"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Μια πονεμένη ιστορία …

lafarm

Σχετικά άρθρα

kouretas
Δημήτρης Κουρέτας : Απο στοιχεία που έχω πάρει απο τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας Απόστολο Δοντά, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παράγει βαμβάκι αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ που το εξάγει κυρίως στην Τουρκία. Επειδή απο τα 60 νηματουργεία που υπήρχαν στη χώρα το 2000 , λειτουργεί μόνο ο ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ στα Φάρσαλα, το βαμβάκι γίνεται νήμα στην Τουρκία και εισάγεται ξανά στην Ελλάδα και για αυτό πληρώνουμε 1,5 δίς ευρώ.

Αυτό το βαμβάκι θα μπορούσε να γίνεται κατα ενα μέρος ρούχα χαμηλής μόδας όπως τα λένε ( εσώρουχα) εντός Ελλάδος, το οποίο θα μας απέφερε περίπου 5 δίς ευρω. Μια επένδυση στο πλαίσιο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αξίας περίπου 5 δίς να ξαναοργανωθούν νηματουργεία και απο εκεί βιοτεχνίες παραγωγής ρούχων που έχουν φύγει απο τη χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας και να αποπληρωθεί η επένδυση σε 10-15 χρόνια .

Υπόψιν οτι η έξοδος απο τη χώρα των μονάδων επεξεργασίας βάμβακος, έγινε με μια καταστρεπτική πολιτική που αύξησε το κόστος ενέργειας περίπου 4 φορές μετα το 2000 και μέχρι το 2008-2009, και οπωσδήποτε τα αυξημένα κόστη μισθών στους εργαζόμενους τη στιγμή που στη διπλανή Βουλγαρία ενα μεταφερόμενο εργοστάσιο κόστιζε λιγότερο απο το μισό για να λειτουργεί.

Φτάσαμε τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού να κατασκευάζονται στα Αδανα. Αυτή την Ελλάδα φτιάξαμε και καλούμαστε να την αλλάξουμε. Τις προτεραιότητες της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας μας απο ότι γνωρίζω την έχουν καταγράψει σε κείμενα διάφοροι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και εγώ τα τελευταία χρόνια. Περίμενα οτι απο τον πρώτο μήνα θα έμπαινε μπροστά ένα τέτοιο σχέδιο.

Προφανώς το σχέδιο περιελάμβανε την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, την επανασύσταση της ΕΡΤ, τον Νόμο για να μπορεί ο Ξηρός να βγαίνει βόλτα με βραχιόλι, τον νόμο για την κουκούλα, και άλλα τέτοια συναφή. Προφανώς τα όποια σενάρια ανασυγκρότησης ξεχάστηκαν?

Επικράτησαν οι προτεραιότητες ατόμων που αντιλαμβάνονται τη χώρα ως πεδίο επικράτησης κάποιων ιδεολογημάτων που κατα τη γνώμη ευθύνονται που η Αριστερά ήταν στο 3% στη χώρα μετα τον πόλεμο? Οτι και να είναι θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί ο Υπουργός και να εξηγήσει τι έχει στο μυαλό του.

o κ Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης