"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.9 C
Trikala

Με απώλειες για τη ΝΔ «πέρασε» το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

πώλειες κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ αποχώρησαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα, σε σύνολο 176 παρόντων, με 156 ψήφους «υπέρ» και 20 ψήφους «κατά», έγιναν δεκτά τα άρθρα 7 (από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας) και 13 (χρόνος επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του).

Για τα δύο άρθρα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Κατά δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε το ΚΚΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη τάχθηκαν κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος διαφώνησε με τον όρο εξίσου. «Αν με το εξίσου εννοείτε ισοτίμως, προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες, διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική. Αν και αυτό θα ήταν περιττό, αφού με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Επομένως, το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί πριν δύο μέρες η Μαριέττα Γιαννάκου η οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές η ίδια δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει.
«Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να προτείνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, που έχουν διαρκέσει 38 χρόνια τώρα. Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Οι δικές μου προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις ανέφερα αναλυτικά. Το μόνο που δεχθήκατε, από τις τροπολογίες που καταθέσαμε, ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, περί σύγχυσης στην κατοικία ανηλίκου. Τίποτα άλλο. Καμία ουσιαστική αλλαγή. Επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλει να επιλύσει», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε εκφράσει με τη σειρά της, τις ενστάσεις της, λέγοντας: «Αντί να ενώνει, διχάζει. Αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στήνει εμμονικά συνθέσεις που δεν υπηρετούν το σκοπό του, που είναι το συμφέρον των παιδιού». Αντιστοίχως και ο Μ. Βολουδάκης είχε τονίσει ότι η λέξη «εξίσου» δημιουργεί προβλήματα.

Σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα δημιουργήθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. Τέσσερις βουλευτές του κόμματος διαφωνούσαν με τη γραμμή του κόμματος, θέλοντας να υπερψηφίσουν. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα είχε διαμηνύσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, με τους κκ Κωνσταντινόπουλο, Κωνσταντόπουλο και Μπιαγκή να θέλουν να πουν «ναι», ωστόσο τόνιζαν ότι θα συνεναίσουν με την κομματική γραμμή.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι λόγω της απουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ θα αποχωρήσει από την ονομαστική ψηφοφορία. «Σε ότι αφορά τη δική μας θέση, επί της ουσίας και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση: Καταψηφίζουμε όπως ευθαρσώς και με παρρησία αναφέραμε όλοι μας με πρώτη την εισηγήτριά μας τα άρθρα 7 και 13 που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία. Θέλω να σας πω όμως ότι αρνούμαστε να συμμετάσχουμε και να συμπράξουμε σε μια παρωδία που ακυρώνει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Γιατί θα πρόκειται για ένα τραγέλαφο κυριολεκτικά που προσβάλλει τη Βουλή και τη λειτουργία της», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης