"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Μικέλης Χατζηγάκης: «Η εξωτερική μας πολιτική και οι ευκαιρίες που ανοίγονται»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται εδώ και καιρό στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων αρχίζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά. Η ανοιχτή στήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (μέσω της πρόσφατης παρουσίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Πομπέο) στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο θα αποτελέσει σταθμό για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πως σε γεωπολιτικό επίπεδο η τριμερής συμμαχία μεταξύ της χώρας μας, της Κύπρου και του Ισραήλ αποτελεί ένα ισχυρό αντίβαρο στις Τουρκικές προκλήσεις και τις ορέξεις που δείχνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στο Αιγαίο. Σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο η συνεργασία των τριών για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και για την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με βάση την Ελλάδα – στοιχείο κλειδί για την διπλωματική και οικονομική αναβάθμιση της πατρίδας μας. Εάν σε αυτό καταφέρουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τον αγωγό East Med, θα μπορέσουμε όχι μόνο να απεξαρτηθούμε από το Ρωσικό αέριο αλλά και να γίνουμε κεντρικοί ενεργειακοί παίκτες στην γεωπολιτική σκακιέρα με πολύ σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Το έτερο μπλοκ στην περιοχή μας, το οποίο αποτελείται από την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, δείχνει να είναι μια ασταθής συμμαχία για την προώθηση των συμφερόντων των χωρών αυτών. Ωστόσο, κάποιες φορές το μπλοκ αυτό δεν λειτουργεί συντεταγμένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές και αποδυνάμωση των θέσεων του.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως όσο κακές και να είναι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του. Η Τουρκία είναι ένας περιφερειακός γίγαντας και ο προοπτική να στραφεί πλήρως προς την Ανατολή είναι κάτι που φοβίζει πολύ τους Αμερικάνους. Για αυτό και η διαμόρφωση του αντιτουρκικού μπλοκ (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) γίνεται με λεπτούς χειρισμούς. Αυτό γίνεται σαφές και από την στάση Πομπέο ο οποίος δεν απέκλεισε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων και από τους Τούρκους σε μελλοντική φάση.

Πάντως, η πραγματικότητα είναι πως οι πληγές μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι ανοιχτές και μεγάλες. Αυτές ξεκινάνε από τις αντικρουόμενες στρατηγικές στην Συρία και στην Μέση Ανατολή μέχρι το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού κράτους. Όσο και αν η επιθυμία των Αμερικανών και των Ευρωπαίων είναι να μην εναντιωθούν στην Τουρκία του Ερντογάν, τα συμφέροντα και οι στρατηγικές είναι τόσο αντίθετα που η ισορροπία που επιθυμούν θα είναι από δύσκολη ως αδύναμη. Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει τώρα να κινηθεί δυναμικά και γρήγορα ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, μάλιστα, που το σημερινό εκκρεμές γέρνει προς την χώρα μας. Με νηφαλιότητα και ξεκάθαρο σχεδιασμό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης στον χώρο της Μεσογείου και της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης και να τα καταφέρει να καρπωθεί πολλαπλά οφέλη από την σημερινή αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης