"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

«Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO η Κοιλάδα Αχελώου και όχι Μνημείο βυθισμένο κάτω από τα νερά υδροηλεκτρικού φράγματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή της Κοιλάδας Αχελώου δηλώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου» η οποία με δήλωσή της επισημαίνει: «Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO η Κοιλάδα Αχελώου και όχι Μνημείο βυθισμένο κάτω από τα νερά υδροηλεκτρικού φράγματος όπως ονειρεύονται κάποιοι».

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου» επισημαίνει ότι, σε μια περιοχή καθαρά NATURA 2000  απείρου κάλλους και με σπουδαία ιστορικά μνημεία  και Αρχαιολογικά μέρη, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός ακόμη φαραωνικού υδροηλεκτρικού φράγματος – δυναμικότητας 83,6 MW και ύψους περίπου 90 μέτρων- στην περιοχή του Αυλακίου –Μεσοπύργου όπου συγκλείνουν τα όρια των νομών Καρδίτσας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου» δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετη στην ήπια και αειφόρο ανάπτυξη αλλά υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι αν γίνει αυτό το έργο δεν θα υπάρχει πλέον τμήμα του ποταμού που θα ρέει ελεύθερα και αέναα. Θα είναι όλο λιμνοδεξαμενές και αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην περιοχή ολόκληρη και θα επηρεαστεί όλη η φυσική αλυσίδα.

«Τελευταία γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αναπτυχθεί η περιοχή και να χαρακτηριστεί η Κοιλάδα Αχελώου Μνημείο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πάνε να στήσουν μια έρημη λίμνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τέλος τονίζουν ότι πρέπει να ενεργήσουν άμεσα η Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί φορείς αλλά και οι υπηρεσίες των Υπουργείων Ενέργειας και Υποδομών, οι υπηρεσίες περιβάλλοντος καθώς και οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου – Μετέωρων και Αγράφων  που έχει την ευθύνη διαχείρισης και της Κοιλάδας του Αχελώου και οι οικολογικές οργανώσεις ώστε να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.

Βίντεο: Save Acheloos Valley – Σώστε την Κοιλάδα Αχελώου

Οι παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης