"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Μηνύματα από τον Όλυμπο… στους Ολυμπιακούς του Ρίο!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ηχηρά μηνύματα Ειρήνης και Ολυμπιακής Εκεχειρίας στάλθηκαν από τον Όλυμπο και την Ολυμπιάδα Ελασσόνας… στη Βραζιλία και το Ρίο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις με τίτλο «Δράσεις στον Όλυμπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016» το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Όλυμπο και στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας.

Μηνύματα από τον Όλυμπο… στους Ολυμπιακούς του Ρίο!

Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: ο Σύλλογος Φίλων του Ολύμπου, o Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Επαρχίας Ελασσόνας και το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τους Φορείς:

-Αθλητικός Σύλλογος «Παλαίστρα» Ελασσόνας

– Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου

– Γυμναστικός Σύλλογος Δεσκάτης

– Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ολυμπιαδιτών «Το Μάτζικερτ» και Κοινότητα Ολυμπιάδας.

– Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα»

– Επιμορφωτικός Σύλλογος «Το Καραούλι».

Οι εκδηλώσεις έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που ήδη ξεκίνησαν και «τρέχουν» στη Βραζιλία και είχαν ως κύριο σκοπό να προβάλουν το μήνυμα του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και της Ιερής Εκεχειρίας, καθώς και τις πανανθρώπινες αξίες που ενέπνευσε και εξέπεμψε ο Όλυμπος, όπως είναι το αθλητικό πνεύμα, με τους Ολυμπιακούς αγώνες που γίνονταν προς τιμήν του Ολύμπιου Δία στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι δράσεις από τους φορείς της περιοχής άρχισαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με την ανάβαση της ορειβατικής ομάδας του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας στον Όλυμπο. Στην ομάδα των ορειβατών συμμετείχαν επίσης και επτά πιλότοι της Ελληνικής Αεροπορίας. Οι ορειβάτες ύψωσαν την Ολυμπιακή σημαία καθώς και τις σημαίες της Ελλάδας και της Βραζιλίας στην κορυφή του Ολύμπου, στο Πάνθεον(υψόμετρο 2.917 μ.) και με ένα περιστέρι έστειλαν το μήνυμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και της ΙΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ στους συντελεστές του παγκόσμιου αθλητικού «γίγνεσθαι».

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και οι αθλητικοί αγώνες, που ήταν μια αναπαράσταση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Προηγήθηκε η πομπή όλων των συντελεστών με πρώτο τον τυμπανιστή Μιχάλη Κανωτίδη και ακολούθησαν ο Κήρυκας Αιμίλιος Χαλκίδης, τέσσερις Ιέρειες και οι δύο Ελλανοδίκες, οι Κώστας Τριανταφύλου και Ζήσης Αγορογιάννης. Όλοι αυτοί ήταν ντυμένοι με πιστά αντίγραφα αρχαίων ενδυμασιών.

Στη συνέχεια ακολουθούσαν οπλίτες, με αρχαία πολεμική ένδυση και οπλισμό, που είναι μέλη του Συλλόγου «Πανελλήνιον Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ Θεσσαλονίκης», στο οποίο συμμετείχαν οι: Σωκράτης Σιδηρόπουλος, Θεμιστοκλής Αλμπάνης και Σπάρτακος Πετρίδης. Την όλη πομπή συμπλήρωσαν 30 περίπου αθλητές, ντυμένοι μόνο με ένα αρχαιοπρεπές «σορτσάκι» και ακολούθησαν οι επίσημοι.

Σε όλη τη διαδρομή ο κήρυκας, έχοντας στο χέρι το αρχαίο κηρύκειον, φωνάζοντας, γνωστοποιούσε στον κόσμο ότι έγινε η Ιερή Εκεχειρία και ότι αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία.

Η τελετή έναρξης των αγώνων άνοιξε με μια μελωδία αυλού, από τον μουσικό Γιώργο Αμαραντίδη, και με απαγγελία του ολυμπιακού ύμνου από την πρωθιέρεια Χριστίνα. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου, του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας και της Βραζιλίας και ακολούθησε η ορκωμοσία των αθλητών και των Ελλανοδίκων. Τον όρκο των αθλητών απήγγειλε ο Πανελληνιονίκης παλαιστής Χρήστος Θεοδωράκης και τον όρκο των Ελλανοδίκων ο Ζήσης Αγορογιάννης.

Η τελετουργική πομπή τερμάτισε στον αγωνιστικό χώρο και όλοι μαζί παρατάχθηκαν δίπλα στον βωμό, όπου έκαιγε η ιερή ολυμπιακή φλόγα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους: Γιώργο Μπασδραβάλα(μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ολύμπου), Γιώργο Τριανταφύλλου(πρόεδρο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελασσόνας, Γιώργο Ταμουρίδη(πρόεδρο της Κοινότητας Ολυμπιάδας), Ανδρομάχη Φουνταρλή(πρόεδρο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπαρμού), Κώστα Σαχινίδη (διδάκτορα – πρόεδρο του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας), Ιάκωβο Πετσούλα(πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου Δεσκάτης και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ). Ο τελευταίος κήρυξε και την έναρξη των Αγώνων.

Στη συνέχεια έγιναν οι αγώνες ενηλίκων:

Δρόμος Σταδίου, Δρόμος Διαύλου, Αγώνες Πάλης, Αγώνας Δισκοβολίας, Αγώνας Ακοντίου, Αγώνας Άλματος εις μήκος καθώς και οι Αγώνες Παίδων στο Δρόμο σταδίου.

Γυμνασίαρχος των αγώνων ήταν ο προπονητής του Γ.Σ. Δεσκάτης κ. Λάμπρος Ρουκάς, ενώ αθλητικοί σύμβουλοι των αγώνων ήταν οι κ.:

Ιάκωβος Πετσούλας μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και Νίκος Νταρής, προπονητής στίβου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση όλων των νικητών με ένα στεφάνι ελαίας και με τις ευχές για Καλή Ολυμπιάδα χωρίς αναβολικές ουσίες, χωρίς εμπορευματοποίηση και χωρίς πολέμους.

Νικητές ήταν οι:

Χύτας Νικόλαος στον Δρόμο Σταδίου ενηλίκων / Λέκκας Νικόλαος στον Δρόμο Σταδίου παίδων / Ζήσης Ζαγλιαβός στον Δρόμο Διαύλου / Θεοδωράκης Χρήστος και Κλεισιάρης Ηλίας στην Πάλη / Βάσος Γιάννης στη Δισκοβολία / Θωμάς Παναγιωτίδης στο Ακόντιο / Καλύβας Δημήτριος στο Άλμα εις μήκος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Μπλιούμη. Επιμελητές των Αγώνων και της Τελετής ήταν οι κ.κ.: Κώστας Σαχινίδης, Ζήσης Πάσχος, Γιώργος Τριανταφύλλου.

Οι εκδηλώσεις είχαν τη στήριξη χορηγών από την ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα από: το Πρατήριο Υγρών καυσίμων των αδελφών Χατζούλη / το Γραφείο Σταύρου Σαχινίδη, Ασφάλειες-Λογιστικά / το κατάστημα Ηλεκτρικών ειδών Νίκου και Δαμιανού Χαρχαρίδη / η καφετέρια «Οξυγόνο» / η καφετέρια «Σεμίραμις» / το γραφείο ταξιδίων Γκουτζουρέλας / το κατάστημα Αγροεφόδια Ε. Χονδροθύμιος-Κ. Καραγιάννης / το κατάστημα ειδών υγιεινής Ευ. και Αθαν. Μπουζούκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης