"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της ψωρίασης και της τριχόπτωσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ζωή με ψωρίαση και τριχόπτωση μπορεί πράγματι να είναι δύσκολη. Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων και στην προώθηση της συνολικής  υγείας. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

 

  1. Ιατρικές θεραπείες

 

Για την ψωρίαση, τοπικές θεραπείες όπως κρέμες, τζελ, αλοιφές και σαμπουάν που περιέχουν συστατικά όπως λιθανθρακόπισσα, σαλικυλικό οξύ ή κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων. Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια κρέμα κορτικοστεροειδούς ή ένα σαμπουάν λιθανθρακόπισσας.

 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν οι τοπικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, μπορεί ο δερματολόγος να προτείνει φωτοθεραπεία ή άλλες συστηματικές θεραπείες. Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία υπό την επίβλεψη γιατρού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της ψωρίασης. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν και ενέσιμα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη ή άλλα βιολογικά σκευάσματα, τα οποία αντιμετωπίζουν την πάθηση συνολικά και στοχεύουν στην επιβράδυνση της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Για την τριχόπτωση, οι θεραπείες συχνά εξαρτώνται από την αιτία. Για παράδειγμα, εάν η τριχόπτωση οφείλεται στην παρουσίαση ψωρίασης ή σε άλλη πάθηση του δέρματος, τότε η διαχείριση αυτής της πάθησης μπορεί να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα όπως η μινοξιδίλη (Rogaine) ή η φιναστερίδη (Propecia).

 

  1. Υγιεινός τρόπος ζωής

 

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαχείριση της ψωρίασης και της τριχόπτωσης. Ακολουθούν ορισμένα συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά:

 

Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λίπη μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να βοηθήσει στη διαχείριση της ψωρίασης. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν την ψωρίαση τους, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατούν ένα ημερολόγιο τροφίμων για να εντοπίσουν τυχόν πιθανούς παράγοντες πρόκλησης. Επιπλέον, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των μαλλιών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, C, D και E.

 

Άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στη διαχείριση του στρες και στην συνολική ευεξία, όλα αυτά μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με ψωρίαση. Η άσκηση βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.  Το καθημερινό περπάτημα ή δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή το κολύμπι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την σωματική υγεία του ατόμου.

 

Διαχείριση του στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης και να συμβάλει στην τριχόπτωση. Τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, γιόγκα ή άλλες μορφές χαλάρωσης. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να παρακολουθήσετε ένα μάθημα διαχείρισης άγχους ή να συνεργαστείτε με έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο.

 

Αλκοόλ και κάπνισμα: Τόσο το αλκοόλ όσο και το κάπνισμα μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση και να συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Επομένως, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ωφελήσει τον πάσχοντα σημαντικά.

 

  1. Απαλή περιποίηση μαλλιών και δέρματος

 

Το να είστε ευγενικοί με τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της τριχόπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα απαλό σαμπουάν, αποφεύγοντας σκληρές θεραπείες μαλλιών (όπως βαφή μαλλιών ή θερμικό styling) και όχι ξύσιμο ή τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής. Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα από τραυματισμούς και ηλιακά εγκαύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης