"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Της Λένας Κισσάβου : Καταστροφικό …αιγαιοπελαγίτικο χτύπημα, δέχθηκε η παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς. Η φουρτούνα που ξέσπασε προχθές το Σάββατο και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι και τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, σε επιχειρήσεις και ειδικότερα σε εγκαταστάσεις τους που βρίσκονται στην παραλία, και είχαν κατασκευαστεί πρόσφατα στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη νέα καλοκαιρινή σαιζόν. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, διάδρομοι στην άμμο, ξύλινα μπαράκια…, σκεπάστηκαν στην κυριολεξία από τη μανιασμένη θάλασσα, καθώς το κύμα σε πολλές περιοχές του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας, έφτασε μέχρι και το ύψος του παραλιακού δρόμου.

 

Τη μεγαλύτερη καταστροφή υπέστησαν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα ρέματα, καθώς δέχθηκαν διπλό χτύπημα. Από τη μία η ορμή των κυμάτων της θάλασσας και από την άλλη η πίεση της αυξημένης ποσότητας νερού που κατέβασαν τα ρέματα, προκάλεσαν πλημμύρα σε μεγάλη έκταση στα σημεία της συμβολή τους με τη θάλασσα, εξαφανίζοντας σημεία της παραλίας. Συναγερμός σήμανε σε πολλούς ενοικιαστές –ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, από τα ξημερώματα της Κυριακής, οι οποίοι μέσα στη νύχτα έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν την περιουσία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό στάθηκε αδύνατο, με αποτέλεσμα να την βλέπουν να καταστρέφεται και να γκρεμίζεται κάθε προσπάθειά τους.

 

Μάλιστα σε μία περίπτωση επιχείρησης παραλιακού μπαρ, στον Αγιόκαμπο, ο υπεύθυνος αυτής, κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να βοηθήσει να ανασυρθεί ξύλινη κατασκευή, που είχε βουλιάξει οριακά στην ακτογραμμή και περιλάμβανε ηλεκτρική εγκατάσταση. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην «Ε», ναι μεν η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε, αλλά η αποστολή δεν πέτυχε, καθώς κοβόταν συνεχώς τα σχοινιά που είχαν δεμένη την ξύλινη κατασκευή, τόσο από τη δύναμη του βάρους της, όσο και από τη δύναμη της ροής του νερού, που την παρέσερνε.

 

Τόνισε επίσης, ότι ενώ την ίδια μέρα, είχε ειδοποιηθεί ο Δήμος Αγιάς για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην παραλιακή ζώνη, καθώς και για τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούσαν σε διάφορα σημεία της, και είχε κληθεί να τις αντιμετωπίσει, παρόλα αυτά μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες δεν είχε εμφανιστεί κανείς αρμόδιος. Ο ίδιος μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει την πρωτοβουλία να μισθώσει εκσκαφέα, προκειμένου να μεταφερθεί η ροή του νερού του ρέματος, προς άλλη κατεύθυνση στη θάλασσα, ώστε να σταματήσει την καταστροφική του πορεία.

 

Μεγάλο κόστος ζημιών και απώλειες, μετρούν κι άλλες παραλιακές καφετέριες, στις οποίες η θάλασσα παρέσυρε και κατέστρεψε ξύλινους διαδρόμους που είχαν κατασκευάσει στην αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζάκια κ.ά. Όσα από αυτά έμειναν στη θέση τους στην παραλία, και δεν κατάφερε το κύμα να τα παρασύρει, δέχθηκαν σημαντικές φθορές. …και αυτοκίνητα στην παραλία για ξύλα Δεκάδες άνθρωποι συνέρρεαν από νωρίς χθες το πρωί, μέχρι και τις απογευματινές ώρες, στην παραλιακή ζώνη για να μαζέψουν ξύλα! Λόγω της φουρτούνας, η θάλασσα ξέβρασε μεγάλη ποσότητα κορμών και κλαδιών, τα οποία είχαν παρασύρει τα ρέματα και είχαν σκορπιστεί και καλύψει μεγάλες περιοχές της αμμουδιάς.

 

Κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, βλέποντας την πλούσια δωρεάν ξυλεία, πήραν τα αυτοκίνητά τους, τα στάθμευσαν σε διάφορα σημεία της παραλίας, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αμμουδιά, για να διευκολυνθούν στην μεταφορά των ξύλων και γέμιζαν τις μπαγκαζιέρες τους. Η μεγαλύτερη ποσότητα ξύλων, υπήρχε στη συμβολή των ρεμάτων με τη θάλασσα. Ο ένας δίπλα στον άλλο, μάζευαν επί ώρες και ξαναέρχονταν για νέα προμήθεια, με αγροτικά αυτοκίνητα και Ι.Χ. Θα τα κάψουν στο τζάκι και στις σόμπες τους, όταν στεγνώσουν φέτος, αλλιώς θα τα φυλάξουν για του χρόνου.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης