"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Μα τι όμορφη πόλη ήταν τα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στον Τρικαλινό Γεώργιο Χολέβα και στο καλλιτεχνικό Χαρτοπωλείο του οφείλουμε την πρώτη φωτογραφική αποτύπωση των τριών νεοκλασικών κτιρίων που “έβλεπαν” την πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στην ίδια σειρά επιχρωματισμένων καρτ ποστάλ την δεκαετία του ’20.
Τα δύο πρώτα νεοκλασικά (από αριστερά της φωτογραφίας), το “Αβέρωφ” και το “Χατζηγάκη” είχαν βεβαίως κτισθεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’20 κατασκευάστηκε και το “Πανελλήνιον” το οποίο ολοκλήρωσε την τριάδα. Ήταν πράγματι μια υπέροχη “κορνίζα” και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, που σε συνδυασμό με την πλατεία Ρήγα Φεραίου (μέρος της οποίας διακρίνουμε) συνέθετε το ρεύμα μοντερνισμού που είχε επικρατήσει στα Τρίκαλα για μισό και πλέον αιώνα.
Δυστυχώς, μια εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη, αυτή της άκρατης “ανοικοδόμησης” και της αντιπαροχής που κυριάρχησε στην χώρα από την δεκαετία του ’50 και μετά, συμπαρέσυρε τα δύο πρώτα νεοκλασικά κτίρια της φωτογραφίας (το “Αβέρωφ” και το “Χατζηγάκη”) και μόνον το “Πανελλήνιον” παραμένει ακόμη (περίπου) ως είχε τότε.

Σωτήρης Κύρμπας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης