους, για μπορέσουν να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, που ήδη έχει υποφέρει πολύ από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και να επηρεάσει την τιμή των καυσίμων στην αντλία, ειδικά στις ΗΠΑ, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης