"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

«Μια αληθινή ιστορία» από το Σύλλογο Ηπειρωτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ. Μια αληθινή ιστορία» παρουσιάζουν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η παρουσίαση θα γίνει  τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 20.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων. 
Το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ. Μια αληθινή ιστορία» αναπλάθει με μυθιστορηματική γραφή το ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας, της νύφης του Κομμένου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί στρατιώτες, μαζί με τον γαμπρό και σαράντα συγγενείς τους, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του.
Το Κομμένο, ένα μικρό χωριό της Άρτας, χωμένο στην άκρη του Αμβρακικού και κρυμμένο στις εκβολές του ποταμού Αράχθου, δέχτηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943 την βάρβαρη επίθεση 120 στρατιωτών της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις, που έδρευε στην κοιλάδα του ποταμού Λούρου. Μέσα σε λίγες ώρες το χωριό έγινε  στάχτη. 317 κάτοικοί του δολοφονήθηκαν άγρια. Μεταξύ αυτών 72 παιδιά έως 10 χρονών.
Η σφαγή του Κομμένου καταγράφεται ως το πιο κτηνώδες και πιο ειδεχθές έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων πολιτών, οι οποίοι μάλιστα γιόρταζαν την προηγούμενη μέρα το πανηγύρι τους. Εντάσσεται στις πολεμικές πράξεις ακραίας βίας που αποτελούσε το δόγμα της 1ης μεραρχίας εντελβάις, η οποία εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα τον Ιούλιο του 1943 και μετέτρεψε για ένα χρόνο ολόκληρη την Ήπειρο σε λουτρό αίματος.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, η Όλγα Πολυμέρου – Μάμαλη και ο φιλόλογος Σωτήρης Αδάμος. Θα προλογίσει και θα συντονίσει η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων της σφαγής και του γάμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης