"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

“Μεγάλη αναταραχή… θαυμάσια κατάσταση” – του Ηλία Καραμάνου

lafarm

Σχετικά άρθρα

« ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ… ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…»

     Το είχε πει ο «μεγάλος τιμονιέρης» Μάο και το πιθανότερο είναι πως εννοούσε,  ότι από την αναταραχή που προκαλεί το γκρέμισμα μιας «καθεστηκυίας τάξης» γεννιέται κάτι το καινούργιο, το νέο, το πιο προοδευτικό. Δεν ξέρω αν μπορεί να δέσει με τα του Δήμου  μας, αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας.

    Δυο μήνες πριν το κλείσιμο των συνδυασμών και την κατάθεση των ψηφοδελτίων και ένα πράγμα δείχνει να είναι σίγουρο.

   Από το 2010 λιγότερο και από το 2014 πολύ πιο έντονα φάνηκε πως, αποτελεί παρελθόν πλέον η περίοδος εκείνη, που οι υποψηφιότητες των τοπικών αρχόντων αποτελούν κομματικές επιλογές.

   Πλέον η αντιπαράθεση,  και πολύ σωστά, δεν έχει τα  πολιτικά χαρακτηριστικά της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Έτσι υποψηφιότητες και κομματικές επιλογές φαίνεται να μην έχουν σχεδόν καμία  τύχη, πέραν αυτής, της απλής καταγραφής πολιτικών δυνάμεων.

     Ήδη έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει κάπως η κατάσταση και να αναδεικνύονται τρείς  κατηγορίες υποψηφιοτήτων. 

     Η μια κατηγορία, αυτή των ανεξάρτητων και υπερκομματικών συνδυασμών στη βάση των προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων, του ατομικού παραγοντισμού και της προσωπικής προβολής. (Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι από τις συχνές προβολές και τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

    Η  άλλη κατηγορία, αυτή των υποτιθέμενων “ανταρτών” που πλέον θεωρείται δεδομένη, ενώ αποτελεί σύνηθες φαινόμενο χωρίς ιδιαίτερη πολιτική σημασία, βαρύτητα και πολιτικές συνέπειες. Προφανώς, και επιφανειακά,  δείχνει αποστασιοποιημένη από κάθε κομματικό εναγκαλισμό, αλλά στο βάθος αποσκοπεί στην κομματική στήριξη, αφού οι εκφραστές της είναι «τέκνα του κομματικού σωλήνα», είτε το παραδέχονται είτε όχι.  Και φυσικά μέσα της κρύβει την προσωπική φιλοδοξία.

    Και η τρίτη κατηγορία, αυτή των “μόνιμων” και “βασικών” υποψηφίων που αν δεν πάρουν μέρος σε μια εκλογική αναμέτρηση, είναι “σαν να τους κλέβεις τη ζωή”.  Συνήθως την αποτελούν παλιοί δήμαρχοι ή δήμαρχοι εν ενεργεία, που πάντα βρίσκουν κάποιο σοβαρό λόγο,  να είναι υποψήφιοι.

     Ήδη έχουν αρχίσει εμφανίσεις (μέσω της προβολής υποψηφίων συμβούλων) ή ετοιμάζονται να βγουν ή έχουν ήδη βγει στα κοινωνικά δίκτυα.      Προσεκτικά πάντα και με πολύχρωμα εφέ και σήματα (σχεδόν με «όλα τα χρώματα» του ουράνιου τόξου) προσπαθώντας  να κρύψουν τις κομματικές τους καταβολές κάτω από τον υπερκομματικό μανδύα, θα κάνουν τις δημόσιες εμφανίσεις, που θα είναι «πλημμυρισμένες» με πολλά στοιχεία ανανέωσης, με «μεγάλη αγάπη» για τον Δήμο τους και με «αστείρευτο» ενδιαφέρον για το τόπο τους.

    Και όλοι τους, ανεξάρτητοι, αριστεροί, δεξιοί, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί είναι έτοιμοι να δώσουν την κάθε μάχη και τον κάθε αγώνα, που θα τον χαρακτηρίζει πάνω από όλα “κοινωνικό πρόσημο”.

    Και θα τους ακούσουμε να μιλάνε για  Δήμο που θα ανήκουν στους δημότες του, για νέους τρόπους λειτουργίας, για απομάκρυνση των  κυκλωμάτων συμφερόντων.

     Για διαφάνεια, συμμετοχή και δημοκρατία στις λειτουργίες του δήμου και στις αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες.

    Για το δικαίωμα όλων στο χωριό, στους δημόσιους χώρους, στη βιώσιμη καθημερινότητα, στον πολιτισμό.

   Όλοι τους θα ξορκίζουν το «παλιό» και το «κατεστημένο». Και οι καινούργιοι και οι παλιοί υποψήφιοι θα βρουν κάτι να προσάψουν στις παλιότερες δημοτικές αρχές, θα χρεώσουν αδράνεια και αδιαφορία ενώ θα  λανσάρουν καινοτόμες προτάσεις και λύσεις.

    Και οι δημότες, που ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα, που ξέρουν ποιες είναι οι δυνατότητες που έχει ένας Δήμος, που ξέρουν ποια είναι τα όρια που μπορούν να αγγίξουν  οι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς τους,  που ξέρουν και έχουν ακούσει όλα αυτά τα χρόνια ριξηκέλευστες θέσεις και απόψεις,  «θα δείχνουν πως ασπάζονται αυτές τις νέες ιδέες και προτάσεις, θα δείχνουν θαυμασμό και κάποια έκπληξη προς το νέο και καινοτόμο», γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Γιατί δεν πρέπει να κακοκαρδίσουν κανένα. Γιατί ήδη γνωρίζουν πως το μοναδικό πράγμα  που ουσιαστικά θα συμβεί, είναι μόνο η αλλαγή στην διαχείριση της διοίκησης του Δήμου, αλλά και κάθε Δήμου.     Ένα όμως είναι σίγουρο και ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.  Τα πολιτικά κόμματα που υποτίθεται πως δεν έχουν καμία ανάμειξη, είναι εκείνα που από την επόμενη των εκλογών θα ψάχνονται για εκλογικά οφέλη προσπαθώντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα υπέρ τους.

    Και οι δημότες για μια ακόμη φορά «θα παίξουν στο έργο τους, ως απλοί κομπάρσοι».

O Hλίας Καραμάνος είναι αντιδήμαρχος του Δήμου Φαρκαδόνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης