"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

«Μια ιστορία θα σας πω» με την Μαρία Κατσανούλη

lafarm

Σχετικά άρθρα

katsanoyli maria

Στις 20 Μαρτίου παραμυθάδες σε όλο τον κόσμο μαζεύονται, λένε και ακούνε παραμύθια και ιστορίες.
Η αφήγηση, παλιά όσο ο λόγος, συνδέεται ανέκαθεν με την κοινωνικότητα των ανθρώπων. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση «Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.
Ο σύγχρονος παραμυθάς ή αφηγητής, είναι τελευταίος κρίκος μιας λαϊκής παράδοσης που προσαρμόζεται και επιβιώνει στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Αφήγησης διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 5.30 έως 6.30 το απόγευμα, δράση με τίτλο «μια ιστορία θα σας πω» με συντονίστρια την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη
Η αφηγήτρια θα κάνει την αρχή και θα ιστορήσει παραμύθι.
Στη συνέχεια όποιος το επιθυμεί, παιδί, γονιός, παππούς, γιαγιά και θείοι, όποιος θέλει μπορεί να αφηγηθεί ένα άλλο παραμύθι, μια ιστορία, κάτι, ό,τι θέλει ο καθένας και εμείς οι υπόλοιποι θα του δώσουμε όλη τη προσοχή μας!
Εάν στο τέλος δεν υπάρχει άλλος κανείς να θέλει να ιστορήσει ε! τότε κι εμείς θα φτιάξουμε επιτόπου το δικό μας παραμύθι για να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή που τη τιμητική της έχει η φαντασία καθώς αυτή εκφράζεται μέσα από το λόγο και ταξιδεύει από χείλη σε αυτί κι από αυτί σε χείλη…
Ελάτε να πείτε μια ιστορία!

• Η είσοδος είναι ελεύθερη.
• Η εκδήλωση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας εφόσον έχουν μάθει να ακούνε ή και να λένε ιστορίες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥΛΗ
Η Μαρία Κατσανούλη είναι Αφηγήτρια και Ενεργειακός Φυσικός.
Σπούδασε Φυσική, γιατί ερμήνευε φαινόμενα και εργάστηκε ως μελετήτρια στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ως εκπαιδευτικός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανιχνεύοντας όμως επιθυμίες και αναζητώντας δρόμους εκπλήρωσης του ονείρου, παρακολούθησε σεμινάρια Κινησιολογίας και Φωνολογίας με τη Μαρία Πανούτσου και Δημιουργική Γραφή με τους Χριστίνα ΟΙκονομίδου και Κώστα Στοφόρο. Μαθήτευσε στην Αφήγηση και στη Συμβολική Προσέγγιση Παραμυθιών κοντά στη Λίλη Λαμπρέλλη, ο άνθρωπος που τη μύησε στο παραμύθι και στη κρυφή γοητεία του. Στη συνέχεια έκανε το Α κύκλο στο e-mythos και σύντομα και αποσπασματικά σεμινάρια των αφηγητών: Ανθή Θάνου, Αγνή Στρουμπούλη, Στέλιο Πελασγό και Σάσα Βούλγαρη. Επιμελήθηκε για 3 χρόνια το Εργαστήριο Παραμυθιού του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, κάνοντας μία φορά το μήνα Αφήγηση σε παιδιά και Ερμηνευτική Προσέγγιση Μαγικών Παραμυθιών σε ενήλικες. Το 2014 δημιούργησε τον ιστότοπο «μαλισό, ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», με το οποίο ταξιδεύουν ηχογραφημένες στα ελληνικά ιστορίες της προφορικής παράδοσης, μέσα από τον γαλαξία του διαδικτύου σ’ ολόκληρη την οικουμένη. Το 2015 άρχισε να αφηγείται συστηματικά και σε σχολεία. Αφηγήσεις έχει κάνει σε Φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Φορέων Εθελοντικού Χαρακτήρα, σε Μουσικές Σκηνές και άλλους Χώρους Τέχνης και σε Σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης