"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις αιτίες που έχουν προκαλέσει τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα αρίθμησε ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μάλιστα ο κ. Ασμάτογλου διαπίστωσε ότι από την αρχή του έτους έχουμε μια αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης της τάξης του 20%. «Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Βέβαια είναι δύο δυσανάλογα πράγματα, το διυλισμένο προϊόν και το αδιυίλιστο, καθώς μεταξύ τους υπεισέρχονται πολλές παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή του. Δεν είναι  μόνο η ζήτηση αλλά και το γεγονός ότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και αυτό επιδρά στην τελική διαμόρφωση της τιμής του», εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου.

Θα δούμε αυξήσεις λοιπόν, αλλά δεν θα είναι ανάλογες, σημειώνει ο κ. Ασμάτογλου και διευκρινίζει ότι οι αυξήσεις του αργού πετρελαίου είναι πολύ περισσότερες που αυτές που παρουσιάζει το διυλισμένο, το οποίο μπορεί να μην αυξηθεί περισσότερο, γιατί οι αυξήσεις του αργού μπαίνουν μέσα στη τιμή προ φόρων, ενώ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλοί φόροι κατανάλωσης που επιβαρύνονται και με ΦΠΑ.

«Έχουμε μεγάλη ανοδική πορεία και ανησυχούμε γιατί είναι σταθερή. Από τα 45-50 δολάρια έχουμε φτάσει στα 73 δολάρια το βαρέλι. Το προϊόν είναι πολύ ακριβό, όταν έχουμε φτάσει σε μια μέση τιμή πανελλαδικά 1,70 το λίτρο. Στην νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλή η τιμή, αλλά αυτό που βοηθά στα νησιά είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που επιστρέφεται στους μόνιμους κατοίκους τους». Η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου, θα φανεί και στην τσέπη μας όπως εξηγεί ο κ. Ασμάτογλου, που κάνει λόγο για επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των μεταφορών, των καταναλωτικών αγαθών αλλά και στις παροχές υπηρεσιών.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι: «Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε σχέση με την τιμή που έκλεισε στα 95 λεπτά. Θεωρώ θα το δούμε πάνω από 1,20 ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης